Image default
Eigen bedrijf Personeel Tips

ZZP’er en personeel: wat is er mogelijk?

Als het op personeel aankomt zit er tussen een Zzp’er en een micro onderneming een soort van tolerantiezone. Indien je als ’zelfstandige zonder personeel’ het werk niet langer alleen aankan bestaat er geen enkele wettelijke restrictie om hiervoor arbeidskracht aan te trekken. Het zal je status als Zzp’er zeker niet meteen beïnvloeden bij belastingdienst of in het register van de Kamer van Koophandel. Naar schatting heeft van de circa 800.000 Nederlanders die als Zzp’er bij de fiscus geregistreerd staan ongeveer 20 procent personeel in dienst, in de een of andere vorm. De benaming Zmp’er (zelfstandige met personeel) wordt wel eens gebruikt voor deze groep, maar officieel kent de belastingdienst deze vorm niet.

Verschillende manieren om werkhulp aan te trekken

Personeel in dienst nemen is doorgaans de makkelijkste en goedkoopste manier om als Zzp’er het extra werk aan te kunnen. Dit hoeft echter op termijn niet de voordeligste optie te zijn. En indien je graag flexibel werkt, is het vaak ook niet de meest praktische keuze. Je doet er daarom goed aan om ook alternatieve mogelijkheden te overwegen. Bijvoorbeeld het werven van een tijdelijke kracht via een uitzendbureau, het inhuren van een freelancer op jouw werkplek, of een deel van het werk uitbesteden aan een andere zelfstandige.

Personeel in dienst nemen

Op het moment dat je één of meerdere personen in dienst neemt wordt je werkgever. Terwijl je als Zzp’er misschien juist die verantwoordelijkheid niet wil dragen. Je zult een personeelsadministratie moeten bijhouden, werkroosters moeten opstellen en moeten nagaan als je werknemers hun taken wel naar behoren en met volle inzet uitvoeren. Het kan gebeuren dat je door al deze organisatorische taken minder in staat bent om jouw inhoudelijke werkzaamheden uit te voeren.

Aan personeel in vaste dienst kleven ook een aantal financieel-technische verplichtingen.
De meesten hiervan gelden zowel bij fulltime als bij parttime dienstverband.

  • Naast het salaris moet loonbelasting, de premies van werknemersverzekeringen (ZW, WW en WAO/WIA), de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en de premie voor volksverzekeringen worden betaald.
  • Personeel in vaste dienst heeft recht op vakantiegeld, en als motiverende werkgever zul je er niet onderuit komen om een dertiende maand te betalen.
  • Personeel in vaste dienst heeft recht op verlofdagen.
  • Zieke dagen moeten normaal vergoed worden.
  • Wanneer personeel volledig uitvalt door ziekte moet het salaris nog 2 jaar worden doorbetaald, ook wanneer de oorzaak buiten het werk ligt. Hier kun je overigens wel een verzekering voor afsluiten.

Als werkgever kun je het treffen met bekwaam en gemotiveerd personeel. Wanneer achteraf deze kwaliteiten onvoldoende aanwezig blijken te zijn, is het vanwege het strikt Nederlandse arbeidsrecht best wel lastig om een werknemer te vervangen. Je zult middels een goed onderbouwd dossier moeten aantonen dat de werknemer slecht functioneert.

Inhuren van een tijdelijke kracht

Door via een uitzendbureau een tijdelijke kracht in te huren bespaar je jezelf een groot deel van de administratieve rompslomp. Het bureau onderhoudt de volledige loonadministratie. Wanneer je niet tevreden bent over een uitzendkracht kun je relatief eenvoudig naar een ander persoon vragen, of de overeenkomst met het bureau beëindigen. Aan de flexibiliteit van uitzendkrachten hangt uiteraard een hoger prijskaartje. Uitzendbureau’s zetten een commissie bovenop de basisvergoeding van de werknemer. Na het doorberekenen van de belastingen en premies komt het in de praktijk erop neer dat je maandelijks ongeveer 25 procent tot 40 procent meer kwijt bent aan een uitzendkracht dan aan een werknemer in dienstverband. Maar, je zit niet aan de werknemer vast en kunt deze bij gewijzigde omstandigheden (bv. tijdelijke afname opdrachten) zonder schuldgevoel terug loodsen naar het bureau.

Related posts

Coffee@Home – Ronny Aarts over koffie leasen

Mathijs

De 8 beste zakelijke quotes

Dion

5 aandachtspunten bij het afsluiten van een zakelijke sim only

Danny

Leave a Comment