Image default
Eigen bedrijf

Wat voor vloer is het beste voor de zaak?

Nieuw bedrijfspand, of tijd voor een verbouwing? Dat is ook het moment om goed na te denken wat je voor een vloer wilt leggen. Er is een breed aanbod op de markt, maar niet alle vloertypen zijn per se overal even geschikt voor. De functie van de ruimte is daarbij een belangrijke overweging om mee te nemen in je keuze voor de juiste vloer. Een kantoor voor één persoon, een grote kantoorvloer en een magazijn vereisen ieder hun eigen overweging. Wat voor vloer is het beste voor bij jouw op de zaak?

Tapijt: chique maar snel lelijk of vuil

Vaak is de eerste associatie met het woord vloerbedekking tapijt. Tapijt kan je bedrijfspand er chique uit laten zien en werkt geluiddempend, maar er kleven ook veel nadelen aan. Tapijt wordt gauw lelijk omdat er, vooral op een grote kantoorvloer, beschadigingen en vlekken in ontstaan. Dan is het snel afgelopen met het chique effect. Daarnaast is tapijt lastiger om te onderhouden en schoon te houden. Dweilen gaat niet, dus als er vlekken verwijderd moeten worden moet er vaak zwaar materieel uitrukken, waarna het tapijt een tijd moet drogen. Vaak is het enige reguliere onderhoud het stofzuigen, waarmee je niet al het vuil dat in het tapijt zit weg krijgt. Dat is een dubbel probleem, want los van hoe het tapijt eruit komt te zien, zijn er mensen met een allergie voor huisstof die daar last van kunnen krijgen. Het is natuurlijk niet wenselijk dat je personeel letterlijk allergisch is voor de werkvloer.

Tapijt op je eigen kantoor

Ben je zelf niet allergisch voor tapijt en heb je je eigen kantoor waar je ook mensen ontvangt, dan kun je wel nadenken over tapijt. Juist omdat dit luxer aanvoelt en een chiquere uitstraling heeft. In een kantoor waar maar één persoon in werkt, wordt weinig geschoven met stoelen en weinig gelopen. Daardoor blijft het tapijt langer mooi. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het goed onderhouden wordt.

Gietvloer: makkelijk bovenop bestaande vloer

Een andere optie is een het nemen van een gietvloer voor het kantoor. Deze zijn naadloos en egaliseren zichzelf. Daardoor zijn ze ook makkelijk te onderhouden. Vaak is het mogelijk een gietvloer op een bestaande vloer aan te brengen, omdat ze doorgaans maar enkele millimeters dik hoeven te zijn. Het is een type vloer dat eigenlijk overal wel mogelijk is. Een nadeel is, is dat beschadiging sneller kan voorkomen dan op bijvoorbeeld een tegelvoer. Vooral bij epoxy gietvloeren is het mogelijk dat er scheuren en krassen ontstaan. Kies voor een epoxyvloer met een donkere kleur, want hij kan wat verkleuren en bij een te lichte kleur kun je strepen van schoenen makkelijker zien.

Tegels: duurzaam maar voegen zijn een probleem

Je kunt dus ook voor een tegelvloer gaan. Zoals gezegd zijn deze stevig en dus duurzaam. De naden zorgen er echter voor dat de vloer wat moeilijker schoon te houden is en er na verloop van tijd vuil uit begint te zien. Toch is een tegelvloer zeker hygiënischer dan tapijt. Neem geen kleine tegels, want dan gaat het er erg druk uitzien. Kies je voor grote tegels, dan lijkt de ruimte groter. Kijk daarbij ook naar het profiel van de tegels. Is er geen sprake van een soort reliëf, dan kunnen ze glad zijn en op die manier voor ongelukken zorgen.

PVC: sterke vloer met goede geluiddemping

Bedrijven kiezen ook vaak voor een PVC-vloer. Deze zijn duurder dan bijvoorbeeld laminaat, maar wel kwalitatief sterker. Desalniettemin zijn ze wel gevoeliger voor krassen, wat op een kantoorvloer waar voortdurend met stoelen gereden of geschoven wordt al snel kan gebeuren. Gelukkig is het makkelijk om delen van de vloer te vervangen wanneer er een beschadiging heeft opgetreden. PVC-vloeren zijn ook zeer geschikt voor het dempen van geluid. Bij het leggen van een PVC-vloer is een egale ondervloer noodzakelijk. Leg je de vloer op een oneffen ondervloer, dan werken de oneffenheden door in het PVC.

Betonvloer in je magazijn

Voor je magazijn heeft een stevige, effen vloer die niet per se mooi hoeft te blijven de voorkeur. Het is zonde om hier een PVC-vloer of gietvloer aan te verspillen. Je kunt immers ook gaan voor een eenvoudige betonvloer. Dit is een stevige vloer die zeer geschikt is voor een ruimte waarin voortdurend zaken verplaatst worden en met karretjes rondgereden wordt.

Related posts

Waarom je als ondernemer voor een refurbished telefoon zou moeten gaan

Dion

5 niet-kernactiviteiten die je prima kunt outsourcen

Dion

5 aanbevelingen om te specialiseren als ondernemer

Mathijs

Leave a Comment