Hoe kom je als zzp’er aan een inkomen wanneer je ziek bent en niet in staat bent om je werk uit te voeren? Omdat je niet in loondienst bent, ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Veel zelfstandigen zien af van zo’n verzekering omdat de premie erg hoog is. Het gevolg is dat ze bij ziekte zonder inkomen komen te zitten. Dit terwijl er ook een betaalbaarder alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) bestaat: een Broodfonds. Misschien is dit ook voor jou een uitkomst.
Wat is een Broodfonds?
Een Broodfonds is een collectief van ondernemers die elkaar kennen en een vertrouwensband met elkaar hebben. Het doel van een broodfonds is om elkaar te steunen in het geval van ziekte. Dit doe je door maandelijks een vast bedrag opzij te zetten om uit te keren in het geval dat één van de aangesloten ondernemers er (terecht) een beroep op doet. De hoogte van je inleg kan de maximale uitkering die je per maand ontvangt in het geval van ziekte bepalen. Zo kies je zelf een ‘schenkingsniveau’ dat past bij jouw huidige inkomen. Vaak ligt de maandelijkse bijdrage tussen de 30 en 100 euro.
Maximum aan aantal maanden uitkering
In tegenstelling tot de arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft een Broodfonds niet de mogelijkheid om eindeloos uit te keren. Daarom wordt er een maximum gesteld aan het aantal maanden dat je achtereen een uitkering uit het Broodfonds kunt ontvangen, bijvoorbeeld een periode van twee jaar. Gelukkig is het zo dat veruit de meeste mensen die met ziekte te maken krijgt binnen twee jaar weer aan het werk zijn. De eerste maand is doorgaans nog wel voor eigen rekening.
Hoe sluit je je aan bij een Broodfonds?
Vaak moet je voordat je je aansluit bij een Broodfonds een jaar ondernemer zijn en de nettowinst uit je onderneming minimaal gemiddeld 750 euro per maand zijn. Op de website van de BroodfondsMakers vind je een overzicht van alle Broodfondsen. Je kunt contact opnemen met een fonds dicht bij je woonplaats. Is er geen broodfonds in de buurt, dan kun je proberen een eigen Broodfonds op te starten. Dit is gelukkig niet heel erg ingewikkeld. BroodfondsMakers kan je daarbij begeleiden en eventueel de kant van andere ondernemers in de buurt op sturen die ook bezig zijn met het opstarten van een nieuw Broodfonds. Zijn die er niet, dan is het de bedoeling dat je je eigen netwerk aanspreekt om een groep van tenminste 25 zelfstandig ondernemers te verzamelen die geïnteresseerd zijn om in een broodfonds te stappen. Je hebt in elk geval 20 deelnemers nodig om daadwerkelijk een Broodfonds te kunnen starten.
Het belang van een vertrouwensband
De vertrouwensband is cruciaal bij het vormen van een Broodfonds. Je moet elkaar kunnen vertrouwen in die zin dat er niet ten onrechte aanspraak gedaan wordt op een uitkering vanuit het Broodfonds. Er komt geen arts bij kijken die bepaalt of er werkelijk sprake is van arbeidsongeschiktheid. De zieke deelnemer meldt zijn arbeidsongeschiktheid bij het bestuur van zijn Broodfonds en geeft updates aan het bestuur over zijn huidige status. Hij geeft ook zelf aan wanneer de uitkering omlaag kan of kan stoppen omdat hij weer aan het werk kan. Geldzaken kunnen vaak een wig drijven tussen mensen, dus het is van belang dat je het collectief vormt met mensen op wie je kunt bouwen.
Gelijke behandeling
Een groot voordeel van een Broodfonds is dat er gelijke behandeling en gelijke kansen zijn voor iedereen. Oudere ondernemers en mensen met een ‘risicovol’ beroep of een ziekteverleden betalen geen hogere maandelijkse inleg dan andere deelnemers voor wie dit niet geldt. Je betaalt contributie aan je Broodfondsvereniging, maar naast dit en eventuele schenkingen aan een zieke deelnemer blijft je geld van jou. Dit betekent ook dat je niet eindeloos vastzit aan deelname aan een Broodfonds. Er zijn vaste momenten in het jaar waarop je de gelegenheid hebt om uit het Broodfonds te stappen, en wat er over is van het door jou ingelegde geld kun je dan gewoon opnemen. Er wordt dan ook niet belegd met het geld wat ingelegd wordt in een Broodfonds. Uiteindelijk is deelname aan een broodfonds een manier om jezelf én andere te helpen op een moment dat het noodzakelijk is.