Image default
Branches Industrie Personeel Tips

7 tips om veiliger te werken in de bouw en industrie

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Een gezegde wat altijd weer waar blijkt te zijn. Het klinkt dan wel logisch maar het is goed om stil te staan bij veilig werken. Als je iets overkomt kun je naast lichamelijke en/of geestelijke problemen, nog veel meer problemen hebben. Ben als ondernemer wel voorbereid op een periode van arbeidsongeschiktheid? Als medewerker kun je bij blijvend letsel je meeste ambities in de kast zetten. We zetten wat tips op een rij, die je kunnen helpen om veiliger te werken. We richten ons op de risicovolle branches van de industrie en bouw. Uiteraard kun je een parallel trekken naar andere arbeidsgebieden.

Tip 1: Maak veilig werken bekend op de werkvloer

Voordat je verwacht dat de mensen om je heen veilig gaan werken is het belangrijk dat je er met elkaar mee bezig bent. Als een collega veiliger werkt is dat niet alleen voor hem beter, maar ook voor jou. Ben je leidinggevende roep dan de mensen bij elkaar en geef aan dat je veilig werken bespreekbaar wil maken. Ben je als uitvoerende bewust van het feit dat veilig werken niet serieus genomen wordt, geef dit dan aan bij de leidinggevende.

Tip 2: Stel duidelijke regels op

Je kunt met elkaar discussiëren over wat wel/niet veilig is. Maar voor vrijwel alle industrie en bouw omgevingen zijn er regels opgesteld. Zorg er samen voor dat deze regels bekend zijn. Vul deze indien nodig aan met wat jullie belangrijk vinden. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden kunt je zelf het beste inschatten wat de risico`s zijn.

Tip 3: Iedereen moet meedoen

Het is goed mogelijk dat er iemand op de bouwplaats of in de fabriek de regels niet zo belangrijk vindt. Dit is op zich nog geen probleem, maar iedereen moet de regels wel opvolgen. Daarom is het goed om af en toe eens te overleggen of er iemand vindt dat er regels veranderd moeten worden. Als dit eraan bijdraagt dat iedereen de regels opvolgt, is dit het proberen waard. Uiteraard zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Tip 4: Draag je PBM`s

Iedere werkomgeving heeft zijn eigen risico`s. Dit kan te maken hebben met lawaai, stof, fel licht, gasvorming, enzovoorts. Door de jaren heen zijn er allerlei Persoonlijke Beschermingsmiddelen ontwikkelt die jou en je collega`s beschermen tegen de nadelige gevolgen van deze risico`s. Zorg er als leidinggevende voor dat deze PBM`s beschikbaar zijn. Wijs het uitvoerend personeel ook op het gebruik ervan.

Tip 5 Veilig werken doe je samen

Het is zoals gezegd in je eigen belang als je collega zich aan de veiligheidsregels houdt. Daarom is het zaak dat je bij onveilige situaties elkaar aanspreekt. Samen kun je ervoor zorgen dat (bijna) ongevallen voorkomen worden. Accepteer het ook als iemand jou op een onveilige situatie wijst.

Tip 6 Hou je werkomgeving schoon

Veilig werken begint misschien wel met het opgeruimd houden van de werkomgeving. Veel (bijna) ongevallen ontstaan door losliggende delen, struikel elementen en dergelijke. Zorg er samen voor dat er geen onnodige en uitstekende delen op de werkvloer slingeren. Daarnaast is het belangrijk dat je bijvoorbeeld olieresten van de vloer opruimt. Het klinkt vanzelfsprekend maar je kunt er lelijk op uitglijden. Samen kun je wel invullen wat er op jullie werkvloer opgeruimd kan worden.

Tip 7 Neem op tijd pauze

Pauze houden lijkt niet direct een middel om veilig te werken. Maar het is belangrijk dat je met elkaar ontspannen genoeg bent om haasten en stressen te voorkomen. Een goede manier om dit te bewerkstelligen is het houden van pauze. Als je werk af en toe onderbroken wordt, ben je veel scherper. Dus ook in het observeren van gebreken en risico`s. Ook ben je beter in staat om om te gaan met kritiek als je relaxed bent. Neem dus, het liefst op vaste tijden, samen even pauze.

Voor iedere werkvloer gelden weer andere veiligheidsregels. Uiteraard hebben we dee deze niet in detail beschreven. Het doel is om met elkaar bewust te zijn van het onderwerp veilig werken. Waar gehakt wordt vallen spaanders, maar geen onveilige spaanders meer. Althans dat is het streven.

Related posts

5 tips om optimaal gebruik te maken van een ERP systeem

Mathijs

Arbeidsveiligheid toepassen in de praktijk

Mathijs

HR trends 2023

Danny Bijl

1 reactie

Cyclops Security 8 maart 2022 at 14:40

Het is inderdaad heel belangrijk dat veilig werken allereerst bespreekbaar wordt gemaakt; het is immers zo belangrijk! Bedankt voor deze tips! – Felix

Reply

Leave a Comment