Image default
Carrière Strategie

Het managen van jezelf in 5 stappen

Een mens kan zijn eigen grootste vijand zijn. Door je ervaringen en opgedane kennis heb je allemaal kaders vastgesteld. Daar komt bij dat je geen robot bent, dus heb je ook met je eigen gevoelens te maken. Om succesvol te zijn is het belangrijk dat je jezelf niet in de weg staat. Maar het managen van jezelf is niet zo makkelijk. Zeker in de hectiek van de huidige maatschappij. Met de volgende vijf stappen zou je een heel eind moeten komen.

Stap 1 Leer jezelf kennen

Als je gevraagd wordt om een keuze te maken, gaat er een heel proces aan jouw antwoord vooraf. In je gedachten ga je de mogelijke uitkomsten van je keuze na. Dit kun je bedenken, omdat je door de jaren heen allerlei ervaringen hebt gehad. Daarnaast het je veel kennis opgedaan. Maar de mogelijke gevolgen van je keuze bedenk je op basis van aannames. Samen met de kaders van je ervaring en kennis, staat dit vaak in de weg. Leer daarom je gedrag kennen. Dit kun je doen door van de zijlijn je eigen gedrag te beoordelen. Bekijk jezelf eens vanuit het perspectief van een ander.

Stap 2 Stel een doel

Als je een beter beeld van jezelf en je eigen gedrag hebt, weet je de huidige situatie. Maar het is ook confronterend om na te denken over je eigen gedrag. Daarom is de volgende stap om een gewenste situatie te bepalen. Waar wil je heen, en hoe wil je worden? Blijf overigens dicht bij jezelf, je gedrag kun je veranderen, je karakter niet. Stel op basis van je wensen een doelstelling op voor jezelf. Maak dit specifiek en tijdgebonden. Over een aantal jaar wil je een bepaald doel bereikt hebben. Leg jezelf daarbij vooral geen beperkingen op.

Stap 3 Ontwikkel stap voor stap

Als je een doel hebt gesteld, kun je jezelf gaan ontwikkelen. Maar het managen van jezelf is moeilijk. Want je kunt niet opeens bij je einddoel zijn. Daarom moet je ook niet van jezelf verwachten dat je gedrag direct aangepast is, zoals je uiteindelijk wilt bereiken. Daarnaast wil je niet dat je vervreemd van je eigen omgeving door je opeens anders voor te doen. Ontwikkel jezelf daarom stap voor stap. Is een stap nog steeds te groot? Splits hem dan op in meerdere kleine stappen.

Stap 4 Sta jezelf niet in de weg

Het managen van jezelf is controleren hoe je in bepaalde situaties bent en reageert. Daarbij heb je parameters nodig om te bepalen wat wel en niet goed is. Wat wij allemaal doen is de parameters gebruiken die we onszelf hebben aangeleerd. Maar dan staan we onszelf in de weg. Want wat we uit het verleden weten, heeft ons naar de huidige situatie gebracht. Wil je verder groeien? Dan moet je dus andere parameters gebruiken. Beperk jezelf daarom niet op basis van de kaders die hebt gesteld. Als je verstand een keuze maakt, mag je best eens tegen je gevoel ingaan. Anders blijf je in de huidige toestand.

Stap 5 Managen van jezelf

Het managen van jezelf vraagt dus veel zelfkennis. En vervolgens ga je juist buiten deze kennis opereren om verandering mogelijk te maken. Toch kun je niet constant buiten je comfortzone gaan staan. Houd daarom grip op hoe je je voelt bij bepaalde beslissingen. Ga stap voor stap te werk door niet alles in je leven anders te doen. Jezelf managen is niet altijd veranderen, het kan ook juist zijn dat je dezelfde blijft. Het is de kunst om dan te kiezen voor jezelf en de invloeden van buitenaf te pareren. Leer steeds weer bij door te analyseren wat de gevolgen van je keuzes zijn.

Het managen van jezelf is het constant controleren van je gedrag op basis van wat je weet, voelt en wilt. Deze balans is moeilijk, maar niet onmogelijk. Blijf dicht bij jezelf maar stap af en toe uit je oude patroon. Leer steeds bij en vergeet niet te ontspannen en te genieten.

Related posts

3 operationele tips voor startende ondernemers die niet leuk zijn maar wel handig

Danny

Blended Learning inzetten voor je bedrijf

Mathijs

Krijg de gunfactor tijdens een sollicitatiegesprek

Danny Bijl

Leave a Comment