Image default
Financieel

De voordelen en nadelen van een boekhouder voor je bedrijf

Het runnen van een bedrijf brengt veel met zich mee. Eén aspect dat je er gratis bij krijgt, maar zeker serieus moet nemen, is het beheren van de financiën van je onderneming. Veel ondernemers vinden het een hele klus om de boekhouding op orde te houden, en dat is het ook. Daarom overwegen veel ondernemers om een boekhouder in te huren om de financiële zaken te regelen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van het inschakelen van een boekhouder voor je bedrijf? Dat bespreken we in dit artikel.

Voordeel 1: Specifieke kennis en expertise

Een voor de hand liggend voordeel van het inhuren van een boekhouder, is de dat deze expertise en kennis bezit die zeer goed van pas kan komen en die je zelf meestal niet in die mate bezit. Een boekhouder is getraind en opgeleid om de financiële kant van een bedrijf te beheren, en jij bent dat waarschijnlijk niet. Je kunt ervan uitgaan dat een boekhouder volledig op de hoogte is van zaken zoals complexe belastingwetten, financiële rapportage en boekhoudkundige systemen. Dit betekent dat ze in staat zijn om fouten te voorkomen en zo ook kostbare problemen, zoals belastingboetes of financiële onregelmatigheden, te voorkomen. Het levert een financiële administratie op die, naar je mag verwachten, nauwkeurig en up-to-date is.

Voordeel 2: Belastingvoordelen en aftrekposten

Aansluitend op het vorige, maar belangrijk om apart te vermelden, is het feit dat de kennis en expertise van een boekhouder je fiscale voordelen kunt opleveren. Niet omdat een boekhouder hebben daar recht op geeft, maar omdat deze weet hoe je op een legale en ethische manier zo goed mogelijk gebruik kunt maken van belastingvoordelen en aftrekposten. Een boekhouder begrijpt immers de belastingwetten en kan je daardoor ook helpen om strategieën ontwikkelen om de belastingdruk voor je bedrijf te verminderen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Voordeel 3: Tijd besparen

Het kan veel tijd in beslag nemen om van de financiën van je bedrijf bij te houden. Zeker als je niet zo goed thuis bent in boekhouding en niemand in dienst hebt die dat wel is. Dat kan de administratie tot een tergend proces maken dat afleidt van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn, namelijk je core business. Kies je er wél voor een boekhouder in te schakelen, dan kun je kostbare tijd besparen die je kunt besteden aan andere belangrijke zaken voor je bedrijf. Zoals geld verdienen!

Voordeel 4: Sleutel tot betere besluitvorming

Het hebben van een financiële administratie die volledig up-to-date en kloppend is, geeft je een perfect inzicht in de financiële gesteldheid van je onderneming. Boekhouders kunnen je op basis hiervan voorzien van financiële rapporten en analyses die je flink kunnen helpen bij het nemen van de juiste strategische beslissingen voor je bedrijf. Het kan je waardevolle inzichten bieden voor het maken van investeringen, de nood en kansen voor kostenbeheersing en het ontwikkelen en uitvoeren van groeiplannen.

De voordelen en nadelen van een boekhouder voor je bedrijf

Nadeel 1: Kosten

Het meest voor de hand liggende nadeel van het inhuren van een boekhouder, is natuurlijk dat het geld kost. Die hangt af van de hoeveelheid tijd die de boekhouder kwijt is aan je bedrijf, maar ook aan diens niveau van expertise. Voor kleine bedrijven bestaat het risico dat deze kosten flink kunnen drukken op het budget. Feit is wel dat een boekhouder zichzelf op z’n minst gedeeltelijk zou kunnen terugverdienen (zie voordeel 2).

Nadeel 2: Minder controle over je financiën

Als je de boekhouding van je bedrijf uitbesteedt aan een boekhouder, geef je daarmee ook een deel van de controle over je financiën uit handen. Je gaat eigenlijk volledig vertrouwen op de boekhouder voor je financiële zaken en het verstrekken van nauwkeurige en kloppende informatie. Een basis van goed vertrouwen is hiervoor noodzakelijk. Voor sommige ondernemers kan dit echter een gevoel van ongemak veroorzaken, mede omdat ze het juist waardevol vinden om nauw betrokken te zijn bij hun financiën. Bijvoorbeeld omdat ze hierdoor een diepgaand begrip van hun eigen bedrijf kunnen ontwikkelen.

Nadeel 3: Afhankelijkheid creëren

Als je eenmaal een boekhouder hebt, is het moeilijk om terug te keren naar een situatie waarin je weer zonder boekhouder werkt. Je bedrijf kan afhankelijk worden van de boekhouder en zijn expertise. Het kan lastig zijn om zelf weer de financiële administratie in eigen handen te nemen, zeker ook omdat je al een tijd niet meer zelf mee bezig bent geweest en er geen routine in hebt.

Nadeel 4: Omgaan met complexe financiële concepten

Boekhouders zijn vaak zeer bedreven in hun vak, maar kunnen het niet altijd even goed vertalen naar iets wat begrijpelijk is voor een leek. Het gevolg is dat ze soms complexe financiële concepten introduceren die voor jou als ondernemer moeilijk te begrijpen zijn. Dit kan verwarring tot gevolg hebben en je het gevoel geven buitengesloten te zijn, terwijl het om het financiële beheer van je eigen bedrijf gaat. Dat kan frustrerend zijn.

Het inhuren van een boekhouder voor je bedrijf heeft dus verschillende interessante voordelen, maar ook een aantal potentiële nadelen. Daarom is het een beslissing om goed over na te denken. Hoe belangrijk zijn de hier genoemde nadelen voor jou? Of spelen ze niet zo’n grote rol voor je? Feit blijft dat een boekhouder je een hoop werk uit handen kan nemen en veel specifieke kennis bezit die je zelf vaak niet in huis hebt. Linksom of rechtsom is in ieder geval één ding belangrijk: je financiële zaken en verplichtingen moeten netjes op orde zijn, anders creëer je een probleem.

Related posts

De ins en outs van crowdfunding als financiering

Mathijs

Als zelfstandige je vermogen laten toenemen

Danny Bijl

Een goede zorgverzekering voor ZZP’ers

Danny

Leave a Comment