Wanneer jij zelf een onderneming hebt, loop je het risico om daar schulden mee op te bouwen. Afhankelijk van de gekozen rechtsvorm kun je daar persoonlijk aansprakelijk voor gesteld worden met je privévermogen. Dat is al een flink risico om te lopen, en je wilt dan het liefst niet dat je ook je partner of echtgenoot aansprakelijk kan worden gesteld voor jouw schulden. Wat kun je doen om dat te voorkomen?
Rechtsvorm van je bedrijf
De rechtsvorm die je verkiest voor je bedrijf is mede bepalend in of jouw partner het risico loopt privé aansprakelijk gehouden te worden voor jouw bedrijfsschulden. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is er geen rechtspersoonlijkheid. Er is dan geen verschil tussen jouw privévermogen en je zakelijk vermogen. Dat houdt in dat schulden van jouw bedrijf op je privévermogen verhaald worden. Wanneer je niet een van de verderop beschreven maatregelen treft, kan ook het vermogen van je partner aangesproken worden. Bij een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) is er wel rechtspersoonlijkheid, evenals bij een coöperatie, stichting of vereniging. Zowel jij als jouw partner zijn dan niet persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schulden die de echtgenoot of partner heeft in zijn of haar onderneming. Maar let op: bij aantoonbaar wanbeleid ben je wél persoonlijk aansprakelijk.
Aansprakelijkheid afhankelijk van burgerlijke staat
De aansprakelijkheid van je partner bij schulden van jouw bedrijf hangt ook af van jullie burgerlijke staat. Er zijn drie manieren om een relatie officieel vast te leggen. Welke manier je kiest heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van je partner. Denk hier dus goed over na. Woon je samen met je partner, dan kun je voor een samenlevingscontract gaan. In principe zijn je bezittingen en schulden dan gescheiden. Je kunt er wel voor kiezen om alles te delen wanneer het goed gaat met je onderneming en de bezittingen te scheiden wanneer het slecht gaat. Ben je een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangegaan in gemeenschap van goederen aan, dan delen jullie alle bezittingen en kan het vermogen van je partner dus ook aangesproken worden bij schulden van je bedrijf. Bij een slechtlopend bedrijf staat er dan dus veel op het spel.
Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden
Dit kun je voorkomen met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Hierin kun je vastleggen dat je partner niet privé aansprakelijk is voor de schulden van jouw bedrijf. Het is niet de meest romantische manier om een partnerschap aan te gaan, maar wel een verstandige manier wanneer er een onderneming in het spel is. Het is ook na een huwelijksvoltrekking nog mogelijk om alsnog voorwaarden op te stellen. Hiervoor moet je naar de notaris. Jullie voorwaarden worden ingeschreven in het openbare huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd, dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, waardoor een onderneming niet meer standaard binnen de gemeenschap valt. Je partner kan dan niet meer aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van jouw bedrijf.
Huwelijkse voorwaarden omzetten na bedrijfsbeëindiging
Wanneer je je bedrijf verkoopt, ermee stopt of met pensioen gaat en je hebt huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, dan kan het gunstig zijn om deze alsnog om te zetten in gemeenschap van goederen. Wanneer jij overlijdt, is dit voordeliger voor je erfgenamen. Zij betalen dan minder successierechten.
Man-vrouwfirma
Wanneer je samen met je partner een vof hebt, heb je een zogenaamde man-vrouwfirma. Je bent dan allebei aansprakelijk met je privévermogen. Ook huwelijkse voorwaarden kunnen hier geen bescherming tegen bieden.
Bankrekening privé en zakelijk scheiden
Als je niet wilt dat privégeld en zakelijk geld vermengd raken, dan betekent dat ook dat je zelf alert moet zijn op het uit elkaar houden hiervan. Dat betekent een strikte scheiding tussen geldstromen en bankrekeningen die privé zijn en zakelijk geld en zakelijke transacties. Een voorbeeld: wanneer je gaat tanken, kun je dit alleen aftrekken bij de Belastingdienst wanneer je dit met een zakelijke rekening hebt betaald.
Tekenen bij het aangaan van een lening
Het kan zo zijn dat je een lening bij de bank nodig hebt om je bedrijf te kunnen starten, of om investeringen te maken om te kunnen uitbreiden. Vaak moet een partner dan ook tekenen voor de lening. Wees je ervan bewust dat dit betekent dat je partner dan ook aansprakelijk is voor de betreffende schuld. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat je partner ook tekent voor de lening.