Image default
Tech

5 redenen waarom jouw zakelijke smartphone een headphone jack moet hebben

Je zakelijke smartphone is natuurlijk onmisbaar voor je en moet je optimaal tot dienst zijn. Wordt jouw huidige telefoon langzaam of ben je er op uitgekeken? Als je huidige telefoon een fysieke aansluiting heeft voor oordopjes in de vorm van een 3.mm headphone jack, kun je bij het zoeken naar een nieuwe smartphone die dat ook heeft van een koude kermis thuiskomen. De headphone jack is namelijk uit de mode. We bespreken vijf redenen waarom jouw nieuwe zakelijke smartphone tóch een headphone jack moet hebben.

Niet je oordopjes hoeven op te laden

Op zich lijken bluetooth-oordopjes natuurlijk best handig. Je zit niet met die draad die in de weg kan zitten. Maar waar een bekabelde koptelefoon of bekabelde oordopjes hun stroom van de telefoon krijgen, zitten bluetooth-oordopjes natuurlijk niet aangesloten op je smartphone. In plaats daarvan moet je ze regelmatig opladen om ze te kunnen gebruiken. Dat is een irritante extra handeling waar je rekening mee moet houden. Het risico bestaat dat je het vergeet en dat ze de geest geven op het moment dat je je bluetooth-oordopjes nodig hebt. Zeker als je onderweg bent is dat lastig, want dan kun je ze ook niet even snel opladen, tenzij je een zogenaamde oplaadcase hebt. Zo handig zijn die bluetooth-oordopjes dus uiteindelijk ook weer niet.

Externe microfoons

Als je zelf laagdrempelig content wilt kunnen produceren voor je bedrijf, bijvoorbeeld voor op de website of op social media, dan komt de 3.5mm jack goed van pas. Deze is immers niet alleen geschikt voor oordopjes en koptelefoons, maar ook voor externe microfoons. Zo kun je iemand interviewen voor de camera van je smartphone en daar goed geluid bij opnemen. Fatsoenlijke draadloze microfoontjes kosten aanzienlijk meer en de kans op storing in het geluid of synchroniciteitsproblemen zijn groter dan bij een bekabeld microfoontje.

Microfoon dichter bij je mond

Bij bekabelde oordopjes zit de microfoon onder je gezicht. Dat is ongeveer dezelfde plek waar men doorgaans een speldmicrofoon plaatst voor video-opnames waarbij iemand praat die goed verstaanbaar moet zijn. Mocht het onverhoopt zo zijn dat degene aan de andere kant van de lijn je niet zo goed verstaat tijdens het bellen, dan kun je simpelweg de kabel optillen en de microfoon dichter naar je mond brengen. Bij bluetooth-oordopjes zit de microfoon bij je oor, achter je mond dus in feite. Dat is niet de richting van het geluid dat uit je mond komt. Aan die positie kun je niets veranderen. De kans op slechte verstaanbaarheid is daardoor groter bij bluetooth-oordopjes dan bij bekabelde oordopjes.

Geen kwaliteitsverlies van geluid

Niet alleen de positie van de microfoon is van invloed op het geluid. Hetzelfde principe is van kracht als bij een bekabelde internetverbinding versus draadloos internet. In het eerste geval treedt er geen verlies van signaal op, in het tweede geval wel. Dat geldt ook in het geval van bekabelde oordopjes versus bluetooth-oordopjes. De verbinding is draadloos, en daarbij kan er verlies optreden die ervoor zorgt dat het geluid dat jij hoort minder goed is en het geluid dat de microfoon registreert kwaliteit verliest.

Overloopstukjes werken niet altijd goed

Veel telefoons hebben in ieder geval een USB-C poort. Daar kan een overloopstukje voor aangeschaft worden die het alsnog mogelijk maakt om op een telefoon zonder headphone jack bekabelde oordopjes of een externe microfoon aan te sluiten. Maar Google is op ervaringen hiermee en je zult zien dat dit geen waterdichte oplossing is. Vaak werkt het niet, wat natuurlijk erg frustrerend kan zijn. Je kunt daarom beter je microfoon of oordopjes gewoon direct op de telefoon kunnen inpluggen.

Nadeel: bijna geen high-end smartphones

Helaas is het zo dat smartphoneproducenten vooral de aansluiting voor oordopjes weglaten bij hun high-end toestellen. Als je op zoek gaat naar een smartphone met 3.5 mm jack, zul je merken dat je nauwelijks high-end toestellen kunt vinden van minder dan twee à drie jaar oud die nog in het bezit zijn van zo’n aansluiting. De gedachte daarachter is waarschijnlijk dat zij die zich een dure smartphone kunnen veroorloven, ook wel bluetooth-oordopjes kunnen kopen. Je komt dus al snel uit bij een mid-range smartphone die bijvoorbeeld niet draadloos opgeladen kan worden, of bij een extreem dure smartphone die gericht is op gaming. Wat dan de beste keuze is, laten we aan jouzelf.

De zoektocht naar een smartphone met headphone jack is niet eenvoudig. Filteren erop kan lastig kan zijn, maar gelukkig kun je op een website als Tweakers of bij de Consumentenbond het aanbod wél hierop filteren, net als op andere zaken die voor jou van belang zijn. Zo vind je hopelijk het meest geschikte toestel voor jou.

Related posts

Het effect van streamingsdiensten t.o.v. televisie

Mathijs

Drone beelden inzetten voor jouw bedrijf

Danny

Spuitgieten, wat is dat?

Danny

Leave a Comment