Image default
Branches Industrie Ondernemen Personeel Tips

Veilig werken in de bouw: deze accessoires mogen niet ontbreken

In de bouw staat veiligheid voorop. Voordat je de bouwplaats op gaat, moet je bijvoorbeeld verplicht een veiligheidshelm opzetten. Toch zijn de wetten en regels niet afdoende om echt veilig te werken. Bovendien is het voor jezelf ook verstandiger om te letten op je eigen veiligheid. Wil jij veilig werken in de bouw? Deze belangrijke arbeidsveiligheid producten mogen niet ontbreken!

Gehoorbescherming

Je hebt maar twee oren en daar moet je je hele leven mee doen. Veel mensen denken dat het vooral extreem hard geluid is dat je oren beschadigd. Bijvoorbeeld wanneer je naar een heavy metal feest gaat. Maar wist je dat de meeste gehoorschade ontstaat tijdens het klussen? Veel apparaten maken herrie die je oren kan beschadigen. Kies daarom voor goede gehoorbescherming. Er is bescherming voor elke gradatie, van kleine oorpluggen voor kleine klussen tot grote oorkappen bij zware klussen met apparaten die veel herrie maken.

Stofmasker

Een ander probleem in de bouw is dat stof vaak genegeerd wordt. Dit levert op de lange termijn schade op in de longen. Ook deze schade is gemakkelijk te voorkomen als je veilig werkt. Gebruik hiervoor een stofmasker. Er zijn kleine simpele maskertjes voor kleinere klussen, maar als je in de bouw werkt kun je beter een groot en goed werkend stofmasker aanschaffen.

Veilige klimspullen

Werk jij vaak op hoogte? Dan is het verstandig om je goed vast te maken. Boven een bepaalde hoogte is dit ook verplicht. Je kunt een enkele veiligheidslijn gebruiken en je vastmaken aan de steiger waar je op werkt. Maar je kunt ook gaan voor een volledig veiligheidsset. Dat is vooral relevant als je vaak op heel grote hoogte werkt.

Veiligheidsbril

Als je denkt dat je alleen een veiligheidsbril nodig hebt bij het afsteken van vuurwerk, heb je het mis. Een veiligheidsbril is in veel meer opzichten belangrijk. Bijvoorbeeld als je werkt met snel ronddraaiende apparaten, wanneer je veel zaagt, last of slijpt. Er kunnen altijd kleine deeltjes in je ogen schieten, die dan permanent beschadigd zijn. Een veiligheidsbril is op sommige bouwplaatsen verplicht. Maar ook wanneer je thuis aan het klussen bent, is het verstandig om een veiligheidsbril te dragen.

Handschoenen

Bij veel klussen worden veiligheids- of werkhandschoenen gedragen. Die zijn een verstandige keuze, want ze voorkomen dat je je handen snel openhaalt. Zeker wanneer je veel moet sjouwen met stenen of als je met scherpe voorwerpen werkt, zoals staal, is dit belangrijk.

Veiligheidsschoenen

Er zijn verschillende soorten veiligheidsschoenen. In de bouw gebruik je het liefst stevige schoenen met stalen neuzen. Dit voorkomt ernstige verwondingen wanneer er iets zwaars op je voet terecht komt. Ook als je werkt met scherpe dingen zijn stevige schoenen een must. Gewone schoenen, hoe stevig ook, geven nooit voldoende bescherming als je op de bouwplaats bent.

Als je veilig wilt werken in de bouw, heb je bepaalde spullen altijd nodig. Het belangrijkst is dat je zelf zorgt voor veilige werkkleding en accessoires. Kies bij voorkeur voor robuuste materialen en ga niet voor het eerste of goedkoopste wat je tegenkomt. Het beste kies je voor een winkel of webshop die zich specialiseert in dit soort items. Zo vind je in de webshop van Engelbert Strauss de beste artikelen en accessoires om veilig te kunnen werken. Op deze manier kun je arbeidsveiligheid toepassen in de praktijk.

Related posts

Lichamelijke klachten verminderen op kantoor

Danny

7 tips voor het opbouwen van een sterk merk

Dion

Iedereen is druk, hoe nu verder?

Mathijs

Leave a Comment