Image default
Tips

Wat kun je doen om inbraak bij je bedrijf te voorkomen?

Eén van de meest miserabele dingen die je kan overkomen als ondernemer is een inbraak bij je bedrijf. Het levert je schade op, handelingen die je moet verrichten die niet productief zijn voor het bedrijf en wie weet wat je kwijtraakt aan materialen en – met een beetje pech – zelfs belangrijke en gevoelige data. Als vanzelfsprekend houdt je inbrekers dus liever buiten de deur. Inbraakpreventie kan daar een bijdrage aan leveren. Daarom geven we je een aantal tips voor wat je kunt doen om inbraak bij je bedrijf te voorkomen.

Wees alert op vreemden

Wees waakzaam voor vreemden in het gebouw. Spreek ze – beleefd – aan wanneer je het niet vertrouwt. Zorg ervoor dat mensen die je gebouw binnenkomen en geen sleutel of autorisatie hebben zich eerst melden bij de receptie.

Begroeiing laag houden

Heb je een mooie heg of bomenrij rondom je bedrijfspand staan? Natuurlijk geeft dit een mooie uitstraling aan je pand, maar het neemt ook het zicht vanaf de openbare weg van je bedrijfspand weg. Houd het groen kort en laag, zodat inbrekers zichtbaar blijven voor passanten.

Goede sleuteladministratie

Een goede sleuteladministratie is van het grootste belang. Certificaatsleutels zijn niet te maken, tenzij je het bijbehorende certificaat bezit. Het is belangrijk om bij te houden wij welke sleutels in zijn bezit heeft. Daarom moet je medewerkers die sleutels krijgen voor ontvangst laten tekenen. Gaat een medewerker uit dienst? Neem dan op in het protocol dat eventuele sleutels die in diens bezit zijn teruggevorderd worden.

Hesjes voor geautoriseerd personeel

Wanneer je een bouwplaats of fabriek hebt waar het relatief makkelijk is voor eenieder om in en uit te lopen, is het een goed idee om mensen die er horen te zijn een herkenbaar hesje te laten dragen. Zo zie je meteen wie er zich ten onrechte op het terrein begeeft. De bijvangst hiervan is dat je ook meteen weet wie er nog van eventuele gevaren die er spelen op de locatie op de hoogte gebracht moet worden.

Nachtelijke rondgang op verschillende tijden

Heb je ter beveiliging van je bedrijfspand of werkplaats beveiligers die een nachtelijke rondgang maken? Zo niet, dan is dit zeker het overwegen waard. Zorg ervoor dat deze rondes niet elke nacht op hetzelfde tijdstip gemaakt worden, anders kan een inbreker die goed geobserveerd heeft precies weten wanneer hij ongestoord zijn slag kan slaan.

Inbraakwerend hang- en sluitwerk

Maak gebruik van hang- en sluitwerk met zogenaamde ‘SKG-sterren’. Dit is een gecertificeerd sterrensysteem om inbraakwerendheid van sloten aan te geven:. 2 sterren voor een inbraakwerendheid van 3 minuten en 3 sterren voor 5 minuten. Daarbij wordt gerekend met een gaat gelegenheidsinbraak waarbij standaard inbraakgereedschap gebruikt wordt. Zorg bij deuren dat je een SKG-gekeurd beslag rond de slotcilinder en klink hebt, waarbij je deuren die naar buiten draaien van minimaal 3 dievenklauwen of veiligheidsscharnieren moet voorzien. Laat je dit na, dan is het voor dieven vrij eenvoudig de scharnierpennen te verwijderen en binnen te komen. Voorzie ook ramen aan de binnenkant van een slot wanneer deze open kunnen. Zorg er uiteraard voor dat ze na werktijd dicht en op slot zitten, en dat de sleutel niet in slot blijft zitten.

Inbraakalarmsysteem

Neem een inbraakalarmsysteem, en een die geleverd wordt door een BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf. Zij kunnen inschatten in welke beveiligingsklasse jouw bedrijf moet worden beveiligd. Zij leveren ook na oplevering van het systeem een kwaliteitsdocument. Bij een inbraaksysteem wordt gebruikt gemaakt van passief infrarooddetectoren (PIR) en/of  magneetcontacten. Zodra een inbreker je bedrijf binnenkomt, wordt er een alarmmelding naar een (particulier) alarmcentrale gestuurd en hoort de inbreker een luid alarm. Deze zal zich dan uit de voeten maken, waardoor de schade uiteindelijk mee zal vallen. Zorg wel dat ook dat er afspraken wat betreft iemand die naar het pand komt wanneer het inbraakalarm afgegaan is om de politie binnen te laten.

Gebruik Live View internetcamera’s

Er zijn geavanceerde camera’s beschikbaar die je via een internetverbinding kan besturen. Je kunt ze zo draaien, inzoomen en ze in sommige gevallen zelfs ook kentekens laten herkennen. Je kunt van afstand de beelden bekijken. Zo kun je ook de alarmcentrale of de politie laten meekijken wanneer het inbraakalarm afgaat.

Bescherm de buit

Zorg er ook voor dat een inbreker niet zomaar de buit kan verzamelen. Dit kun je doen door sleutels te verbergen in een inbraakwerende kast en een eventueel magazijn af te sluiten met een inbraakwerende deur. Uiteraard heeft dit alleen zin als je ook een inbraakalarm hebt, anders heeft de inbreker nog alle tijd om de sloten te forceren.

Related posts

Tips voor het opzetten van een loyaliteitsprogramma

Mathijs

Alles wat je moet weten over rittenregistratie wanneer je een auto van de zaak hebt

Danny

De 3 belangrijkste aandachtspunten voor het verkopen van je pand

Danny Bijl

Leave a Comment