Image default
Eigen bedrijf Tips

Waarom een energielabel belangrijk is als pandeigenaar

Het aanvragen van een energielabel voor bedrijfspanden wordt tegenwoordig steeds belangrijker. De Nederlandse ondernemers en bedrijven zijn zich steeds bewuster van het belang van duurzaam ondernemen, en ook de overheid speelt hier een grote rol. Energiezuinige initiatieven worden beloont met vrijstellingen, en de aanvraag van een energielabel is voor sommige bedrijven zelfs een verplichting geworden.

Verplichtingen rondom energielabel

De energielabels worden uitgegeven van label A tot en met label G. Label A is in dit geval de meest energiezuinige onderneming, in tegenstelling tot label G. Je ziet deze labels ook steeds vaker terugkomen op elektrische apparaten in en rondom huis. Denk aan je televisie of de koelkast. Welk apparaat zal jij eerder kopen? Een apparaat met energielabel A, of eentje met label G? Juist, en hetzelfde geldt voor de Nederlandse panden. Als pandeigenaar brengt een goed energielabel namelijk verschillende voordelen met zich mee.

Voordelen energielabel

Het energielabel aanvragen hoeft niet veel tijd te kosten, en brengt vele voordelen met zich mee. Zo ligt een pand met een goed energielabel natuurlijk een stuk beter in de markt dan een pand met energielabel G: wat als ronduit verwaarloosd mag worden gezien. Een pand met energielabel A zal niet alleen eerder verkocht worden, de vraagprijs van dit pand zal ook een stuk hoger zijn dan van een pand met label G. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de verhuur; het pand met label A zal eerder verhuurd worden voor een hogere huurprijs dan het pand met label G. Maar naast de verbeterde marktpositie, helpt het energielabel je ook met verdere verbeteringen. Zo wordt er advies gegeven over zaken waar je mogelijk in zou kunnen investeren om het label van het pand op te schroeven. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen (die je trouwens ook gewoon kunt huren, mocht je geen budget voor een aankoop klaar hebben liggen), het verbeteren van de isolatie, de juiste HR-ketel en goede isolerende raampartijen.

Boetes energielabel

Hoewel het energielabel voor iedere pandeigenaar voordelen met zich meebrengt, is het niet in alle gevallen verplicht. Panden van minder dan vijftig vierkante meter, opslagplaatsen of werkplaatsen hoeven niet verplicht een energielabel aan te vragen. Maar alle panden die niet binnen bovenstaand genoemde vallen, hebben deze verplichting wel. De overheid houdt deze zaken goed in de gaten en er zijn dan ook al meerdere flinke boetes uitgedeeld bij pandeigenaren die geen energielabel aangevraagd hadden voor hun pand. Het energielabel is nu eenmaal ontzettend belangrijk; ook voor de pandeigenaar.

Related posts

Handige tips om je thuiskantoor gezelliger te maken

Dagmar

4 goede redenen om voor een bedrijfskrediet te kiezen

Danny Bijl

Vier je eerste lustrum

Danny

Leave a Comment