Image default
Financieel Ondernemen

Wat ben jij kwijt aan verzekeringen als zzp’er

Nederland kent meer dan 1 miljoen zelfstandige ondernemers zonder personeel. Al deze zzp’ers hebben allerlei verzekeringen afgesloten om zich in te dekken voor schadegevallen, arbeidsongeschiktheid of andere claims. Het is voor veel van deze ondernemers maar een bijzaak om het een en ander te regelen naast hun werk. Daarnaast kost het allemaal bij elkaar behoorlijk geld. Met dit artikel geven we een idee van de kosten.

Zelfstandigen Zonder Personeel

Zoals gezegd zijn er in Nederland inmiddels meer dan 1 miljoen zzp’ers. Deze zelfstandige ondernemers zonder personeel zijn in principe een eenmanszaak. De werkzaamheden worden door henzelf uitgevoerd en alle randzaken vallen ook onder hun verantwoording. Een eenmanszaak heeft als kenmerk dat je zelf de rechtspersoon bent. Dus alle aansprakelijkheid gaat jou zelf aan. Daarnaast ben in je geval van arbeidsongeschiktheid in de meeste gevallen je inkomen kwijt. Het is daarom verstandig om je goed te verzekeren.

Soorten verzekeringen

Er zijn een aantal ZZP verzekeringen die nodig zijn. Andere zijn meer bedoeld voor specifieke doelgroepen. Een overzicht van verzekeringen:

Essentieel voor iedere zzp’er

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Rechtsbijstandverzekering;
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Mogelijk relevante verzekeringen:

  • Bedrijfsstagnatieverzekering;
  • Autoverzekering;
  • Koeriersverzekering;
  • Gebouwenverzekering.

Uiteraard zijn er per doelgroep nog veel meer verzekeringen te vinden. Het is belangrijk dat je weet wat wel en niet relevant voor jou is. Overleg daarom niet alleen met je verzekeringsadviseur maar ook met je boekhouder. Een risico moet groot genoeg zijn om je ervoor te verzekeren.

Gemiddelde kosten

Er zijn veel zaken die bepalen wat je betaald voor een verzekering. De risico’s of uitkeringstermijn zijn bepalend. Ook je omzet en de hoogte van het uit te keren bedrag. Echter zijn er landelijke gemiddelden te noemen:

Verzekering Maandbedrag (gemiddeld)*
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering € 25,-
Rechtsbijstandverzekering € 12,-
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering € 15,-
Arbeidsongeschiktheidsverzekering € 185,-
Bedrijfsstagnatieverzekering € 35,-
Autoverzekering (All risk) € 65,-

 

* Voor de genoemde bedragen geldt dat ze per beroepsgroep en situatie sterk kunnen afwijken. Informeer altijd bij je verzekeringsadviseur voor de relevante verzekeringen en bijbehorende premies.

Een pakketverzekering afsluiten

Alles bij elkaar zijn de premies van de verschillende verzekeringen een behoorlijke kostenpost. Het is goed om zoveel mogelijk verzekering bij één verzekeraar onder te brengen. Verzekeraars zoals BeterVerzekeren.nl bieden een pakketverzekering. Het maandelijkse premiebedrag wordt hiermee behoorlijk minder door een pakketkorting. De inhoud van het pakket kun je meestal naar je eigen behoeften samenstellen.

Het is voor een zzp’er belangrijk dat hij de juiste verzekeringen afsluit. Besef wel wat deze kosten. En laat voor jouw situatie bekijken wat wel en niet relevant is. Sluit een pakketverzekering af om te besparen.

Related posts

Digitale werkbon, wat is het en hoe helpt het mijn onderneming?

Danny

Waarom moet je als ondernemer naar de blockchain kijken?

Danny

Tips om het maximale uit je investering te halen

Danny Bijl

Leave a Comment