Image default
Evenementen Personeel Tips

10 ideeën om je personeel te verrassen

Je personeel verdient zo nu en dan weleens wat extra’s. Niet alleen omdat het gewoon leuk is om iets te geven, maar ook omdat het goed is voor de werksfeer en motivatie van je werknemers. Je kunt je personeel van alles geven om ze mee te verrassen, maar het hoeft niet eens perse een gift te zijn: ook bedrijfsuitjes scoren hoog. Er zijn allerlei verschillende leuke ideeën te vinden waarmee jij je personeel kunt verrassen!

1.      Verzin een creatief bedrijfsuitje

Bedrijfsuitjes zijn vaak nogal standaard. Daarom is het bijzonder om eens wat anders te doen. Een ‘excursie’ naar een bepaalde stad bijvoorbeeld, of een sportief bedrijfsuitje. Zorg ervoor dat er verrassende en creatieve dingen op het programma staan.

2. Organiseer een spontaan etentje

Een bedrijfsuitje staat meestal jaarlijks op de planning. Maar heb je er al eens aan gedacht dat het ook heel leuk is om gewoon met elkaar te eten? Dit kan bijvoorbeeld met het hele bedrijf, maar het is ook leuk om per afdeling te gaan eten, bijvoorbeeld in een restaurant of een barbecue.

3. Geef je werknemers een waardebon

Dit is een hartstikke leuk idee: je geeft je werknemers gewoon tussendoor een waardebon. Dat kan een VVV-bon zijn, maar ook een bon van een winkel. Dit kan vaak ook in samenwerking met een winkel, waarbij je korting krijgt. Nog voordeliger dus, terwijl je personeel blij verrast zal zijn.

4. Stel thema-dagen in

Werknemers dragen vaak bedrijfskleding. Maar ook als dat niet aan regels is gebonden, dragen ze vaak andere kleding op hun werk dan thuis. Het kan heel leuk zijn om thema-dagen in te stellen, bijvoorbeeld bij het voetbal. Foute kerstkleding of sinterklaaskleding scoort ook hoog op de werkvloer.

5. Een extra compliment

Geef je werknemers af en toe individueel complimenten. De goedkoopste versie is een mailtje of dat je ze even persoonlijk spreekt. Geef aan dat je blij bent met het werk dat die persoon doet, ook al is het iets simpels. In een iets luxere variant doe je een mooi kaartje bij het loonstrookje of stuur je een apart kaartje naar werknemers toe.

6. Organiseer wedstrijdjes

Binnen het bedrijf is het leuk om wedstrijdjes te organiseren met kleine beloningen. Die kunnen te maken hebben met het werk (snelste werknemer, meeste productie), maar dat hoeft niet. Je kunt ook een wedstrijd organiseren die er weinig mee te maken heeft, bijvoorbeeld voetbal-uitslagen voorspellen.

7. Denk aan jubileums en bijzondere gebeurtenissen

Jubileums en bijzondere gebeurtenissen verdienen extra aandacht. Zo kun je regelen dat er taart op de afdeling wordt uitgedeeld als een werknemer 25 jaar is getrouwd. Ook kun je denken aan werk-jubileums, bijvoorbeeld mensen die al 5, 10 of 15 jaar bij je in dienst zijn. En natuurlijk geef jij als bedrijf ook een mooi cadeau als een werknemer gaat trouwen, toch?

8. Organiseer een happy hour met hapjes en drankjes

Je werknemers kun je goed verrassen met iets bijzonders. Zo kun je af en toe een happy hour organiseren of laten organiseren door iemand van de afdeling. Stel er een budget voor beschikbaar en zorg dat er lekkere hapjes en drankjes zijn. Zo kunnen werknemers elkaar leren kennen en het is een boost voor de motivatie.

9. Verzin een leuke lunch-loterij

Tijdens de lunch zitten de meeste werknemers in de kantine. Een ideaal moment voor een lunch-loterij. Doe de namen van werknemers in een grote kom en verloot de prijzen. Dit mogen bijzondere of dure dingen zijn (bijvoorbeeld een telefoon van de zaak), maar je kunt ook gekke dingen verloten (een paar paarse regenlaarzen) of eetbare dingen (een gratis lunch voor de volgende dag).

10. Kom met een origineel kerstpakket

Een kerstpakket is meestal vrij saai. Eerst hadden we ‘gewone’ kerstpakketten met wijn en chips. Toen moesten kerstpakketten ineens in een land-thema, zoals Mexicaans of Spaans. Is het niet eens leuk om met je kerstpakket uit de band te springen en je werknemers te verrassen? Ritualspakketten zijn bijvoorbeeld erg leuk, waarmee je werknemers zich heerlijk kunnen ontspannen en ontstressen.

Er zijn allerlei manieren om je werknemers te verrassen. Sommige ideeën kosten je geld, andere niet. Heb je al eens uitgezocht hoe het eigenlijk zit met de financiering? Veel ideeën, onder andere de kerstpakketten, vallen in de ‘vrije ruimte’. Deze mag je belastingvrij aan je werknemers geven, zonder dat daar extra loonbelasting overheen komt. Zo kun je voordelig allerlei dingen organiseren of aan je werknemers geven terwijl het jou helemaal niet veel hoeft te kosten. En dat maakt zo’n verrassing natuurlijk nog veel leuker!

Afbeelding via Shutterstock.com.

Related posts

Goed werkgeverschap: deze stapjes kun je extra zetten voor je personeel

Dion

Op welke wettelijke gronden mag je een werknemer ontslaan?

Dion

Zakelijke kledingetiquette: zo hoort het

Mathijs

Leave a Comment