Image default
Lifestyle

Zit er nog toekomst in de zakelijke stropdas?

In de professionele wereld is het pak met stropdas het algemeen geaccepteerde uniform. We willen representatief overkomen en natuurlijk vooral niet minder goed gekleed dan de klanten die je ontmoet. Hoewel de stropdas door sommigen gehekeld wordt als een letterlijke strop om de nek die we onszelf dagelijks aandoen, zijn we het er wel allemaal over eens dat hij bijzonder goed afkleedt. Tenminste, als hij smaakvol gekozen is, modieus genoeg is en correct gestrikt is.

Bedrijfsstropdassen

Uiteindelijk zijn we allemaal individuelen met een eigen smaak die er goed uit willen zien. Die vrijheid en voldoening wordt wat ingeperkt door het concept van de bedrijfsstropdas. Deze stropdas voorzien van de kleuren en het logo van het bedrijf was ooit veelgebruikt, maar lijkt op z’n retour. Eén blik bij de stropdassen in de kringloopwinkel leert ook dat men ze enkel uit plicht hebben willen dragen, en dat ze niet aan de collectie persoonlijke favorieten toegevoegd werden. Hoewel het nog steeds mogelijk is om je stropdassen te laten personaliseren, lijkt de bedrijfsstropdas toch vooral een gepasseerd station waarmee je in de zakelijke wereld niet meer de professionaliteit uitstraalt die je zou willen uitstralen. De dasspeld was ooit ook populair binnen de zakenwereld, soms zelfs als relatiegeschenk. Ook dit is niet echt meer van deze tijd.

Plezier mee hebben

Dat betekent natuurlijk niet dat de stropdas zelf op sterven na dood is. Natuurlijk zijn er mensen die zich ’s ochtends afvragen of ze wel of geen stropdas gaan dragen vandaag, maar die zijn er altijd al geweest. Maar als er een probleem is met het imago van de stropdasdrager, dan wordt deze door de fantasieloze dragers en zij die er niet voldoende waarde aan hechten om hem op de juiste manier te dragen. Elke dag een rode stropdas, bijvoorbeeld, vermoordt de esthetische waarde van de stropdas. De connotatie ‘saai’ ontstaat door zo’n gebrek aan fantasie. Er zijn zoveel mooie stropdassen te krijgen, en zoveel pakken laten vele combinaties toe, waarom zou je er dan niet een beetje plezier mee willen hebben? Draag regelmatig een andere, en kies eens voor een patroontje, en opeens ben je die collega met die extra aandacht besteedt aan hoe hij zich kleedt.

Dubbele Windsor

Erger nog dan saaie stropdassen dragen is ze verkeerd dragen. Er kleeft een bepaalde etiquette aan het dragen van een stropdas en die is er niet voor niets. Dat begint met de knoop. Ga altijd voor de ‘dubbele Windsor’. Dit is een mooie, dikke knoop die de ruimte tussen de boorden van je overhemd netjes opvult. Dunnere knopen, zoals de ‘enkele Windsor’ zien er simpelweg slonzig uit, en worden vaak ook nog scheef gestrikt. Met het strikken bepaal je ook hoe lang het zichtbare deel van je stropdas moet zijn. De punt van de stropdas moet bijna tot je gulp rijken. Komt hij substantieel hoger uit dan deze juiste lengte, dan is dat simpelweg geen gezicht. Dat je stropdas tot aan je broek moet reiken, betekent ook dat je lengte moet compenseren bij het strikken wanneer je buik uitsteekt. Het gevolg is een wat dunnere knoop, maar zolang het een dubbele Windsor is, is dat volledig acceptabel. Je kunt ook op zoek gaan naar een stropdas die wat langer is dan de gemiddelde 149 centimeter, want die bestaan zeker.

Neem geen voorbeeld aan politici

Desalniettemin sluipt er wat vrijgevochtenheid onze cultuur binnen waarvan de stropdas het slachtoffer is. Na Prins Claus, die zijn stropdas afwierp, zagen we ook op het Binnenhof de stropdas van bijvoorbeeld Wouter Bos verdwijnen. Dat in een wereld waar het nette pak heerste. Politici zijn overigens geen lichtend voorbeeld voor zakenmensen waar het op de stropdas aankomt. Vaak wordt er gekozen voor een stropdas die de kleur van de partij moet communiceren, en we hebben zojuist geconstateerd dat de bedrijfsstropdas niet meer de uitstraling heeft die hij misschien ooit wel gehad heeft.

Acceptabele breedte

In hoeverre de mode van invloed is op de stropdas, blijkt in welke breedte van de das acceptabel gevonden wordt. Deze verandert namelijk over de jaren. Er was een tijd dat hele smalle stropdassen in waren. Daarna waren het juist hele brede stropdassen (10 centimeter) die de klok sloegen. Tegenwoordig is een breedte tussen de 7,3 en de 7,8 centimeter op het breedste punt de standaard.

Related posts

Zakelijke kledingetiquette: zo hoort het

Mathijs

Koffie op het werk

Danny

Handige tips om de concentratie te verbeteren

Dagmar

Leave a Comment