Image default
Carrière Financieel Ondernemen Vastgoed

Oudedagsvoorziening voor ondernemers – belangrijk om te weten

Nederland kent een stijgend aantal ondernemers. Al deze zelfstandigen bouwen geen pensioen op, zoals werknemers bij hun werkgever doen. Je bent zelf verantwoordelijk voor financiële zekerheid. Een oudedagsvoorziening voor ondernemers is een goede manier om voorbereid te zijn op de toekomst. Er zijn verschillende manieren. Daarnaast biedt de belastingdienst ook voordelen.

Oudedagsvoorziening voor ondernemers

Wanneer een werknemer zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wordt hij betaald uit een fonds waar hij jaren aan mee heeft betaald. Kan hij door omstandigheden eerder stoppen dan de AOW-leeftijd, dan kan een pensioenfonds soms al uitbetalen. Als hij door lichamelijke of geestelijke problemen eerder moet stoppen wordt hij opgevangen door een WAO-uitkering. Als zelfstandige ondernemer ligt dat anders. Een oudedagsvoorziening voor ondernemers is namelijk je eigen verantwoordelijkheid. Dit moet je niet te lang uitstellen. De druk op een ondernemer is over het algemeen groter. Dit kan zorgen voor eerder uitvallen. Maar vroeg beginnen heeft vooral als voordeel dat je slechts een kleine financiële reservering nodig hebt. Hoe later je begint, hoe groter het deel van je inkomen is, dat gereserveerd moet worden voor later.

Belastingdienst

De overheid is zich bewust van het belang van een goede oudedagsvoorziening voor ondernemers. Daarom biedt de Belastingdienst voordeel op de winstbelasting. Als je een oudedagsreserve aanlegt, krijg je uitstel van belastingheffing. Zolang je doorgaat met het opbouwen van de oudedagsreserve heb je belastingvoordeel. Laat je wel goed adviseren want het is een uitstel van belasting betalen. Veranderen de omstandigheden dan wordt het genoten belastingvoordeel weer bij de winst van de onderneming opgeteld. Dit geldt met name als je zelf voor een verzekering gaat zorgen.

Pensioenverzekering

Een groot aantal verzekeraars biedt inmiddels een pensioenverzekering aan. Deze verzekering is over het algemeen op maat te krijgen. Je kunt hierbij denken aan het inkomensafhankelijk opbouwen d.m.v. een vast percentage. Je kunt kiezen om er wel of geen partner- of wezenpensioen bij te verzekeren. Ook kun je bij arbeidsongeschiktheid een premievrijstelling vastleggen.

Lijfrenteverzekering

Je kunt ook kiezen voor een lijfrenteverzekering. Je bouwt kapitaal op die uitgekeerd wordt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat de overheid de oudedagsvoorziening voor ondernemers belangrijk vindt, is deze verzekering (deels) fiscaal aftrekbaar. Er zijn verschillende opties van opbouw. Je kunt af en toe een groot bedrag storten voor je lijfrenteverzekering. Maar je kunt ook een vast percentage van je inkomen gebruiken om een oudedagsreserve op te bouwen.

Sparen/beleggen

Een andere manier van het reserveren van geld, is sparen of beleggen. Veel Nederlandse ondernemers hebben jarenlang een geldbedrag gespaard. Echter levert sparen de laatste jaren vrijwel niets op, daarom is beleggen steeds populairder geworden. Deze manieren van kapitaalvergroting is afhankelijk van je eigen discipline. Bij een verzekering is je opbouw zo goed als gegarandeerd. Bij sparen en beleggen zul je zelf moeten zorgen dat je consequent blijft opbouwen.

Een oudedagsvoorziening voor ondernemers is de verantwoording van de ondernemer zelf. Laat je goed informeren over de manier die het beste bij jouw positie past. Omdat de overheid voordelen biedt is het goed om te weten welke methode bij jouw situatie past. Denk daarbij niet alleen aan de winst die te maken is, maar ook de zekerheid is belangrijk.

Related posts

Pakketjes van je webshop verzenden, waar moet je aan denken?

Mathijs

Een tweede bedrijf starten: kan dat, en hoe werkt het?

Dion

8 tips om jouw klanten sneller te laten betalen

Mathijs

Leave a Comment