Image default
Commercieel Industrie

Waarom onderhoud inplannen als order?

In de huidige economie van Just-in-time management en Lean Manufacturing is het onderhoud aan productiemiddelen op de achtergrond geraakt. Staat er in de doelstellingen van de onderneming dat stilstand voorkomen moet worden door preventief onderhoud? In sommige gevallen wordt er nog wel ruimte gepland voor periodiek onderhoud. Vervolgens wordt bij een hoge productiedruk maar gewoon doorgewerkt omdat stilstand, geld verlies betekent. Op de lange termijn gaat dit problemen opleveren. Hoe komt dat en is onderhoud inplannen als order de goede oplossing?

Waarom onderhoud nodig is

Afhankelijk van de complexiteit heeft vrijwel ieder apparaat onderhoud nodig. Over het algemeen genomen bestaat het onderhoud uit de volgende zaken:

  • Functietest door monteur;
  • Schoonmaken van kritische componenten, bijvoorbeeld sensoren, schakelaars enz.
  • Correcte werking noodstopcircuit testen;
  • Draaiende/bewegende delen controleren op slijtage;
  • Smering controleren, en periodieke smeringen uitvoeren;
  • Storingslijst met machinebediener doorlopen en indien nodig verhelpen.

Als je volgens de vastgestelde termijn een dergelijke onderhoudsbeurt laat uitvoeren, komt dit de continuïteit van de machine ten goede. Het is geen garantie dat de machine geen storingen meer krijgt, maar de kans is veel kleiner. Voer je geen periodiek onderhoud uit, dan kan een machine op de kleinste probleempjes uitvallen. Ben je op dat moment afhankelijk van die machine dan heb je een probleem.

Waarom onderhoud toch niet goed gebeurd

Ondanks de noodzaak schiet het periodieke onderhoud er vaak bij in. Dit heeft te maken met de productiedruk bij de productiebedrijven. Men kan grote orders aan onderdelen krijgen. Maar dan moet er wel binnen een bepaald tijdsbestek worden geleverd. Wordt dit overschreden dan kunnen er door de klant boetes worden geëist. Of je wordt als leverancier aan de kant gezet omdat je niet leverbetrouwbaar bent. Het gevolg is dat machines moeten draaien om productiedoelen te halen. En dus is er geen tijd voor onderhoud want dit levert niet direct geld op. Daarnaast is het duur om een machine uit de productie te plannen. Op dat moment produceert de machine niets, en onderhoudsmonteurs kosten veel geld. Plus dat zij normaal gesproken een dagdienst werken, en je machine wellicht 24/7. Als je toch ongepland onderhoud nodig hebt, dan kost het nog veel meer. En iedere storing betekent ook stilstand terwijl je productie hebt gepland. Als jouw productie onderdeel uitmaakt van een keten, dan is ongeplande stilstand op jouw machine, een stagnatie van de hele keten. Dit benadrukt nog eens de noodzaak om onderhoud niet uit te stellen tot de machine steeds in storing valt.

Waarom onderhoud inplannen als order

Vrijwel ieder productiebedrijf heeft zijn productie gepland. Omdat er per product te bepalen is hoe lang een machine over het bewerken doet, kan dit vrij nauwkeurig. Het is daarom altijd een spanningsveld in de onderneming. De afdeling productieplanning en de verantwoordelijke voor het onderhoud van de productiemachines moeten daar over uit zijn. Een goede oplossing is het onderhoud inplannen als order. Hiermee wordt bedoeld dat de tijd die nodig is voor het onderhoud, in de productieplanning wordt gereserveerd. Hiermee overschrijdt je geen levertijden en je hebt veel minder kans op ongeplande stilstand. Combineer het onderhoud aan de machine met de vakantie van de machinebediende, indien mogelijk. Dit bespaart ook nog eens in de kosten van een werknemer die niets doet.

Naast het inplannen van onderhoud is het een aandachtspunt om je bedienend personeel opleidt in dagelijks onderhoud. Iedere ochtend een korte inspectie voorkomt veel stilstand omdat problemen tijdig worden gedetecteerd. Ziet de bedieningsman structureel wat fout gaan dan kan hij samen met de productieplanning het onderhoud inplannen als order. Uw auto doet u toch toch periodiek in onderhoud? Gepland onderhoud is en blijft goedkoper dan ongeplande stilstand!

Related posts

7 duurzame projecten die je verrassen

Danny

7 goede reden om een CRM systeem te gaan gebruiken

Dion

Kerstpakketten: alles wat je moet weten qua regels

Mathijs

Leave a Comment