Image default
Ondernemen

De voordelen van gebruik maken van OV als ondernemer

Veel ondernemers zullen zich op sommige tot vele momenten moeten kunnen verplaatsen om hun werk te kunnen doen. Al doe je je werk hoofdzakelijk thuis achter de computer, het kan nog steeds zo zijn dat je naar afspraken toe moet gaan om opdrachten binnen te halen of overleg te plegen. Dan sta je voor de keuze of je een auto wilt aanschaffen voor je bedrijf, of dat je – mits aanwezig – met je eigen auto achteraan wilt sluiten in de files op de overvolle Nederlandse wegen. Dit terwijl je ook kunt kiezen voor het openbaar vervoer. Natuurlijk hebben mensen daar wel eens wat vooroordelen over, maar er zitten zeker ook vele voordelen aan het gebruik maken van het OV als ondernemer. We benoemen er een paar voor je.

Zakelijke OV chipkaart: handig je reiskosten scheiden

Als ondernemer, dus ook als zzp’er, kun je alle uitgaven die je doet voor je onderneming aftrekken wanneer je de fiscale winst berekent. Het punt is dat je wel moet kunnen bewijzen dat de kilometers die je gemaakt hebt voor je onderneming gemaakt zijn. Dat kan voor een ingewikkelde administratie zorgen. Maar je kunt ook een OV chipkaart enkel voor zakelijk gebruik nemen. Op die manier kun je makkelijk de kosten die je privé maakt scheiden van de kosten die je zakelijk maakt.

NS Business abonnement

In plaats van een gewone zakelijke OV chipkaart kun je ook en NS Business abonnement nemen. Het handige is ook dat je deze kaart ook kunt gebruiken om in te checken in de bus, op de tram of in de metro. Zo’n zakelijk abonnement bij de NS kun je gebruiken om op rekening te reizen, maar je kunt ook OV Vrij nemen, wat voordeliger is wanneer je meer dan 90 kilometer reist naar je werk. Je koopt dan al je OV kilometers af. Dit kan ook alleen voor de trein. Het voordeel van het zakelijke abonnement van de NS, is dat je hiermee ook gebruik kunt maken van deur-tot-deur diensten als de OV fiets en Greenwheels. Hij wordt bij alle vervoerders in Nederland geaccepteerd als betaalmiddel.

Geen dure en vervuilende auto

Wanneer je kiest voor het openbaar vervoer, hoef je niet te investeren in de aanschaf van een dure auto, of hoge maandelijkse leasekosten. Dit is in het bijzonder gunstig wanneer je niet dagelijks voor je werk hoeft te reizen. Een auto staat dan immers voor je deur geld te kosten terwijl je hem niet gebruikt. Daarnaast is het openbaar vervoer een duurzamere keuze. Het gaat daarbij immers om voertuigen die veel meer dan één persoon vervoeren.

Van je reistijd werktijd maken

Tijd is geld. Vooral wanneer je zzp’er bent leer je hoe waar dit is. Ieder moment dat je niet iets aan het doen mee waar je geld mee verdient of noodzakelijke administratieve handelingen kunt doen, is in feite verloren tijd. Wanneer jij een tijd lang achter het stuur zit, kun je niet veel meer doen op zakelijk gebied dan een telefoongesprek voeren, waar je dan ook nog eens geen aantekeningen bij kunt maken. Wanneer je met de trein reist, heb je de handen vrij om te kunnen werken op een laptop of tablet. Er is tegenwoordig immers ook gratis wifi in NS-treinen. Zo wordt je reistijd besteedbare werktijd.

Niet meer zoeken naar een dure parkeerplek

Wanneer je met de auto reist naar je zakelijke afspraken, kun je regelmatig in de situatie komen dat je niet zomaar een parkeerplaats in de buurt kunt vinden. Nederland staat immers al vol met auto’s. Daarnaast is het ook nog eens zo dat parkeerplaatsen in de Nederlandse steden vaak niet goedkoop zijn. Dit zijn kosten die je nog eens bovenop de brandstof, het onderhoud en de belastingen voor de auto moet tellen. Kies je voor het openbaar vervoer, dan hoef je je hier helemaal niet druk over te maken. Sommigen zullen daar tegenop werpen dat het openbaar vervoer duur is. Dat blijkt wel mee te vallen in vergelijking met de auto, zo meldt de MKB Servicedesk. Een leaseauto kost volgens hen namelijk gemiddeld 0,49 euro per kilometer. Bij een eigen auto ben je gemiddeld per kilometer 0,44 euro kwijt. Reis je tweedeklas in het openbaar vervoer, dan bedraagt de gemiddelde kilometerprijs slechts 0,14 euro. Zakelijk reizen met eigen vervoer mag je ook nog maar eens belastingvrij vergoeden tot een bedrag van 0,19 euro per kilometer.

Related posts

Arbeidsongeschiktheid. Ben je als ondernemer voorbereid?

Mathijs

Platinum – van zolderkamer tot vestigingen in 40 landen

Mathijs

Ondernemen begint bij jezelf

Danny Bijl

Leave a Comment