Image default
Nieuws

De eerste beslissingen van president Trump

Afgelopen week hebben we een artikel gepubliceerd over de mogelijk economische gevolgen nu Trump president is geworden. Dit was op de dag van de inauguratie. Inmiddels zijn we enkele dagen verder. Er is nu meer inzicht in de bedoelingen van president Trump. In eerste instantie was alles slechts speculatie, gebaseerd op uitspraken van hem. Maar in enkele dagen tijd heeft hij al diverse beslissingen genomen. We hebben de belangrijkste eerste beslissingen van president Trump met internationale gevolgen opgesomd.

President Trump haalt streep door handelsverdrag TTP

Reeds jarenlang zijn de verschillende landen rondom de Pacifische Oceaan met elkaar in gesprek over een handelsverdrag, het TTP. Voordat Trump zijn plaats in het Witte Huis innam heeft hij aangegeven dat hij de onderhandelingen stop zou gaan zetten. In dit nieuwsbericht van nos.nl is te lezen dat hij de daad bij het woord heeft gevoegd. “President Trump haalt een streep door het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP). Over dat verdrag werd jaren onderhandeld door twaalf landen die rond de Stille Oceaan liggen, waaronder Japan en Canada.” Met deze beslissing is duidelijk dat de uitdrukking ‘Amercia first’ op grote schaal van toepassing is.

Gevolgen in het Midden-Oosten

Door de verkiezingsbeloften van Trump is voor het eerst in jaren weer sprake van activiteit op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel de VS als jaren de tegenstander is van het verder uitbreiden van de Israëlische kolonie, steunt Trump deze nieuwbouw. In dit nieuwsbericht van nrc.nl kun je lezen hoever dit gaat. “Nu, met Trump als president, kent Netanyahu geen aarzelingen meer. „We zijn aan het bouwen, en we zullen blijven bouwen”, aldus de premier.” Ook heeft Trump aangegeven dat hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wilt verplaatsen. Dit zal ongetwijfeld tot meer onrust leiden.

Importtarieven verhoogd

Op rtlz.nl is te lezen dat ook in de VS zelf het een en ander veranderd. De belasting voor bedrijven zal worden gehalveerd. Daar staat tegenover dat bedrijven die importeren een verhoogd importtarief krijgen berekend. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de internationale handel. Buitenlandse onderneming met veel afnemers in de VS zullen een aanzienlijke kostenverhoging ervaren. Daarnaast worden de binnenlandse bedrijven geconfronteerd met hogere kosten als ze kiezen voor buitenlandse afnemers.

Aanleg oliepijpleidingen moet versneld worden uitgevoerd

Er vindt al jarenlang overleg plaatstussen de verschillende landen over het klimaat. Ook hierin gaat Trump zijn eigen weg. Twee belangrijke oliepijpleidingen die door Barack Obama werden tegengehouden vanuit milieuoverwegingen, moeten er snel komen. De Volkskrant bericht dat president Trump al heeft getekend voor de versnelde aanleg. Voor de buitenlandse bedrijven die olie en/of olieproducten aan de VS leveren betekent dit een forse tegenslag. De internationale olieprijs kan daarmee weer in een nieuwe dip komen. Tenminste als de VS minder afhankelijk wordt van zijn buitenlandse olieleveranciers. De binnenlandse bedrijven zullen ervan profiteren mits de olieprijs acceptabel blijft.

Het blijkt wel dat president Trump voor een directe aanpak gaat. Naast allerlei binnenlandse veranderingen is de impact op de rest van de wereld al merkbaar. Dergelijke beslissingen blijven niet zonder gevolgen. Wees je als ondernemer bewust van deze veranderingen. Wellicht kun je de ontwikkelingen in je voordeel gebruiken.

Related posts

Minder inkomstenbelasting en het lage btw-tarief omhoog

Mathijs

Belangrijkste veranderingen in het nieuwe regeerakkoord voor ondermemers

Mathijs

Zittend werken is het nieuwe roken, praktische tips

Mathijs

Leave a Comment