Image default
Uncategorized

Wel of geen stropdas dragen op het werk?

Natuurlijk wil je als ondernemer zakelijk en professioneel voor de dag komen. Daarom kleed je je netjes wanneer je met personeel of zakenrelaties te doen krijgt. Dat houdt doorgaans in dat je een jasje, pantalon, overhemd en nette schoenen aantrekt. Maar moet je nu wel of geen stropdas dragen op het werk? Voor beide zijn argumenten te bedenken. We bespreken het met je.

Chique

Stropdassen zijn een chique kledingstuk, mits goed gekozen en goed gestrikt. Ze geven je de mogelijkheid om binnen een formele kledingstijl een stukje persoonlijkheid te uiten. Ze bieden daarmee een uitstekend handvat om helemaal het mannetje te zijn in je nette pak. Je laat ermee zien dat je jezelf serieus neemt en graag een professionele uitstraling wilt hebben. Hiermee kun je indruk maken op je collega’s, personeel of zakenrelaties. In sommige formele settings is een stropdas een verondersteld accessoire en ontkom je er ook niet aan.

Oncomfortabel

Een stropdas heet niet voor niets zo. Niemand wil een strop om zijn nek, dus waarom zouden we dat onszelf aandoen dan? Soms heeft het zin om jezelf af te vragen of het daadwerkelijk een doel dient om de hele dag met een soort touw om je nek rond te lopen. Daar komt ook nog eens bij dat als je er echt netjes uit wilt zien je ook het bovenste knoopje van je overhemd dicht moet doen, wat het nog oncomfortabeler maakt. Een balans tussen netjes en comfortabel is geen overbodige luxe, aangezien je een groot deel van je week in je werkkleding rondloopt.

Overdreven formeel

Hoezeer een stropdas ook bijdraagt aan een serieuze, professionele uitstraling, kan hij ook zijn doel voorbij schieten. Het dragen van een stropdas creëert een bepaald gevoel van ongelijkwaardigheid bij mensen waar je binnen je werk mee te maken krijgt die géén stropdas dragen. Mensen voelen zich dan opgelaten omdat ze ‘underdressed’ zijn en krijgen het gevoel dat ze de onderliggende partij zijn. Daarnaast kan een stropdas voor een overdreven formele uitstraling zorgen die je minder benaderbaar doen lijken en ervoor zorgen dat mensen je als ‘stijf’ beoordelen terwijl je dit misschien wel helemaal niet bent.

De bedrijfsstropdas

Naast de stropdas uit eigen collectie zie je dat men ook wel eens gebruik maakt van bedrijfsstropdassen. Dit draagt bij aan een uniforme look binnen een bedrijf. Die uniformiteit maakt het echter ook lastig om mensen los van elkaar te zien. Waarom is de één manager en de ander gewoon medewerker als iedereen er hetzelfde bij loopt? Een bijkomend nadeel van het dragen van een bedrijfsstropdas is dat het weinig persoonlijkheid uitstraalt. Bij het zakendoen wil je juist als een sterke persoonlijkheid beoordeeld worden, en met een bedrijfsstropdas kom je eerder over als een loopjongen voor het bedrijf. Ook is het zo dat het integreren van een stropdas in bedrijfskleding al lang niet meer voor de formelere zaken gereserveerd is. Ook balie- en kassamedewerkers dragen bijvoorbeeld tegenwoordig vaak een stropdas als onderdeel van hun werkuniform. Dat maakt de bedrijfsstropdas meteen een stuk minder geschikt in formelere settingen. Je wilt immers niet dat je zakenrelatie langskomt en je voor baliemedewerker aanziet.

De juiste lengte voor een stropdas

Als je dan toch een stropdas draagt, moet je het ook goed doen. Dat betekent een nette enkele of dubbele Windsor knoop. Maar er komt meer bij kijken. Hoe lang moet een stropdas zijn? Dit is belangrijker dan je denkt. Hoe mooi je ook gekleed bent in je nette pak, wanneer de das niet de juiste lengte heeft ziet het er niet uit. Vaak gebeurt het dat de stropdas te hoog valt. Dit ziet er kinderlijk uit en gaat ten kosten van je professionele uitstraling. De bedoeling is dat je je stropdas zo strikt dat de punt van de das net je broekriek aantikt. Oefening baart kunst hierbij, dus het kan dat je meerdere strikpogingen moet doen om de gewenste lengte te bereiken. Heb je een wat omvangrijkere buik, dan kun je dit een beetje verdoezelen door je stropdas zo te strikken dat hij tot half op de riem komt, wat dus nét iets langer is dan de standaard gewenste lengte. Wel is het zo dat je met een buikje al meer lengte nodig hebt om de broekriem te bereiken. Hoe langer je de das moet maken, hoe smaller de knoop wordt, overigens. Daarom kunnen lange en wat dikkere mannen het beste voor een dubbele Windsor kiezen.

Related posts

Vijf tips om jouw drukke leven te stroomlijnen

Danny

De voor- en nadelen van diversiteit op de werkvloer

Dion

Werknemer wil thuiswerken: wat zegt wet- en regelgeving?

Dion

Leave a Comment