Image default
Eigen bedrijf Financieel

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Als ondernemer kun je veel aan je hoofd hebben. Het dagelijkse werk vraagt al zoveel aandacht dat je niet veel tijd hebt voor andere zaken. Hoewel je tegenwoordig veel uit kunt besteden ontkom je niet aan alles. Één van die dingen is een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is namelijk een utopie dat jij nooit arbeidsongeschikt raakt. Dit behoeft geen uitleg, want dit weten we allemaal wel. Maar wat kun je doen bij arbeidsongeschiktheid? Of belangrijker nog, wat kun je vooraf doen?

Effect op je inkomen

Uiteraard kun je het beste vooraf maatregelen treffen. Natuurlijk is het voorkomen ervan beter, maar daar kun je andere artikels over lezen. Omdat je het risico loopt dat je ooit niet meer kunt werken, kun je hier vooraf wel over nadenken. Het is belangrijk dat je je bewust bent voor het feit dat je inkomen wegvalt. In Nederland heb je de eerste 2 jaar recht op een uitkering uit de Ziektewet. Je moet dan wel aan alle voorwaarden voldoen. Daarnaast is dat in de meeste gevallen een veel lager bedrag dan je gewend bent. Na de periode van 2 jaar kun je een WIA uitkering aanvragen. Beide uitkeringen zijn geen vetpot, en als je een gezin hebt die afhankelijk zijn van jouw inkomen, dan kun je in grote financiële problemen komen. Zoek daarom uit wat in jouw situatie van toepassing is.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Om je in te dekken kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Je gezondheid wordt er niet direct door beïnvloedt. Maar je voorkomt dat je naast alle ellende die je kan overkomen, niet ook nog eens financiële zorgen hebt. Deze verzekering, ook wel AOV genoemd, kan je afsluiten zoals jij wilt. Als je zelf genoeg geld apart zet, dan kun je wellicht enkele maanden overleven. Je premie is dan minder hoog dan wanneer de uitkering direct gaat lopen op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt.

AOV in de praktijk

Overkomt jou als ondernemer iets, en kom je thuis te zitten? En ben je verzekert? Dan ontvang je een uitkering van de verzekeraar. Het hangt van de afspraken af wanneer deze start. Als verzekerde betaal je een maandelijkse premie waardoor je recht hebt op een uitkering. De hoogte van de premie hangt af van de dekkingsgraad van de verzekering. Zoals gezegd kun je zelf geld achter de hand houden. Maar er is meer belangrijk. Samen met de verzekeraar ga je kijken naar jouw situatie. Wat zijn je vaste en variabele kosten? En wat voor eigen risico periode spreek je af? Deze zaken zijn bepalend voor de premiehoogte.

Als ondernemer ben je gewend om risico`s te nemen. Toch is het voor vrijwel iedereen een te groot risico om je niet te verzekeren. Tenzij je de middelen hebt om tot het eind van je leven te kunnen overleven op eigen kosten. Wees voorbereid, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Related posts

Lage spaarrente, wat nu?

Danny

4 tips om uit te pakken met jouw winkel

Danny Bijl

Hoe kun je risico voor je onderneming afdekken?

Dion

Leave a Comment