Image default
Eigen bedrijf Juridisch

Dit is waarom een bv een gamechanger kan zijn

Ondernemen is altijd al een spannende reis vol belangrijke beslissingen geweest. Van je bedrijfsplan tot je eerste verkoop, elke keuze plaveit de weg naar succes. Een vaak onderschatte en cruciale beslissing is de keuze van de juridische structuur van je onderneming. Dit is namelijk het fundament waarop je de volledige onderneming zal bouwen. De besloten vennootschap of bv is in ons land veruit de populairste vennootschapsvorm en dat is niet zomaar. Het is een vennootschapsvorm die het privévermogen beschermt en er is niet langer een minimumkapitaal nodig.

Populariteit van de bv

De eenmanszaak is nog altijd de populairste ondernemingsvorm in Nederland. Volgens cijfers van de CBS telt Nederland iets minder dan 1,5 miljoen eenmanszaken. Dat heeft alles te maken met het laagdrempelige karakter: als je wilt starten, is de eenmanszaak de eenvoudigste optie. Dat is echter niet de veiligste keuze, want je bent persoonlijk aansprakelijk voor schulden die je zakelijk maakt. Ook is het fiscaal zeker niet altijd de interessantste optie. Daarom maken veel ondernemers uiteindelijk de overstap naar een vennootschap en dan zijn het vooral de nv’s en de bv’s (ongeveer 550.000 in Nederland) die populair zijn, veel populairder dan bijvoorbeeld de vof, de cv en de maatschap (samen ongeveer 220.000).

Slimme keuze voor een bv

Dat veel mensen een bv oprichten, verbaast experts niet. In 2012 schafte de Nederlandse overheid het vereiste startkapitaal van € 18.000 voor bv’s af, wat de deur opende voor meer ondernemers.  Bovendien biedt de bv voordelen op het gebied van aansprakelijkheid. Er is namelijk een duidelijke scheidingslijn tussen het privévermogen en het zakelijke vermogen. Zakelijke schulden blijven dus zakelijk, zonder het risico dat je je huis verliest. Dit is een belangrijk verschil met bijvoorbeeld de eenmanszaak en de vof, waar je persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Daarnaast biedt een bv veel flexibiliteit en fiscale voordelen, afhankelijk van je situatie. Denk aan de mogelijkheid om aandelen uit te geven, wat kapitaal aantrekken eenvoudiger maakt, en de fiscale efficiëntie in hoe je jezelf betaalt. Je kunt je onderneming ook eenvoudig overdragen aan iemand anders. Dat is bij een eenmanszaak veel complexer. Wel moet je voor de oprichting in principe nog altijd een afspraak maken bij de notaris en zijn er notariskosten waar je rekening mee moet houden.

Slimme keuze voor een bv

Online een bv oprichten

Op dit moment is het in Nederland verplicht om voor de oprichting van een bv een afspraak te maken bij de notaris. Europa wil meer digitalisering en stelde de Richtlijn 2019/1151 op, wat heeft geresulteerd in een intussen aangenomen wetsvoorstel. In de toekomst zal je hierdoor een bv kunnen oprichten via een beeldverbinding met de notaris. Je zal dus niet langer fysiek moeten verschijnen, tenzij de notaris een vermoeden heeft van identiteitsfraude. Dit is niet de hervorming waar velen op hadden gehoopt en het is bovendien nog niet duidelijk vanaf wanneer deze wijziging ingaat.

Het platform www.Firm24.nl biedt daarom een goed alternatief. Dit platform maakt het 100% online oprichten van een bv mogelijk, zonder fysieke afspraken en dergelijke meer. Het hele proces, van het eerste advies tot de oprichting, verloopt hierdoor digitaal.  Je kunt zelfs een zakelijke bankrekening laten regelen of contracten laten opstellen, zodat je zeker weet dat je helemaal goed zit.

Related posts

Flyers: het juiste ontwerp voor jouw bedrijf

Danny

Foodtruck beginnen? Deze wetten, regels en vergunningen zijn van toepassing

Dion

Arctic Blue – Ludo van de Wiel over (duurzaam) ondernemen

Mathijs

Leave a Comment