Crisis of geen crisis, het gaat heus niet altijd goed met iedere onderneming. Er kan een belangrijke opdrachtgever failliet gaan. Maar het kan ook zijn dat je opeens door ziekte van personeel je levertijden niet meer haalt er daarom geen opdrachten meer krijgt. Of je hebt net veel geïnvesteerd maar jouw debiteuren betalen te laat. Voor je het weet zit je bedrijf in zwaar weer. In dit artikel willen we wat tips geven.
Tip 1: (H)erken je situatie op tijd
Als je als ondernemer al aanvoelt dat het minder gaat, negeer je situatie niet. Als je er snel bij bent is het makkelijker om veranderingen door te voeren dan wanneer de schuldeisers aankloppen. Erken de situatie ook als je het ziet gebeuren. Negeren lost niets op.
Tip 2: Geef openheid van zaken
Verzwijg het niet als je bedrijf in zwaar weer zit. Door open te zijn naar je personeel en leveranciers creëer je coulance. Aan trots heb je niets als je failliet gaat. Wees eerlijk over de financiële situatie en vraag of mensen mee willen denken.
Tip 3: Probeer je inkomsten te verhogen
Het klinkt logisch, maar hogere inkomsten kunnen je er weer bovenop helpen. Zoek naar alternatieve markten of producten als je daar de capaciteit voor hebt. Maak keuzes. Werk voor een ‘oude bekende’ wat niet zoveel oplevert kun je misschien beter stoppen. Tenminste als je er beter betaald werk kan krijgen van een onbekende.
Tip 4: Probeer je kosten te verlagen
Nog belangrijker, zijn alle uitgaven wel nodig? Is je pand niet te duur? Verkopen levert veel op als je vrijwel geen schuld hebt. Dan kun je een tijdje huur betalen tot je weer in staat bent om te kopen. Denk ook aan je verzekeringen. Zijn ze allemaal nog relevant of nodig?
Tip 5: Leren van een ander bedrijf in zwaar weer
Je bent niet de enige in deze positie. Ga er maar vanuit dat er genoeg andere bedrijven aan het strijden zijn om te overleven. Zoek voorbeelden op of zoek naslagwerk over andere bedrijven. Je kunt namelijk veel leren van de ervaringen van een andere ondernemer.
Tip 6: Financieringsopties in kaart brengen
Red je het nog steeds niet, denk dan na over je opties m.b.t. financiering. Zoals gezegd is verkopen van je pand, een financiële opsteker. Zijn er meer zaken die je kunt financieren i.p.v. eigenaar zijn? Staan er nog veel facturen open? Sluit deals om snel geld te krijgen. Een discussie over een paar tientjes kan tienduizenden euro’s achterhouden.
Tip 7: Parttime in loondienst gaan
Een verregaande maatregel kan nog zijn om (parttime) in loondienst te gaan bij een ander. Als je onderneming zonder jou omzet kan draaien, is jouw loon altijd welkom. Misschien kun je ‘s avonds wel ergens in een productiebedrijf eenvoudig werk verrichten.
Tip 8: Denk om jezelf
Als niets meer lijkt te helpen, wacht dan niet te lang. Neem op de tijd de beslissing om met je onderneming te stoppen. Wacht niet tot je niets meer van waarde zelf bezit. Denk ook aan je gezondheid. Je kunt beter zonder zorgen in loondienst werken, dan zwaar overspannen proberen te overleven met je bedrijf. Dit gaat alleen maar ten koste van je eigen geluk.
Zit je bedrijf in zwaar weer? Of zie het aankomen, steek je hoofd dan niet in het zand. Denk nuchter na of je wel verder moet gaan. Wellicht maakt het jou veel gelukkiger om op tijd alles te verkopen dan financieel aan de grond te zitten.