Image default
Personeel

5 redenen om je personeel van werkschoenen te voorzien

Als werkgever ga je nogal wat verplichtingen aan. Dat gaat verder dan het uitbetalen van werknemers. Ook voor de werkomstandigheden ben je verantwoordelijk. De Arbowet voorziet erin dat werkgevers aan van alles en nog wat moeten voldoen om volgens de regels te werken. Daar hoort bijvoorbeeld het regelen van ergonomisch verantwoorde werkplekken bij, om maar wat te noemen. Niet alle maatregelen die je kunt nemen, worden echter altijd van hogerop ingegeven. Zelf kun je als werkgever er ook voor kiezen om extra maatregelen te treffen. Zoals je personeel voorzien van werkschoenen. We bespreken vijf redenen om dat te doen.

Extra veiligheid bieden

Werkschoenen zijn vaak, doch ook weer niet altijd, veiligheidsschoenen. Dat zijn versterkte schoenen die speciaal ontworpen zijn om bescherming te bieden tegen diverse gevaren die zich kunnen voordoen op de werkvloer. Afhankelijk van de werkomgeving kunnen dat er nogal wat zijn. Dat kan iets simpels zijn zoals het risico op slip- en valpartijen, maar het kan ook erger: denk maar aan de mogelijke gevolgen van vallende objecten, scherpe voorwerpen, elektrische gevaren en chemische stoffen. Dankzij de versterkte neuzen en zolen, bieden veiligheidsschoenen bescherming tegen deze gevaren. Ze vormen een essentiële barrière tussen de voeten van jouw werknemer en potentieel gevaarlijke omgevingen en kunnen letsel en dus ook letselschadeclaims helpen voorkomen.

Vermoeidheid verminderen

Voor werknemers die de hele dag op hun voeten moeten staan en van hot naar her lopen, is comfort een belangrijke factor. Ongemak aan de voeten kan een werkdag behoorlijk lang maken en met een beetje pech zelfs uiteindelijk voor ziekteverzuim zorgen. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat werknemers die dat nodig hebben voorzien worden van zo comfortabel mogelijk schoeisel waar ze het de hele dag op kunnen volhouden. Dat moeten dat werkschoenen zijn die ergonomisch ontworpen zijn en voorzien zijn van extra demping, ondersteuning en ademende materialen om het comfort tijdens lange werkdagen te bevorderen. Dit draagt niet alleen bij aan de algemene tevredenheid van werknemers, maar kan ook de productiviteit verhogen omdat er minder afleiding staat door fysieke ongemakken.

5 redenen om je personeel van werkschoenen te voorzien

Bescherming tegen weersomstandigheden

Heb je werknemers die veel buiten zijn voor hun werk? Dan is het weer een factor om in overweging te nemen. Door het jaar heen, kunnen jouw werknemers blootgesteld worden aan allerlei weersomstandigheden. Dan hebben we het niet alleen over warmte en kou, maar ook regen en sneeuw. Ook dat is een goede reden om je personeel van goed schoeisel te voorzien dat ze hier goed tegen beschermt. Werkschoenen kunnen geïsoleerd zijn om warmte vast te houden of juist ademend zijn om oververhitting te voorkomen, en in sommige gevallen houden ze ook vocht buiten. Zo zorg je dat je medewerkers comfortabele voeten houden ongeacht de weersomstandigheden.

Hygiëne bewaken en bevorderen met werkschoenen voor personeel

Ook hygiëne is een reden om te investeren in werkschoenen voor je personeel. Zeker als hygiëne een belangrijke factor in de werkomgeving in kwestie. De voedselwerkingsindustrie is daar een goed voorbeeld van, maar de gezondheidszorg natuurlijk ook. In deze werkomgevingen is het zaak om de verspreiding van bacteriën, vuil en andere verontreinigingen te minimaliseren. Daarom is het verstandig om je personeel te voorzien van werkschoenen die gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren zijn, waardoor ze zich goed lenen voor omgevingen waar hygiëne een topprioriteit is.

Naleving van regelgeving met werkschoenen voor personeel

Je hebt niet altijd de vrije keuze of je je werknemers wel of niet van speciale werkschoenen voorziet. In veel sectoren zijn werkschoenen immers verplicht volgens de geldende veiligheidsvoorschriften en regelgeving. Als werkgever ben je in dat geval wettelijk verplicht om passende werkschoenen aan je werknemers te verstrekken om te voldoen aan deze voorschriften. Dat is bedoeld om werknemers te beschermen en de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Het niet naleven van deze regelgeving kan je als werkgever of boetes of sancties komen te staan.

Natuurlijk heeft iedere werknemer werkschoenen in zijn of haar eigen maat nodig. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat de schoenen geen eeuwig leven hebben. Je zult ze na verloop van tijd dus weer moeten vervangen en dezelfde investering opnieuw moeten maken. Dit is iets om in te calculeren wanneer je de stap neemt om je personeel te verplichten om werkschoenen te dragen op het werk.

Related posts

Welke types herken jij op de werkvloer?

Danny

Praktische tips om het werk beter te plannen

Dagmar

Hoe houd je medewerkers positief in deze crisistijd?

Dion

Leave a Comment