Image default
Tech

iPhone XS versus Samsung Galaxy S10: de beste telefoons van het moment

Ondanks het feit dat wereld verdeeld lijkt in het iPhone-kamp en het Android-kamp, zijn er toch mensen die bij de keuze voor een nieuwe telefoon opnieuw twijfelen of ze voor het vertrouwde recept kiezen, of voor die andere – die toch wel heel goed schijnt te zijn – kiezen. Maar hoeveel verschillen de toptelefoons (los van hun besturingssyteem dat sowieso anders is) nu helemaal? Wij vergelijken de meest verkochte toptelefoons van het moment: de iPhone XS en de Samsung Galaxy S10.

Hoesje is nodig

Wat beide telefoons met elkaar gemeen hebben, om daar maar eens mee te beginnen, is dat ze te duur zijn om onbeschermd gebruikt te worden. Laat een smartphone uit je handen of broekzak vallen, en het is vaak al voldoende om schade te berokkenen aan het mooie, dure toestel. Net als voor de Galaxy S10 zijn er bergen iPhone X hoesjes om uit te kiezen, dus dat is het probleem alvast niet. Het is ook meteen een manier om zo’n telefoon, die er in de basis bij alle gebruikers er hetzelfde uitziet, wat te personaliseren.

Uiterlijk: S10 is lichter

De S10 en de iPhone XS verschillen in formaat weinig van elkaar. Ze zijn nagenoeg even dik, maar omdat bij de XS voor een zwaardere stalen rand gekozen is, is de S10 20 gram lichter. Dat lijkt weinig, maar het totale gewicht van die smartphone bedraagt slechts 157 gram. De S10 is te verkrijgen in de kleuren zwart, wit, groen en blauw, en de iPhone XS grijs, goud en zilver. De iPhone heeft wel een notch aan de bovenzijde van het scherm, de S10 niet, omdat daar de frontcamera weggewerkt is in het scherm. In beide gevallen is gepoogd het scherm een zo groot mogelijk percentage van de voorzijde van het toestel te laten bestrijken.

Camera’s: beide relatief sterk in donkere omstandigheden

De camera’s zijn een belangrijke feature, waarop producenten zich graag willen onderscheiden. Hoe zit dat bij deze toptoestellen? De iPhone XS heeft twee camera’s achterop, beide met 12 megapixel-lenzen, te weten een telefotolens en groothoeklens. Nieuw voor Apple is de Smart HDR functie, een volledig zelfstandig werkende techniek die je foto’s mooier maakt door er meerdere te maken en de beste elementen te gebruiken. Hierdoor kan de camera van de iPhone XS goed met wisselende lichtomstandigheden omgaan. Filmen in 4k kan. De Samsung Galaxy S10 heeft maar liefst drie camera’s aan de achterzijde, een 12-megapixel hoofdcamera, een 12 MP zoomcamera en een 16 MP ultra-groothoek. De camera’s van de S10 kunnen wisselen tussen verschillende diafragma’s en je kunt er HDR10+ video’s mee maken. Ze presteren goed bij matig licht.

Hardware: geen vingerafdrukscanner op de iPhone XS

De Galaxy S10 is voorzien van een ultrasonische vingerafdrukscanner van Qualcomm, dat wil zeggen: een vingerafdrukscanner die werkt met geluidsgolven bij alle weersomstandigheden. De iPhone heeft geen vingerafdrukscanner, maar wel een geavanceerdere techniek voor gezichtsherkenning: bij Samsung werkt het met 2D en bij Apple geavanceerder met 3D. De opslagcapaciteit van de iPhone, die te krijgen is van 64GB interne opslag tot 512GB, is nog steeds niet uitbreidbaar. Bij de S10 kan dit wel, tot 512GB met behulp van een microSD-kaartje. Het toestel zelf is te krijgen met interne opslagcapaciteit van 128GB tot 1TB. Beide toestellen hebben de mogelijkheid tot draadloos opladen. Bij de Samsung Galaxy S10 kun je energie delen met andere toestellen die geschikt zijn voor Qi draadloos opladen.

Software: Android Pie 9 of iOS 12?

Software is het voornaamste punt waarop mensen afhaken, aangezien de Galaxy S10 werkt op Android en de iPhone op iOS. Ben je één van die twee gewend, dan is de overstap naar een ander systeem lastig. Onmogelijk is het echter zeker niet, het is vooral een kwestie van wennen. Samsung heeft op haar toestel Android 9 Pie geïnstalleerd, waar het een eigen schil overheen gedaan heeft met onder andere voice assistent Bixby. De Samsung-schil zou er deze keer voor moeten zorgen dat apps sneller starten. Op de iPhone XS staat iOS 12, met welbekende apps als Siri, FaceTime en Apple Pay. Samsung ondersteunt haar toestellen doorgaans twee à drie jaar met regelmatige software updates. Het kan nog wel even duren voordat er een grote nieuwe Android-update komt. Bij Apple ben je voor vijf jaar van verzekerd van regelmatige updates.

 

 

Related posts

AVG-wet, wat moet je doen als ondernemer?

Mathijs

5 technologische ontwikkelingen die het leven van ondernemers gaan veranderen

Dion

Techniek bij een congres of presentatie

Danny

Leave a Comment