Image default
Eigen bedrijf Financieel

Ondernemer in betalingsproblemen: wat kun je doen?

Als ondernemer is het bijzonder vervelend als klanten niet betalen. Soms is dat onwil, maar vaak ligt de oorzaak bij betalingsproblemen en ben je niet de enige die op z’n geld zit te wachten. Wellicht is het moeilijk om je daarin te verplaatsen als je inderdaad op je geld zit te wachten, maar het is niet niks om als ondernemer in zwaar weer terecht te komen. Het kan jou ook overkomen met je bedrijf als de zaken een tijd lang niet meezitten. Wat kun je doen als je als ondernemer in de betalingsproblemen raakt?

Zakelijk krediet aanvragen

Ben je ervan overtuigd dat je betalingsproblemen het gevolg zijn van een tijdelijk probleem en gloort er verbetering aan de horizon? Dan moet je er natuurlijk niet zomaar het bijltje bij neergooien. Om het tijdelijke financiële gat te dichten, zou je een zakelijk krediet kunnen afsluiten. Je kunt dan wanneer je het nodig hebt geld opnemen. Uiteraard betaal je daar wel rente over, maar het kan bij tijdelijke problemen wel voor een snelle oplossing zorgen die helpt faciliteren dat je je bedrijf kunt voortzetten.

Betalingsregelingen aanvragen

Lukt het niet om op korte termijn aan geld te komen om binnen de gestelde termijnen aan je betalingsverplichtingen te voldoen? Vraag dan aan de partijen waar je geld aan verschuldigd ben om een betalingsregeling, zodat je het verschuldigde bedrag gespreid kunt betalen. Natuurlijk staat de andere partij daar niet bij te juichen, maar liever het geld gespreid ontvangen dan door jouw faillissement achteraan in de rij van schuldeisers moeten aansluiten.

Hulp zoeken

Het is niet makkelijk als trotse ondernemer om hulp te vragen op het moment dat je er zelf niet meer uitkomt. Maar zet je daaroverheen en doe het toch. Je kunt als ondernemer in zwaar weer op verschillende plekken terecht voor ondersteuning. Zoek op de website van de KVK op ‘zwaar weer’ en je vindt het Ecosysteem zwaar weer. Hier vind je informatie over en links naar organisaties die je van dienst kunnen zijn. Ook kun je terecht op de website van MKBDoorgaan. Hier bieden experts advies en oplossingsmogelijkheden voor de ontstane financiële probleemsituatie. Met deze hulp vergroot je de kans dat je je bedrijf kunt voortzetten of verklein je de kans op persoonlijke financiële gevolgen.

Stel het onvermijdelijke niet uit

Helaas is de situatie niet altijd meer te redden, hoe graag je dat ook zou willen. Het is verstandig om te proberen je emotie even te parkeren en met realisme naar te situatie te kijken. Gloort er geen oplossing aan de horizon? Ga dan niet door met schulden opbouwen, maar accepteer het lot van je bedrijf. Dat is heel moeilijk en vervelend, maar de problemen vergroten is nóg vervelender. Stel een onvermijdelijk faillissement dus niet tegen beter weten uit.

Faillissement

Om failliet verklaard te worden, moet je een faillissementsaanvraag indienen bij de rechtbank. Je moet dan aantonen dat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Het is raadzaam om bij faillissementsaanvraag een advocaat in de hand te nemen om te voorkomen dat je met meer problemen wordt opgezadeld dan noodzakelijk is. Ook kan deze je begeleiden in de zeer beperkte bewegingsruimte die je hebt na je faillissement. Je bent dan immers direct je zeggenschap over je bedrijf en het vermogen van je bedrijf kwijt. Er wordt een curator en een rechter-commissaris benoemd om de faillissementsafwikkeling uit te voeren. Wanneer er geen akkoord is met je schuldeisers en het bedrijf onvoldoende vermogen heeft om de schulden af te lossen, wordt de boedel van je bedrijf verkocht, zodat de opbrengst verdeeld kan worden onder de schuldeisers. De restschuld kan door schuldeisers op jou persoonlijk verhaald worden.

Natuurlijk wil je het liefst gewoon de situatie vermijden dat je in betalingsproblemen raakt. Lees je dit en ervaar je nog geen betalingsproblemen, neem dan de oproep tot preventief handelen ter harte. Zorg dat de financiële administratie van je bedrijf op orde is. Dat kan een hoop onrust voorkomen. Ben je zelf niet erg bedreven in deze kant van het ondernemerschap, laat het dan over aan een boekhouder. Deze kan je ook op tijd waarschuwen als het de verkeerde kant op gaat en betalingsproblemen op de loer liggen. Zo kun je nog op tijd ingrijpen.

Related posts

Succesvol ondernemen: 7 praktische tips!

Danny

Eenmanszaak of BV: de verschillen op een rijtje

Mathijs

Met deze 5 tips houd je je financiële zaken op orde tijdens de coronacrisis

Danny Bijl

Leave a Comment