Als ondernemer krijg je met allerhande geldzaken te maken. Niet iedere ondernemer is echter thuis in financiële zaken. Vaak begin je een bedrijf niet omdat je een doorgewinterde bedrijfseconoom bent, maar omdat je graag zelfstandig een bepaald vak wilt uitoefenen. Neem nu een begrip als ‘cashflow’. Een typische zakenterm, maar wat houdt het in? En wat moet je ermee? We proberen uit de leggen wat cashflow is en hoe je er grip op krijgt in dit artikel.
Wat is cashflow?
Als je een beetje kennis van het Engels hebt, zal het je niet verbazen dat cashflow in Nederland ook wel ‘kasstroom’ genoemd wordt. Het principe is als volgt: je geeft binnen een bepaalde periode geld uit, maar als het goed is ontvang je ook geld. Het verschil tussen die twee wordt de cashflow genoemd. Het is eigenlijk heel simpel, maar toch wordt cashflow vaak door de war gehaald met winst. Dat zijn twee dingen die je niet met elkaar moet verwarren. Winst en verlies zijn zaken die op papier plaatsvinden, maar cashflow ontstaat als er daadwerkelijk geld getransfereerd wordt. Met andere woorden: je kunt geld verdienen aan een klant, maar pas als dat geld op je rekening staat, kun je spreken van cashflow.
Je cashflow berekenen
Het berekenen van je cashflow, hoe economisch het woord dan misschien ook klinkt, is niet zo ingewikkeld. Dat kun je gemakkelijk zelf doen met en makkelijk rekensommetje. Je neemt simpelweg de inkomsten die je daadwerkelijk ontvangen hebt en haalt daar je uitgaven vanaf, en dan heb je je cashflow. Als je wilt die cijfers iets zeggen, kun je je cashflow beter over een wat langere periode berekenen. Bijvoorbeeld per maand, per kwartaal of zelfs over een nog langere periode. Dat geeft je een beter beeld van hoe het daadwerkelijk zit met je cashflow.
Grip op je cashflow krijgen
Het is van belang om als bedrijf grip te krijgen op je cashflow, hoewel dat net zo goed van belang is in je privéleven, want daar geldt uiteindelijk hetzelfde principe. Je wilt die grip krijgen op je cashflow omdat je rekeningen op tijd wilt kunnen betalen terwijl je je wel je saldo ziet groeien. Houd je dat niet in de gaten, dan kan het zonder dat je het direct merkt de verkeerde kant op gaan en loop je er op een gegeven moment tegenaan dat je wel rekeningen te betalen hebt maar (nog) geen inkomsten hebt om dat van te doen. In die situatie wil je niet terechtkomen.
Goede facturatie en adequate inning
Om ervoor te zorgen dat je grip op je cashflow krijgt, zijn twee zaken van belang. Ten eerste is dat grip op je uitgaven, want die kunnen ervoor zorgen dat je kopje onder gaat als ze niet opwegen tegen de inkomsten. Neem dit grondig onder de loep: welke uitgaven zijn strikt noodzakelijk en kan het goedkoper met vergelijkbare kwaliteit? Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat het geld waar je voor werkt ook in goede orde en tijdig bij jou terechtkomt. Wanneer je de samenwerking met een klant aangaat, is het van belang om het proces van facturatie en betaling te bespreken. Maak duidelijke afspraken en leg deze vast. Komt de klant de afspraken niet na? Wees dan niet bang om daarop te wijzen, want je staat in je recht. Alleen zo kun je een gezonde cashflow behouden.
Cashflowprognose
Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, is het nuttig om een cashflowprognose te maken voor de wat langere termijn. Kijk hoeveel geld je op je rekening hebt staan. Bekijk daarna wat je binnen de gestelde periode aan geld binnen zou moeten krijgen en wat er nog uit moet om je rekeningen te kunnen betalen. Dit kun je netjes in een schema uitwerken. Let op de betaaltermijnen, zodat je goed kunt inschatten wanneer een bepaald bedrag beschikbaar komt en wanneer je een rekening betaald moet hebben. Zo kun je in kaart brengen of je overal gaat uitkomen. Om ervoor te zorgen dat dat uitkomt, is het dus vervolgens van belang om je facturatie en inning strak op orde te hebben.
Het principe van cashflow is dus niet zo heel ingewikkeld. Het is een samenspel van inkomsten en uitgaven en wanneer deze plaatsvinden, en het is belangrijk om dit onder controle te houden. Doe je dat niet, dan werk je je bedrijf in de problemen.