Image default
Tips

Waarom kiezen voor meer BHV’ers op de werkvloer

Voor een bedrijf is het wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarom heb je rookmelders opgehangen, brandblussers geinstalleerd, geïnvesteerd in een camerasysteem en een BHV’er aangesteld. Het zit wel goed met de veiligheid binnen jouw bedrijf toch? Maar toch is het slim om alles nog even langs te lopen. Werkt het alarmsysteem nog wel? Doen de brandmelders het? En is één BHV’er eigenlijk wel genoeg?

Met slechts één BHV’er binnen je bedrijf, kan een incident nog steeds grote gevolgen hebben. He? Een BHV’er is toch juist degene die te hulp schiet in geval van nood en erger voorkomt? Dat klopt, maar…

Een ei is geen ei

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei. In dit geval kun je het woord ‘ei’ best vervangen voor BHV’er. Want één BHV’er is geen BHV’er. Natuurlijk weet een BHV’er (bedrijfshulpverlener) wel hoe hij moet handelen in geval van nood. Dat leer je namelijk op de BHV cursus. Maar wat als die ene BHV’er die alles weet net op een afspraak buiten het pand is als er brand uitbreekt in de kantine?

Elke medewerker is wel eens weg, ziek, op vakantie, in vergadering op een andere locatie, of staat in de file. Allemaal momenten waarop hij of zij geen hulp kan bieden als er zich een calamiteit voordoet op kantoor. Dan stel je toch nog een BHV’er aan. Slim. Als er twee BHV’ers rondlopen binnen het bedrijf is de kans dat er geen een aanwezig is in geval van nood een stuk kleiner. Maar wat als de tweede BHV’er net aan zijn lunchwandeling bezig is als er iemand met zijn voet onder een machine terecht komt. Afijn, je begrijpt inmiddels dat het verstandig is om meerdere mensen aan te wijzen als bedrijfshulpverlener.

Groepscursus BHV

Het is niet nodig om iedereen individueel naar een BHV cursus te sturen, hoewel dat natuurlijk wel kan. BHV.NL organiseert namelijk ook BHV cursussen voor groepen. Je kunt daarvoor de hele groep naar een cursuslocatie in de buurt sturen (leuk bedrijfsuitje), maar je kunt ook een cursus op maat krijgen die gegeven wordt door een in huis opgeleide instructeur die naar jouw bedrijf komt. En dat is handig als je als bedrijf met specifieke veiligheidsvraagstukken zit, zoals hoe je moet omgaan met agressie op de werkvloer, of wat je moet doen bij een incident met gevaarlijke stoffen binnen je schoonmaakbedrijf.

Altijd een bedrijfshulpverlener in de buurt

Een BHV’er in het bedrijf is natuurlijk beter dan geen een, maar het is dus verstandig om er meer aan te stellen. Wist je trouwens dat het verplicht is voor bedrijven om een BHV’er te hebben rondlopen? Hoeveel het er precies moeten zijn is niet wettelijk vastgesteld, maar als je een beetje logisch nadenkt dan begrijp je dat het slim is om het aantal BHV’ers uit te breiden naarmate je bedrijf groter wordt. Maar ook kleine bedrijven doen er goed aan om meer dan één BHV’er aan te stellen, zodat er in geval van nood altijd een BHV’er in de buurt is. Want je moet er niet aan denken dat nét wanneer er een ongeval in het magazijn gebeurt, die ene persoon die weet hoe hij eerste hulp moet verlenen een belangrijke lunchafspraak heeft in het centrum van de stad.

Related posts

Coronacommunicatie met (duurzaam) drukwerk

Danny Bijl

8 tips voor productfotografie

Mathijs

Het beste cv als visitekaartje van jouw eenmanszaak

Danny

Leave a Comment