Image default
Eigen bedrijf

Mag mijn partner meewerken in mijn bedrijf zonder dat ik hem of haar in dienst neem?

Het kan zijn dat je er als zzp’er niet helemaal alleen voorstaat, maar dat jouw partner jou helpt. Bijvoorbeeld door administratieve zaken te regelen, zoals de bonnetjes bijhouden, offertes uit te werken of verzendingen af te handelen. Mag dat, een meewerkende partner in een eenmanszaak zonder dat je je partner in loondienst neemt? Jazeker, en fiscaal kan een meewerkende partner of meewerkende echtgenoot in een eenmanszaak voordelen met zich meebrengen.

Vergoeding voor je partner

Werkt jouw partner mee in jouw bedrijf, dan kun je hem of haar daarvoor een vergoeding betalen. Alle eerdergenoemde voorbeelden ziet de Belastingdienst als ‘meewerken’, waardoor je voor een meewerkende echtgenoot in een eenmanszaak fiscaal aantrekkelijk een vergoeding tegenover die werkzaamheden kunt zetten. Dit wordt een meewerkbeloning of partnervergoeding genoemd. Hier gelden wel voorwaarden voor. Jouw meewerkende partner mag niet bij jou in loondienst zijn. Concreet houdt dat in dat hij of zij niet verplicht is om voor een bepaald aantal uren werk te verrichten en daar dan loon voor krijgt. Er mag ook geen sprake van een gezagsverhouding tussen jou en je partner.

Je partner belonen tegen een gangbaar tarief

Het mooie is dat als je een partner die niet in dienst is bij je maar wel meewerkt een meewerkbeloning geeft, je deze kosten kunt aftrekken van je totale winst. Daar zitten natuurlijk wel weer voorwaarden aan. De vergoeding moet in één kalenderjaar minimaal vijfduizend euro zijn. Ook moet het gaan om een reële vergoeding. Dat betekent dat het gebaseerd moet zijn op een gangbaar uurtarief voor de gedane werkzaamheden. Een gangbaar tarief is wat je ook zou betalen als je een derde zou inschakelen om deze werkzaamheden voor je uit te voeren. Pas wel op met hoe de vergoeding zich verhoudt ten opzichte van je totale omzet. Geef je een bedrag op voor de partnervergoeding dat helft van je hele omzet is, dan gaat de Belastingdienst daar geheid vragen over stellen. Houd daarom ook een goede urenadministratie bij voor de uren die je partner werkt voor jouw onderneming.

Meewerkaftrek bij lagere jaarlijkse vergoeding

Zoals gezegd kun je een partnerbeloning alleen aftrekken van je totale winst als het voor een heel kalenderjaar om een bedrag gaat minimaal vijfduizend euro is. Betaal je je meewerkend partner minder dan dat, dan kun je nog wel aanspraak maken op meewerkaftrek. Ook daar zitten weer voorwaarden aan. Je partner moet dan in een jaar minimaal 525 uur voor je gewerkt hebben. Dat komt neer op ruim tien uur per week. Heeft je partner tussen de 525 en 875 uur voor je gewerkt, dan bedraagt de meewerkaftrek 1,25 procent van de winst van je bedrijf. Ligt het boven de 875 en 1.225, dan gaat het om 2 procent van de winst. Tussen 1.225 en 1.750 is het 3 procent van de winst, en bij alles daarboven is de meewerkaftrek 4 procent van de winst. In dat geval kun je overigens net zo goed overwegen om je partner wel een hogere arbeidsbeloning dan 5.000 euro te uit te keren.

Wanneer is er geen recht op meewerkaftrek?

Behalve dat er bij minder dan 525 gewerkte uren in een jaar geen recht is op meewerkaftrek, vervalt dit recht ook als jouw partner ‘medegerechtigde’ is van jouw bedrijf. Dit is geval wanneer hij of zij vennoot is. Maar ook wanneer je partner jouw geld geleend heeft voor je onderneming. De Belastingdienst beschouwt jouw partner dan als geldverstrekker in plaats van meewerkend partner.

Andere vormen van samenwerking

Is er genoeg werk om je partner structureel te laten meewerken in je bedrijfsvoering, dan kun je natuurlijk alsnog voor een arbeidsovereenkomst kiezen, waarmee je partner in dienst komt van je bedrijf. Dan betaal je salaris in plaats van slechts een partnervergoeding. Dit brengt echter ook een hoop kosten en verplichtingen met zich mee die je eerst goed moet uitzoeken en overwegen. Een alternatieve oplossing is dat je partner zelf ook een onderneming start. Dan kun je hem of haar inhuren, of jullie kunnen samen een vennootschap onder firma (vof) beginnen. Deze stappen moet je niet ondernemen zonder dat je precies weet wat erbij komt kijken en wat de gevolgen zijn. Daarom is het raadzaam om eerst advies te vragen aan een deskundige.

Related posts

Weer beginnen na je vakantie? Zo pak je dat aan!

Dion

5 aandachtspunten bij het afsluiten van een zakelijke sim only

Danny

Brand awareness vergroten: 5 tips

Dion

Leave a Comment