Image default
Personeel

Minder piekeren over werk

Neem jij het werk ook vaak mee naar huis? En heb je moeite om werkzaamheden los te laten? Het piekeren over werk is even goed, maar daarna is het de kunst om het te laten gaan. Piekeren kost energie, tijd en focus. Bovendien loop je erop leeg als je bijvoorbeeld nachten niet kunt slapen door het piekeren. Piekeren is een vorm van rusteloosheid waarbij je in gedachten maar blijft malen over kwesties, situaties of personen. Maar hoe pieker je dan minder over werk? 

Schrijf jouw gedachtes op om minder te piekeren

Door de gedachtes en kwesties te noteren die door jouw hoofd spoken, maak je letterlijk ruimte. Het staat opeens zwart op wit en dat kan gunstig zijn voor de verwerking. Het hangt natuurlijk per situatie af of het haalbaar is om het op te schrijven, maar in veel gevallen heeft het opschrijven een gunstige werking. Het is dan uit het hoofd en het maakt de gedachtes een stuk overzichtelijker. Kan je een patroon herkennen? Blijf je in een gedachten hangen en is het een spiraal? Geef jezelf dan even de tijd om na te denken over een oplossing. Niet te lang, anders blijf je ermee bezig en gaat het ten koste van veel meer dan je lief is. Schrijven en even afleiding zoeken lossen hopelijk jouw piekerprobleem op!

Praat erover

Met een huisgenoot, familielid, vriend(in) of een andere collega. Andere personen kunnen met jou meedenken en willen je graag helpen om het piekeren te doorbreken. Door jouw gedachtes uit te spreken, kan je er met elkaar over praten. Vaak worden er nieuwe inzichten opgedaan en tips gedeeld. Twee weten immers meer dan één! Ook kan je ervoor kiezen om met meer personen over de oorzaak van het gepieker te praten. Daarom is het van belang om die oorzaak ook daadwerkelijk te achterhalen. Alleen dan kan er concreet naar een oplossing toe worden gewerkt.

Heb je er alles aan gedaan? Laat het dan los

Als je weet dat je voor situatie X of project X ongelooflijk je best hebt gedaan en dat je alles hebt ingezet wat je op dat moment kon doen, dan heb je alle kansen benut. Op dit moment kan er niet nog méér worden geïnvesteerd dan je reeds hebt ondernomen. Heb je er alles aan gedaan om tot een succesvol resultaat te komen? Besef dat je dan het werk mag loslaten. Laat het gaan, het ligt achter je. Je hebt gedaan wat je kon doen en nu is het even niet meer aan jou. Laat het los. Deze tip klinkt makkelijker dan het is, maar we duimen mee dat het lukt. Door te beseffen dat je alle mogelijkheden hebt ingezet om tot een kwalitatieve oplossing of resultaat te komen, lukt het beter om te relativeren.

Het piekeren over werk kost veel energie. Daarom willen we graag als laatste tip meegeven dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Kies wat goed is voor jou, zodat je kunt opladen om te blijven vlammen op werk. Veel succes!

Related posts

5 manieren om je medewerkers van kritiek te voorzien

Dion

Personeel behouden begint bij jezelf

Mathijs

Stappenplan bij disfunctioneren

Roland de Graauw

Leave a Comment