“En jullie konden zo goed door een deur”. Totdat je zomaar ineens een conflict hebt met je baas. Nou niet meteen de meest ideale persoon om onenigheid mee te krijgen. Wat moet je doen? Er gaat van alles door je hoofd. Heb je dingen gezegd die niet kunnen? Loop je kans op ontslag en is dit conflict aanleiding om ander werk te zoeken? Lees hier hoe te handelen als jij en je baas geen vrienden meer zijn.
Gesprek met jezelf
Voor je ook maar enige actie onderneemt, voer je altijd eerst een eerlijk gesprek met jezelf. Vraag jezelf af of dit je het allemaal waard is en of je überhaupt nog iets te winnen hebt. Ook al krijg je gelijk, hoe gaat de baas daarna met je om? Is het nog wel plezieriger op de werkvloer en hoe groot is de kans dat je collega’s de kans van je baas kiezen? Soms is het dus beter eieren voor je geld te kiezen. Niet omdat je zwak bent, maar wel omdat je weet hoe de wereld in elkaar zit.
Beoordeel je eigen gedrag
Vraag je ook af hoe je menselijke verhouding met je baas is. Is die altijd uitstekend geweest, zorg dan dat die relatie een impuls krijgt. Is de relatie altijd koel geweest, dan ben je veel eerder geneigd om er (financieel) uit te slepen wat er in zit. Dan investeer je dus vooral in jezelf. Is er sprake van een conflict, dan zijn de verwensingen van jou richting je baas vast niet van de lucht. “Wees echter realistisch en houd ook je eigen rol eens tegen goed het licht. Hoe komt het dat je baas zo op jou reageert, welk gedrag ging daaraan vooraf? Meestal weet je dit namelijk heel goed.”, aldus Dick Bonenkamp, oprichter en mediator bij Merlijn Groep. Het is niet slecht dit nog even in herinnering te roepen en om er je voordeel mee te doen. Bijvoorbeeld door dergelijk gedrag voortaan achterwege te laten en eerst even na te denken voor je bepaald gedrag vertoont.
Te veel hooi op de vork
Vraag jezelf ook af waarom jij nou eigenlijk zo boos op je baas bent. Zit dat in de mensen met wie je werkt, is dat het systeem dat je voor je werkzaamheden moet gebruiken en waar jij het nut niet van inziet? Probeer je boosheid terug te brengen naar de kern. Onderken ook je eigen positie binnen je werkomgeving. Wat is precies jouw verantwoordelijkheid? En bewaak jij de grenzen van die verantwoordelijkheid? Wat je in de praktijk vaak ziet is dat juist mensen die erg betrokken zijn bij hun werkgever vaak veel te veel hooi op hun vork nemen en soms zelfs op de stoel van de baas gaan zitten. En ondanks je goede bedoelingen, is dat je taak niet en mag je daar ook op aangesproken worden.
Overweeg dan mediation
Door deze vragen te stellen, bekijk jij het conflict vast al anders en kun je beter inschatten of er een basis is om verder te gaan. Is die er niet en zit de situatie muurvast? Overweeg dan mediation. Niet om het bij te leggen, maar om de zaken goed te regelen, elkaar een hand te geven en uit elkaar te gaan.