Image default
Carrière Ondernemen Personeel

Medewerkers met een arbeidsbeperking aannemen

De arbeidsmarkt heeft een aanbod aan mensen met uiteenlopende ervaringen en achtergronden. Een deel van deze mensen zijn medewerkers met een arbeidsbeperking. Deze groep mensen is daarmee nog altijd inzetbaar in het arbeidsproces. Toch zijn veel ondernemers zich niet bewust van deze groep arbeidskrachten. Terwijl de waarde voor de onderneming groot kan zijn.

Medewerkers met een arbeidsbeperking

Gezondheid is een ruim begrip. Iemand die zijn benen moet missen, kan kerngezond zijn. Iemand die slecht om kan gaan met veel omgevingsprikkels, kan prima functioneren als je zijn omgeving daarop afstemt. Dit betekent dat medewerkers wellicht een arbeidsbeperking kunnen hebben vanwege hun medische situatie. Het kan ook zijn dat er een beperking is in de arbeidsduur. Of dat bepaalde werkzaamheden niet kunnen worden verricht. Dit maakt iemand echter niet volledig arbeidsongeschikt.

Maatschappelijke rol van ondernemer

Als ondernemer kun je een grote maatschappelijke rol spelen. Bekende voorbeelden zijn bedrijven die samenwerken met scholen om jonge mensen een toekomst te bieden. Maar mensen met een beperking aannemen behoort ook tot deze maatschappelijke rol. Als een bedrijf medewerkers met een arbeidsbeperking aanneemt, ontvangen deze mensen inkomen. Daarbij hebben zij weer een doel in hun leven, waarvan algemeen bekend is, dat een mens daar gelukkiger van wordt.

Personeelstekort wordt minder

Veel sectoren kampen met een aanzienlijk personeelstekort. Medewerkers met een arbeidsbeperking kunnen daar een positieve invloed op hebben. Veel werkzaamheden in een bedrijf zijn ook uit te voeren wanneer iemand een niet volledig functionerend lichaam heeft. Ook zijn er altijd werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd door mensen die geestelijke problemen of beperkingen hebben. In de huidige maatschappij werken veel mensen parttime. Als iemand met een beperking geen 40-urige werkweek kan maken, is dat niet verschillend van een medewerker die bijvoorbeeld één dag in de week ouderschapsverlof heeft.

Werkomgeving geschikt maken

Voor personeel is veilig werken een belangrijk item. Als ondernemer ben je verplicht om de werkomgeving veilig te maken. Daar zijn soms aanpassingen voor nodig. Toch is dit voor veel ondernemers geen probleem. Zeker niet omdat dit de output van het personeel ten goede komt. Het is logisch dat medewerkers met een arbeidsbeperking soms aanpassingen van de werkomgeving nodig hebben. Dit zou voor een ondernemer ook geen probleem moeten zijn, want ook deze mensen dragen bij aan het bedrijfsresultaat.

Gelijkwaardige behandeling

Het is menselijk om snel conclusies te trekken. Op voorhand vullen we zelf al in hoe een ander zich gaat voelen of opstellen. Vervolgens maken we op basis daarvan een beslissing. Het is een goede eigenschap om eerst eens aan de betrokkenen te vragen wat hun mening is. Daarmee ontstaat er een gelijkwaardige behandeling van iedereen. Ga zo om met iedereen. Want mensen die moeten leven met een aandoening of een anders functionerend lichaam, zijn goed in aanpassen. Wat jij als beperking ziet, hoeft voor de persoon zelf helemaal niet zo te zijn.

Vanuit een maatschappelijke rol kun je als ondernemer veel betekenen voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Het kan wat aanpassingen vereisen, maar het personeelstekort wat overal aanwezig is, wordt er (deels) door opgelost.

Related posts

Universiteiten als kweekvijver voor uw bedrijf

Danny

Veiligheid voor jezelf en anderen

Danny

3 X Tips om meer te bewegen op je werk

Dagmar

Leave a Comment