Ben je gestart als ondernemer, dan krijg je geheid aanbiedingen voor het afsluiten van een zakelijk energiecontract. Nu kan het zijn dat je thuis kantoor houdt of dat je een bedrijfsruimte ergens hebt, en het verschil in die situaties kan ook het verschil maken in hoe geneigd je bent om op zo’n aanbod in te gaan. Toch ben je wellicht benieuwd of zakelijke energie nu eigenlijk voordeliger voor jou is. Er is immers vast een goede reden dat dat aanbod er is. Is zakelijke energie zinnig? We nemen het met je door.
Bedrijfspand en zakelijke energie
Heb je een bedrijfspand, dan is jouw energielevering in feite al zakelijke energie. De hele ruimte wordt immers gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dat maakt het belastingtechnisch ook een stuk makkelijker om de regels in jouw voordeel toe te passen. Alleen wil je natuurlijk wél de beste deal hebben en zo min mogelijk kwijt zijn. Daarom kan zakelijke energie vergelijken op z’n tijd helemaal geen kwaad.
Veel verkopers aan de lijn bij MKB
In het midden- en kleinbedrijf (MKB) is een zakelijk energiecontract minder vanzelfsprekend. Desondanks wordt er door verschillende partijen die toegang hebben tot gegevens van de Kamer van Koophandel hard aan getrokken om zakelijke energie te slijten aan bijvoorbeeld eenmanszaken met regelmatig telefoontjes. Vaak word je dan voorgehouden dat zakelijke tarieven voor energie lager zijn dan voor particulieren. Maar betekent zakelijke energie per se dat je beter af bent?
Appels met peren vergelijken
Er zitten een aantal addertjes onder het gras bij zakelijke energie. Bij het vergelijken van tarieven worden appels met peren vergeleken. Ze vergelijken hun eigen tarieven voor 3 jaar vaste overeenkomst bijvoorbeeld met de variabele tarieven van concurrenten. Vaak blijkt bij een eerlijke vergelijking dat de zakelijke tarieven van Nuon, Essent of andere aanbieders die vaak als duur beschouwd worden in feite lager zijn dan het aanbod wat jou gedaan wordt. De inkooptarieven die ten grondslag liggen aan de energietarieven voor de zakelijke markt liggen namelijk hoger. Dit is omdat bedrijven doorgaans wel meer energie verbruiken, maar dat hoofdzakelijk doen in de piekuren. Overdag, dus. Consumenten doen dat juist in de avonduren en in het weekend.
Consument wordt veel beter beschermd door de wet
Daarnaast word je als consument aanzienlijk beter beschermd door de wet dan als ondernemer. Ben je zzp’er die thuis werkt en overweeg je gebruik te gaan maken zakelijke tarieven, dan ben je het interessantst voor aanbieders. Met een overstap naar zakelijke energie mogen contracten wél stilzwijgend verlengd worden en zijn boetes niet gemaximeerd, waardoor ze honderden euro’s duurder kunnen uitvallen. Daarnaast heb je als je toegezegd hebt geen bedenkperiode meer om alsnog van af te zien van de gesloten overeenkomst voor levering van energie tegen het zogenaamde zakelijk tarief.
Slechts een deel van BTW is aftrekbaar
Misschien klinken de tarieven die je voorgerekend worden interessant, maar vaak laat men daar de 21% BTW die er nog bovenop komt buiten beschouwing. Bij particuliere contracten staan de tarieven wél inclusief BTW vermeld. Zo kun je dus juist duurder uit zijn. Maar ik kan als ondernemer de BTW toch aftrekken, denk je misschien? Wanneer je bedrijf bij de Kamer van Koophandel op je woonadres is ingeschreven mag dat alleen voor het deel van de ruimte die voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Dat is vaak niet meer dan een werkkamer. Daarnaast mag je dit deel ook al aftrekken met een particulier energiecontract.
Wanneer dan wel zakelijke energie nemen?
De zakelijke tarieven voor een eenmanszaak ofwel zzp’er zijn dus vaak niet voordeliger. Wanneer is zakelijke energie dan wel een goed idee? Het is een flauw antwoord, maar wanneer het ook daadwerkelijk goedkoper blijkt te zijn. Dit moet je voor jezelf uit gaan zoeken, want je kunt een aanbieder helaas niet op zijn woord geloven. Zit je bedrijf op je woonadres, pak dan je laatste jaarafrekening voor energie erbij en bereken wat je met de aangeboden zakelijke tarieven inclusief BTW kwijt zou zijn. Valt dit lager uit, kijk dan eerst op websites waar je energie kunt vergelijken of je elders niet goedkoper af zou kunnen zijn. Pas wanneer je zeker weet dat het zakelijke aanbod gunstig gaat zijn voor jou, moet je een toezegging doen. Deze kun je immers niet terugdraaien. Wanneer je een bedrijfspand gaat betrekken, kun je voor dat pand het beste zakelijke tarief gaan zoeken. En dat is niet per se van de partij die jou het vaakst belt.