Image default
Carrière

Zo val je op met jouw CV

Een papierstapel aan kandidaten voor functie X. De functie is je op het lijf geschreven, uitblinken tussen de andere kandidaten is daarom een must. Een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek zou fantastisch zijn, want dan kan je nog meer laten zien waarom juist jij de geschikte kandidaat bent. Maar dan moet je wel eerst opvallen met jouw CV. Het curriculum vitae is een document waarop je met name deelt wat je tot nu hebt behaald en aan relevante activiteiten voor de functie hebt verricht. Je deelt er behaalde diploma’s, werkervaring, nevenactiviteiten en competenties. Maar hoe val je écht op tussen andere CV’s? Denk aan de volgende punten!

Een goede eerste indruk

De eerste indruk blijft lang hangen. Werkgevers kunnen al na een paar seconden uitgekeken zijn op een CV en doorpakken naar de volgende kandidaat. Daarom is het belangrijk dat de eerste indruk goed is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te kiezen voor een aantrekkelijke opmaak van jouw CV. Wil je bonuspunten scoren? Kies dan voor een uitstraling die aansluit bij de werkgever, zo voelt het voor de beoordelaar herkenbaar en is hij/zij geneigd om langer bij deze kandidaat te blijven. De kans is dus ook groter dat bij een aantrekkelijke opmaak van een CV daadwerkelijk alle ervaringen, bereikte mijlpalen en gegevens grondig worden gelezen. En dat wil je, want alles wat op jouw CV staat is relevant voor deze functie! Dat brengt ons meteen bij de volgende tip.

Relevante werkzaamheden, competenties en bereikte prestaties

Je kunt nog zo vaak een CV en motivatiebrief sturen om te solliciteren, maar door te kopiëren en te plakken bereik je meestal niet het gewenste resultaat. Stem daarom jouw brief en CV af op de vacature, zodat de gegevens die je weergeeft daadwerkelijk aansluiten bij de wensen van de werkgever. Zo toon je niet alleen inzet, maar ook moeite om de functie voor je te winnen. Bovendien verdiep je je extra in de werkgever en ben je nog beter voorbereid. Met deze kennis maak je meer kans! Kies dus echt relevante informatie uit en durf keuzes te maken. Benoem de competenties die jij in je hebt en die passen bij de vacature en deel de bereikte prestaties waardoor je jouw potentiële werkgever kunt overtuigen.

Wat is jouw USP?

Wat maakt jou als kandidaat uniek ten opzichte van de andere kandidaten? Waarom moet de werkgever écht voor jou kiezen? Waarom sluiten jouw prestaties, competenties en ervaringen perfect aan bij de functie? Bedenk van te voren wat jouw USP is, USP staat voor unique selling proposition. Een USP wordt vaak bedacht voor ondernemingen, zodat zij nog scherper in beeld hebben waarvoor zij staan. Maar voor jezelf kan je dit natuurlijk ook bedenken! Wat zijn jouw normen en waarden, wat onderscheidt jou van de rest (concurrenten)? Verwerk deze gedachtes in jouw CV, om een geweldige eerste indruk achter te laten.

Veel succes met solliciteren en hopelijk mag je binnenkort jouw droombaan invulling geven! 

 

 

Related posts

Opnieuw leren fluiten tijdens je werk

Mathijs

Jezelf blijven als ondernemer, 7 argumenten

Mathijs

10 tips voor een effectieve verslaglegging

Mathijs

Leave a Comment