Image default
Financieel Ondernemen Strategie

Bezuinigen is goed voor de onderneming

Er is al een tijdje sprake van economische groei. Ondernemers merken dit ook steeds meer. De omzet stijgt, en de werkloosheid neemt af. De arbeidsmarkt wordt weer krapper. Dit zijn voor de meeste bedrijven tijden van voorspoed. Maar lang niet iedereen heeft voldoende marge om te spreken van voorspoed. Bezuinigen is goed voor de onderneming. Niet alleen als de winst onder druk staat. Ook als het financieel goed gaat met je bedrijf.

Bezuinigen is goed voor de onderneming

Het is nog geen jaren geleden dat het niet vanzelfsprekend was dat er winst werd gemaakt. Als dat nu wel zo is, wil dat niet zeggen dat we de crisis moeten vergeten. Ten eerste is bezuinigen dus goed, zodat je dit ook kunt als het economisch gezien minder gaat. Die kans blijft immers bestaan. Daarnaast zijn de reserves van veel bedrijven nog lang niet aangevuld. Dan is een kostenbesparing in je bedrijf een goede manier om je reserves weer aan te vullen. In deze tijd van economische groei heb je het voordeel dat je niet tot bezuinigen wordt gedwongen.

Kosten besparen op korte termijn

Kosten besparen op korte termijn is vaak het letten op de kleintjes. Werktijden scherper controleren, besparen op energie en brandstof stimuleren. Daarnaast kun je de voorzieningen van de kantine aan banden leggen. Het onderhoud aan het bedrijfspand uitstellen of minimaliseren. Andere vormen zijn het bezuinigen op verpakkingsmaterialen, wagen- of machinepark en meubilair. Dit soort korte termijn beslissingen leveren maandelijks een paar tientjes op. Maar het maakt het werken niet leuker. Weeg daarom af of bezuinigingen in je bedrijf niet te ver gaan.

Kosten besparen op lange termijn

Op korte termijn besparen in je bedrijf is tegenwoordig een afweging tussen een snelle levertijd of het bedrijfsresultaat. Het is een periode waarbij korte levertijden worden gevraagd of zelfs afgedwongen. Als je niet oppast worden kosten noch moeite gespaard om de gestelde levertijd te halen. Dit kost vaak meer dan je vooraf kunt inschatten. Een opdracht met een korte levertijd wordt vaak aangenomen omdat er iets meer aan verdiend kan worden. Maar is dat wel een voordeel als het je meer kost dan langlopend werk? Op de lange termijn besparen kan door je meer en meer te richten op langlopend werk. Je kunt dan ook meer tijd besteden aan het besparen op de inkoop.

Energie besparen met je bedrijf

In het kader van duurzaam ondernemen is het goed om op je energie te besparen. Want al heb je voldoende financiële middelen, dan nog is het milieu belangrijk. Geld besparen is daarom niet de enige motivatie om op energie te besparen. Bezuinigen is goed voor de onderneming omdat je een positief signaal afgeeft. Marketingtechnisch is het een pluspunt als je laat zien dat je het milieu en klimaat wil sparen.

Kostenbesparing met je bedrijf gaat verder

Een kostenbesparing gaat verder dan alleen het reilen en zeilen van je eigen bedrijf. Het gaat nog veel verder. Ten eerste hebben jouw acties invloed op je eigen personeel, klanten en leveranciers. Dan is het goed om vooraf na te denken of een bezuinigingsmaatregel wel of niet positief is op de lange termijn. Andere kant van besparen kan een investering in de toekomst zijn. Door nu geld te investeren in bijvoorbeeld een windmolen, kun je op de lange termijn energiekosten besparen.

Bezuinigen is goed voor de onderneming, in de breedste zin van het woord. Je bezuinigt in de kosten, op korte termijn maar vooral op de lange termijn. Daarnaast is bezuinigen op energie een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen. Belangrijkste is dat je af en toe eens nadenkt of je kunt bezuinigen. Betrek je personeel hier ook in, dit maakt bezuinigen minder vervelend en je kijkt verder dan je eigen portemonnee.

Related posts

6 goede redenen om zakelijk te gaan bloggen

Dion

Slooppremie voor je oude dieselauto

Mathijs

Wat is belangrijker? Levertijd versus bedrijfsresultaat

Mathijs

Leave a Comment