Image default
Nieuws

Is de crisis in Nederland voorbij of moet er nog meer gebeuren?

We hebben allemaal in meer of mindere mate de economische crisis meegemaakt. Maar is de crisis in Nederland voorbij? Dagelijks ontvangen we optimistische berichten over bijvoorbeeld groeiende markten en stijgende koopkracht van consumenten. Het CPB heeft het een en ander voor ons uitgerekend.

In het nieuws: Crisis in Nederland voorbij.

“Het Centraal Planbureau, de rekenmeester van het kabinet, legde verrassend zonnige vooruitzichten op de ontbijttafel. De Nederlandse economie is de crisis te boven. De werkloosheid daalt stevig, huishoudens hebben meer geld en geven het uit, en bedrijven investeren meer in machines en uitbreiding.” Dit positieve bericht is te lezen op nos.nl. De uitleg aan de hand van de drijvende krachten achter de economie spreken tot de verbeelding.

Crisis voor ondernemers ook voorbij?

Uiteraard wordt het een en ander genuanceerd in het artikel. Veel ondernemingen zijn gesneuveld de laatste jaren. Gelukkig is die trend grotendeels voorbij, maar helaas zijn er nog altijd veel ondernemingen met problemen. Door de aantrekkende markt is de orderportefeuille bij de bedrijven wel aardig gevuld. Maar door de afroming van de laatste jaren staan de prijzen nog behoorlijk onder druk. Het is absoluut een vooruitgang dat de meeste ondernemers weer lekker druk zijn. Maar veel bedrijven kunnen zich geen financiële tegenvallers permitteren. Voor veel ondernemers zal de crisis pas voorbij zijn, als er weer buffers opgebouwd zijn.

Wat kun je als ondernemer doen?

Om te bewerkstelligen dat bedrijven ook weer gaan investeren, is het belangrijk dat er weer meer wordt verdiend. De marges zouden moeten toenemen zodat men weer financiële buffers kan opbouwen. Met een dergelijke buffer is een ondernemer makkelijker in staat om te investeren. Heb je nog geen beschikking over veel financiële middelen maar wel een gezonde cash-flow? Op dat moment moet een grote investering prima mogelijk zijn. Overweeg bijvoorbeeld om een bedrijfspand of een nieuwe machine te kopen. Een bank of andere geldverstrekker kan je wellicht voldoende krediet geven om hierin te investeren, op basis van je cash-flow. Als we met zijn allen investeren stuwen we zakelijke markt omhoog.

Vertrouwen in de toekomst

De overheid heeft de laatste jaren veel geld gestoken in de economische ontwikkeling van ons land. Zoals te lezen in het nieuwsbericht heeft ons dat geen windeieren gelegd. Om dit te bewerkstelligen zijn er veel kosten gemaakt. Om deze leningen weer af te lossen zullen we met zijn allen onze bijdrage daaraan moeten leveren. Maar met de wetenschap hoe de economie zich ontwikkelt is dat geen probleem. Daarom kunnen we ook vertrouwen hebben dat in komende jaren de investeringen zich makkelijk gaan terugverdienen.

Iedere ondernemer bevindt zich in een unieke situatie. Er zijn veel bedrijven die het nog steeds zwaar hebben. Maar er zijn ook bedrijven die geen crisis hebben gekend, of in ieder geval weer financieel over genoeg middelen beschikken. Wellicht kun je een minder fortuinlijke collega helpen door bijvoorbeeld een betalingsregeling. Met elkaar staan we sterk.

Related posts

Zittend werken is het nieuwe roken, praktische tips

Mathijs

De angsten omtrent het Coronavirus raken de Europese markt

Danny Bijl

Het effect van streamingsdiensten t.o.v. televisie

Mathijs

Leave a Comment