Image default
Finance Nieuws

In het nieuws: Is Blockchain de toekomst?

Dat de meeste zaken digitaal worden gedaan is een feit. Veel bedrijven zijn daarom steeds bezig om de digitale omgeving te verbeteren. Zaken zoals, vindbaarheid, of juist afschermen voor veiligheidsredenen, spelen een belangrijke rol. Denk maar eens aan het feit dat vrijwel het meeste betalingsverkeer online is. Of dat je je realiseert dat er iedere dag ongelooflijk veel gegevens online worden toegevoegd. Denk ook maar eens aan e-factureren. Een andere nieuwe ontwikkeling die voorzichtig voet aan de grond krijgt is Blockchain.

Blockchain in het nieuws

“Maar wat is blockchain eigenlijk en waar liggen de kansen voor ondernemers? Blockchain is de achterliggende technologie van onder meer de digitale valuta bitcoin. Voor bitcoins werkt blockchain als een decentrale administratie waar alle transacties die ooit met de munt zijn gedaan in staan. Fraude is vrijwel onmogelijk omdat aanpassingen in de blockchain door een groot deel van het bitcoin-netwerk moeten worden goedgekeurd.” Deze tekst is in feite de samenvatting van het nieuwsbericht wat te lezen is op Nu.nl.

Wat is Blockchain?

De digitale valuta, bitcoin genaamd, is een wereldwijd geaccepteerd online betaalmiddel. Uiteraard kun je er niet bij de winkel mee betalen. Maar dat een bitcoin belangrijk is voor online zaken, wordt steeds duidelijker. Het is echter nog geen stabiele munteenheid. Blockchain is nu in feite het grootboek van de bitcoin. De bedoeling is dat dit gaat zorgen voor een wereldwijde handel in een online betalingsmiddelen. Zie het als een universele spreadsheet waarin geselecteerde gebruikers wereldwijd mee kunnen werken.

Hoe gebruik je Blockchain?

Je kunt met Blockchain allerlei databases online vastleggen in een veilige omgeving. Uiteraard roept dit direct bezwaren op over de veiligheid. Maar de beveiliging is snel aan het verbeteren, en het lijkt erop dat we in de toekomst niet meer om Blockchain of vergelijkbare datastructuur, heen kunnen. Wereldwijd kunnen tussenstappen worden geëlimineerd. Je hoeft je informatie niet eerst te downloaden, bewerken, weer uploaden en te verzenden. Je deelt eenvoudigweg je database met degenen met wie dat nodig is.

Wat betekent dit voor ondernemend Nederland?

Zoals alle technologische ontwikkeling zorgt deze ontwikkeling voor twee belangrijke dingen. Als dit fenomeen zich doorzet zal er aan gebouwd, ontwikkeld, en dergelijke, moeten worden. Dit levert dus werkgelegenheid op. Ten tweede zorgt het voor structurele veranderingen. Zoals eerder al geschreven moeten wij in Nederland blijven innoveren. Dit is namelijk een belangrijk deel van ons bestaansrecht. Dus is het aan te raden dat we de mogelijkheden verder onderzoeken en ontwikkelen.

Dit is weer een ontwikkeling die we met argusogen zullen volgen. Maar vergis je niet. Bevind je onderneming zich in een positie waarin je deze ontwikkeling kunt meehelpen? Juist het universeel aanwezig zijn van gegevens zorgt dat er niet ongezien met gegevens kan worden gerommeld. De toekomst komt eraan, wees er nuchter in, maar ook klaar voor.

Related posts

Als ondernemer leren van een politieke campagne

Mathijs

Je als ondernemer voorbereiden op de Sneekweek

Mathijs

Verkoop elektrische auto’s neemt toe, maar is het genoeg?

Mathijs

Leave a Comment