Image default
Commercieel Nieuws Tech

Ziekenhuizen aan de slag met consult via app

Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een smartphone. De bijbehorende apps zijn niet meer weg te denken. Voor de meest uiteenlopende zaken worden tegenwoordig applicaties gemaakt. Je kunt denken aan applicaties voor het thuisbezorgen van eten, wanneer het gaat regenen op een bepaalde locatie. Of een navigatie-app die je wetenswaardigheden geeft over hetgeen je onderweg tegenkomt. Er is echter een nieuwe trend. Applicaties gebruiken voor contact tussen arts en patiënt, ofwel consult via app.

In het nieuws: consult via app

“De zorg digitaliseren zodat je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft, maar tóch beter behandeld wordt. Het is de droom van zorgondernemer Daan Dohmen van FocusCura die een app introduceert die videobellen met de dokter mogelijk maakt. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen gaan de nieuwe technologie gebruiken.
Er bestaan al meer apps om te videobellen, ook met patiënten. Maar Dohmen zag kans om samen te werken met Cisco, een megaspeler op het gebied van netwerkverbindingen in ziekenhuizen. Dat geeft hem een voorsprong in de moeilijk veroverbare zorgmarkt. Drukke medici zitten vaak niet te wachten op nog een computerprogramma.” Het volledige artikel staat op de website van RTL Z.

Het juiste uitgangspunt

Dat de zorg met de wereld mee moet veranderen, is logisch. Maar over de manier waarop, wordt heel verschillend gedacht. Het is een goede ontwikkeling als dit soort nieuwigheden worden ingezet met de juiste motieven. Uiteraard heeft vrijwel iedereen een winstoogmerk, maar dit mag niet ten koste van de zorg gaan. Een consult via app, waarbij de patiënt kan videobellen met de arts, heeft veel voordelen. Een patiënt die zich moeilijk verplaatst, hoeft niet naar zijn arts toe. Andersom is een dure arts minder tijd kwijt als hij zijn patiënt niet hoeft te bezoeken. Het juiste motief is wel belangrijk. Het is voor een applicatieontwikkelaar eenvoudig om een app te maken die eenvoudige diagnose stelt. Maar wie controleert de juistheid van de gegevens?

Voorzichtig zijn

Daarom moeten we voorzichtig zijn. Als er een markt voor dit soort applicaties ontstaat, zal niet iedere app vanuit het juiste oogpunt functioneren. Als er aan de andere kant geen specialist is die je echt kan helpen, dan kun je er alleen maar risico mee creëeren. Een applicatie die je vlekjes analyseert met je camera en je voorziet van een aanbeveling voor een bepaald medicijn? Wees er zeker van dat dit gesteund wordt door specialisten in huidzorg. Met de verkeerde behandeling kan het tegenovergestelde worden bereikt. Daarnaast moeten ook juist de artsen voorzichtig omgaan met dit fenomeen. Je kunt niets zelf voelen, ruiken en proeven. Daarnaast moet je het met een minder goed beeld en geluid doen, dan wanneer een patiënt voor je staat.

Als ondernemer inspelen op deze trend

De ontwikkeling van consult via app, mits met de juiste motieven, is er één die voor meer toepassingen te gebruiken is. Wellicht zie jij als onderneming voor je eigen product of dienst, mogelijkheden. Ga eens op ontdekkingstocht in de wereld van applicaties. Vooralsnog is dit hét moment om met deze trend mee te gaan. Een voorbeeld van een andere toepassing is bijvoorbeeld een storingsapp. Dan kun je op afstand met de klant meekijken naar de storingsverschijnselen. Of een app waarmee je een tuinder adviseert over de gezondheid van zijn gewas. Voor vele ondernemingen zou het een enorme tijdsbesparing zijn, als je er klantbezoeken mee uitspaart.

Iedere week is er wel een nieuwe technische ontwikkeling in het nieuws te vinden. Zo berichtten we enige tijd geleden over winkelen waarbij je niet ‘live’ afrekent. Net als consult via app is dit een ontwikkeling die je in je voordeel kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je op tijd meegaat om te voorkomen dat je de boot mist. Of draait het eens om, ga ermee voorop lopen.

Related posts

Show je producten

Danny

Commerciële keerzijde van deeleconomie

Danny

AVG-wet, wat moet je doen als ondernemer?

Mathijs

Leave a Comment