Image default
Financieel Nieuws Ondernemen

Duurzaam ondernemen of goedkoop ondernemen?

Duurzaam ondernemen is een prachtige term. Veel bedrijven proberen zich commercieel te presenteren als duurzame onderneming. Dit is een mooie ontwikkeling want we moeten nu eenmaal zuinig zijn op onze planeet. Om als ondernemer daar een steentje aan bij te dragen is een nobel streven, toch? Is het echter nog steeds duurzaam ondernemen als je voor het belastingvoordeel kiest? Of doe je iets duurzaams voor de subsidie? En wat als het financiële voordeel ophoudt?

Nieuw klimaatakkoord 2018

Het nieuwe regeerakkoord is gepresenteerd door de kersverse regeringscoalitie. In dit regeerakkoord is een belangrijk onderdeel opgenomen over klimaat. De overheid wilt de CO2 uitstoot fors verminderen en neemt daarvoor maatregelen. Voor 2030 moeten de vijf resterende kolencentrales dicht. Daarnaast moet het vrachtverkeer een kilometerheffing gaan betalen. Hoe vervuilender het voertuig, hoe duurder de heffing. Woningcorporaties krijgen heffingskorting als zij de woningen duurzamer maken. Vanaf 2030 moeten nieuwe auto’s emissieloos. En nog veel meer om een duurzamere wereld te krijgen.

Duurzaam ondernemen

Toch is duurzaam ondernemen niet begonnen met het nieuwe regeerakkoord. Steeds meer ondernemers nemen hun verantwoording om CO2 neutraal te zijn. Voor iedere handeling die uitstoot genereert wordt actie ondernomen om CO2 te verminderen. Er zijn allerlei voorbeelden van alternatieve energiebronnen. Daarnaast zijn er bedrijven die een bijdrage leveren aan de maatschappij door bijvoorbeeld stroom terug te leveren. Of met meer groenvoorziening bijdragen aan het klimaat. Biologische producten en handelingen worden steeds meer gemeengoed.

Voordelen als beloning

Maar duurzaam ondernemen is ook een marketinginstrument geworden. Grote multinationals geven voorrang aan leveranciers die duurzaam zijn. Dus is dat de motivatie voor leveranciers om duurzaam te ondernemen. Daarnaast worden jaarlijks miljarden aan subsidie en belastingvoordeel verstrekt. Dit om de duurzame initiatieven te stimuleren. Waar ligt echter de balans? Ben je duurzaam bezig vanuit je maatschappelijk plicht? Of in ieder geval je bezorgdheid om het milieu? Of wil je goedkoop ondernemen en is duurzaam ondernemen iets wat financieel voordeel op levert?

Balans in duurzaam ondernemen

Zolang een ondernemer zich richt op duurzaam ondernemen is dat goed. Of de motivatie nu financieel of maatschappelijk is, de uitkomst is goed. Maar wat gebeurd er als de subsidiepotjes leeg raken? Wat als de overheid geen belastingvoordeel geeft op bijvoorbeeld emissievrije voertuigen? Een ondernemer is gericht op winst genereren. Ga je dan nog duurzaam ondernemen als het je geld kost? Hebben we niet allemaal een verplichting aan onze planeet en onze nakomelingen die er ook op moeten leven?

Het is voor iedereen persoonlijk waarom je duurzaam onderneemt. Daarnaast is niemand verplicht om mee te doen. Maar het is goed om af en toe eens stil te staan wat het effect van ons doen en laten is. Kiezen we dan voor de aftakeling van de aarde, of investeren we in een beter milieu?

Related posts

4 tips om goedkoop een webshop te starten

Danny Bijl

Zwangerschapsverlof als zzp’er, hoe werkt het?

Dion

Stemmen als ondernemer, wordt jouw belang behartigt?

Mathijs

Leave a Comment