Image default
Tips

8 tips om een betere ondernemer te worden

Men zegt wel eens dat je je hele leven nooit uitgeleerd raakt. Dat geldt net zo goed voor het ondernemerschap. Je kunt jezelf altijd verbeteren, ook als het je al goed af gaat. Wellicht is dat ook juist wat het ondernemerschap interessant houdt. Maar hoe word je een betere ondernemer? We bespreken een aantal tips.

Niet alleen je werknemers moeten zich blijven ontwikkelen

Mogelijk investeer je als werkgever in de ontwikkeling van je werknemers door zaken als webinars en opleidingen aan te bieden. Maar investeer ook in je eigen ontwikkeling. Doe je dat niet, dan kan de ontwikkeling van je bedrijf ook gaan stokken. Blijf zelf leren door ook cursussen of opleidingen te volgen. Stel jezelf regelmatig een doel voor wat je wilt leren. Blijf ook praten met andere mensen uit je vakgebied die misschien wijsheden voor jou hebben die je zelf nog niet ontdekt had.

Niet alles zelf willen doen

Ben jij een control freak? Hoewel dat begrijpelijk is omdat het om jouw onderneming gaat, is dat geen constructieve houding. Je kunt immers niet alles zelf doen, zeker als je wilt dat je bedrijf blijft groeien. Je neemt juist personeel in dienst om je werk uit handen te nemen. Leer dat vertrouwen te geven aan mensen die met zorg geselecteerd zijn.

Jouw manier is niet de enige manier

Aansluitend op het vorige is het belangrijk om te accepteren dat het niet verkeerd is als anderen iets op een andere manier doen dan jij zou doen. Hoezeer je zelf misschien denkt dat het wel zo is, je hebt de wijsheid niet volledig in pacht. Juist die andere inzichten die anderen met zich mee brengen kunnen ervoor zorgen dat je interessante nieuwe wegen kunt inslaan met je bedrijf die wellicht meer opbrengen dan wanneer je strak vasthoudt aan je eigen methodes.

Nieuwe klant kost meer tijd en geld dan bestaande klant

Hoewel je als ondernemer altijd op zoek moet blijven naar nieuwe klanten om de groei en de continuïteit van je bedrijf te verzekeren, betekent dit niet dat nieuwe klanten binnenhalen belangrijker is dat bestaande klanten vasthouden. Een nieuwe klant binnenhalen kost meer tijd en geld dan bestaande klanten houden. Investeer daarom ook in de klanten die je nu bestaansrecht geven, zodat ze loyaal blijven aan je bedrijf. Onderhoud systematisch contact met je bestaande klanten, zodat je hun behoeftes kent en ze daarin van dienst kunt zijn.

Niet het wiel zelf willen uitvinden

We weten het, je bent een zuinige Nederlander. Maar je kunt niet altijd het wiel zelf willen uitvinden, want dat is zelden de meest efficiënte weg. Huur daarom ‘gewoon’ adviseurs in voor vaardigheden in specifieke gebieden waarin je zelf onvoldoende bekend bent. Profiteer van mensen die veel meer ervaring en kennis hebben en je vooruit kunnen helpen, want de kans is groot dat zich terugbetaalt.

Wees geen boekhoudende ondernemer

Zit je zelf goed in de administratie van je bedrijf? Dat is op zich geen slechte zaak, want het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de financiën van je eigen bedrijf. Maar het kan je ook conservatief maken. Een boekhoudende ondernemer is geneigd te sturen op basis van het verleden. Maar als je je als bedrijf wilt ontwikkelen, moet je juist ondernemen op de toekomst. Wees daarom vooral een ondernemer, en geen boekhouder. Huur er liever een in.

Niet bang zijn voor problemen

Als je altijd probleemontwijkend bezig bent, kom je ook niet vooruit. Als er één ding zeker is in het leven, dan is het dat er zich altijd wel nieuwe problemen zullen blijven voordoen. Maar het is ook zo dat er geen probleem is dat niet opgelost kan worden.

Afscheid nemen van hoofdpijndossiers

Heb je te maken met slepende hoofdpijndossiers? Een klant die altijd moeilijk doet of bij wie je altijd achter je geld aan moet? Een medewerker waarmee niet samen te werken valt? Durf het harde besluit te nemen om de wegen te scheiden met een dergelijke klant of medewerker. Dat is even vervelend, maar het scheelt je een hoop (negatieve) energie die je veel beter voor iets constructiefs kunt gebruiken.

Ondernemen is tegelijkertijd de teugels in de handen nemen, maar ook weten wanneer je ze moet loslaten. Uitdagend blijft ondernemen altijd en je blijft de hele tijd leren, als je daar tenminste niet te eigenwijs voor bent.

Related posts

3 X Tips om meer te bewegen op je werk

Dagmar

Efficiënt werken, hoe pak je dat aan?

Danny

Last van grote mieren in kantoor, wat nu?

Danny

Leave a Comment