Image default
Personeel

Wat is een werkplekonderzoek en wat heb je eraan?

Als er één ding is waar werkgevers een bloedhekel aan hebben, dan is het aan ziekteverzuim. De gedachte dat je iemand moet doorbetalen die geen arbeid levert is niet fijn, net als het feit dat je vervanging moet regelen of moet accepteren dat er minder werk gedaan kan worden. Toch is het niet meer dan reëel dan mensen ziek worden, want dat word je zelf ook wel eens. In veel gevallen worden mensen ook weer beter, al kan het verschillen hoe snel dat is en hoelang het verzuim dus duurt. Feit is dat je als werkgever graag het verzuim zo veel mogelijk beperkt. Een instrument dat je in die strijd kunt inzetten, is een werkplekonderzoek. We bespreken wat een werkplekonderzoek is en wat je er allemaal aan kunt hebben.

Wat is een werkplekonderzoek?

Een werkplekonderzoek staat ook wel bekend als een werkplekanalyse en is een proces waarbij de fysieke en ergonomische aspecten van een werkplek worden geëvalueerd. Dit met als doel om de veiligheid, gezondheid en efficiëntie van werknemers op de werkvloer te waarborgen en potentiële risico’s te identificeren. Het onderzoek kan worden uitgevoerd door verschillende partijen: een gespecialiseerde ergonoom, een arbeidsdeskundige of een professional op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Tijdens een werkplekonderzoek analyseert de expert die het onderzoek uitvoert verschillende aspecten van de werkplek. Hij kijkt daarbij onder andere zaken zoals de indeling van de werkruimte, veiligheidsvoorzieningen en de ergonomie van meubilair en apparatuur, maar ook naar zaken als verlichting, ventilatie en geluidsniveaus op de werkplek. Aan de hand van het onderzoek doet de expert aanbevelingen voor verbeteringen.

Werkgerelateerde gezondheidsklachten en blessures voorkomen

Een van de belangrijkste doelen van een werkplekonderzoek en dus ook een belangrijke reden om het laten uitvoeren, is het voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsklachten en blessures. Denk daarbij aan vervelende klachten zoals rugpijn, RSI (ook wel bekend als de muisarm), oogvermoeidheid, en andere aandoeningen die worden veroorzaakt door het langdurig uitvoeren van dezelfde activiteiten op de werkvloer. Het gaat hierbij primair om de ergonomie van de werkplek met als doel om deze te optimaliseren. Op die manier kun je als werkgever het risico op dergelijke lichamelijke klachten verminderen en tegelijkertijd het welzijn van je werknemers verbeteren.

Bevorderen van efficiëntie en productiviteit

Een ander belangrijk positief effect dat een werkplekonderzoek kan hebben, is het bevorderen van efficiëntie en productiviteit op de werkvloer. Dat is misschien niet het hoofddoel, maar wel een zeer bruikbaar ‘bijproduct’ van een werkplekanalyse. Want door ingrepen zoals het optimaliseren van de indeling van de werkruimte en de werkmaterialen op basis van de resultaten van het onderzoek kunnen werknemers hun taken sneller en effectiever uitvoeren. Daarnaast kan het aanpassen van de ergonomie van meubilair en apparatuur ervoor zorgen dat werknemers comfortabeler en kunnen werken, zodat ze minder afgeleid worden door eventueel lichamelijk ongemak. Dat kan leiden tot een hogere productiviteit, en natuurlijk ook tot een lager ziekteverzuim.

Wat is een werkplekonderzoek en wat heb je eraan?

Identificeren van mogelijke veiligheidsrisico’s

Een werkplekonderzoek kan ook helpen bij het identificeren van mogelijke veiligheidsrisico’s op de werkplek, en dat is natuurlijk niet onbelangrijk. Zaken zoals losse kabels, uitglijdgevaren, brandgevaarlijke situaties en andere potentiële gevaren kunnen leiden tot ongelukken. Dat kunnen ongelukken zijn waar jij als werkgever met zorgplicht verantwoordelijkheid voor draagt en daardoor kunnen leiden tot letselschadeclaims. Door deze risico’s tijdig te identificeren en aan te pakken, kunnen je de veiligheid van hun werknemers waarborgen en het risico op ongevallen en letsel en daaruit voortkomende schadeclaims verminderen.

Verhogen van werknemerstevredenheid

Niet te onderschatten is het effect van het laten uitvoeren van een werkplekonderzoek op werknemers. Je geeft hiermee immers een goed signaal af, namelijk dat je de gezondheid, veiligheid en het welzijn van je personeel serieus neemt. Dat zorgt voor een positief gevoel een meer tevredenheid van werknemers over jou als werkgever en hun werkplek. Dit kan vervolgens leiden tot meer betrokkenheid en motivatie om hard te werken en zo bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

Aan wettelijke verplichtingen voldoen

Ook geen onbelangrijke reden om een werkplekonderzoek te laten uitvoeren, is het feit dat het kan bijdragen aan het voldoen aan wettelijke verplichtingen die je als werkgever hebt op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk. Vanuit je zorgplicht, zoals vastgelegd in de Arbowet, ben je verplicht om ervoor te zorgen dat de werkplek voldoet aan bepaalde gezondheids- en veiligheidsnormen. Het regelmatig laten uitvoeren van een werkplekonderzoek kan helpen om te voldoen aan deze verplichtingen. Daarmee kun je dan ook eventuele boetes of juridische consequenties van nalatigheid voorkomen.

Het mag dus wel duidelijk zijn dat een werkplekonderzoek een waardevol instrument is voor werkgevers om een verscheidenheid aan redenen. Het terugdringen van het ziekteverzuim is een belangrijke motivatie, evenals het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Maar de mogelijkheid om de productiviteit en medewerkerstevredenheid te verbeteren, is absoluut een mooie bijvangst van het laten uitvoeren van een werkplekanalyse. Daarnaast is hopelijk ook gewoon een goed gevoel om een veilige, gezonde en productieve werkomgeving te creëren voor je werknemers.

Related posts

Minder inkomstenbelasting en het lage btw-tarief omhoog

Mathijs

Lichaamstaal tips voor op kantoor

Danny

Veilig werken in de bouw: deze accessoires mogen niet ontbreken

Danny

Leave a Comment