Image default
Eigen bedrijf Juridisch Logistiek

Houd jij je aan de regels in je bedrijf?

In veel bedrijven wordt er met allerlei apparatuur gewerkt. Dit brengt naast bijvoorbeeld onderhoud ook wet- en regelgeving met zich mee. Veel regels zijn van algemene aard en gaan voor veel ondernemingen op. Om je bewust te maken van deze regelgeving noemen we enkele aspecten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een bhv’er of een heftruckcertificaat.

Arbowet

De Arbo wetgeving is een bekende term. Iedere werknemer heeft te maken met deze regelgeving. Een werkgever daarom ook om in de middelen te voorzien voor zijn medewerkers. Het uitgangspunt van de Arbowet is een goed arbeidsomstandighedenbeleid. Voordeel voor de werkgever is dat werknemers onder goede arbeidsomstandigheden gelukkiger zijn. Dit zorgt o.a. voor minder ziekteverzuim. Voor de werknemer betekent de Arbowet dat er gezorgd wordt voor een veilige arbeidsomgeving. Het is daarom voor zowel de werkgever als de werknemer van belang dat je de regels kent en volgt.

BHV

In iedere onderneming moet een bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. De wet schrijft niet voor hoeveel er moeten zijn. Maar zelfs in een kleine onderneming moet er iemand zijn die hulp verleent bij calamiteiten. Het is geen probleem om als werkgever zelf deze rol te vervullen. Zorg er wel voor dat je weet wat er van een bhv’er wordt verwacht. Omdat er altijd een bhv’er aanwezig moet zijn is het belangrijk dat je daarom genoeg medewerkers de bhv-opleiding geeft.

Rijbewijzen

In veel ondernemingen is het besturen van een voertuig een taak. Dit kan uiteenlopen van een agrarisch voertuig tot een vrachtwagen voor speciaal transport. Controleer steekproefsgewijs of je medewerkers nog wel in bezit zijn van de geldige rijbewijzen. Iedere deelnemer aan het verkeer is zelf verantwoordelijk voor een geldig rijbewijs. Toch kan in geval van calamiteit een boete of zelfs de aansprakelijkheid voor rekening van de onderneming komen.

Heftruckcertificaat

Hetzelfde geldt voor een heftruckcertificaat. Zeker in een niet al te groot bedrijf waar er geen vaste magazijnmedewerker is, wordt er door iedereen gebruik gemaakt van een heftruck. Als er sprake van een bedrijfsongeval is, zal er gekeken worden of de machinist van de heftruck in bezit is van een heftruckcertificaat. Het is daarom beter dat meerdere medewerkers het heftruckcertificaat halen om problemen te voorkomen.

Keuring hijsmiddelen

Als er sprake is van hijsen door middel van kranen of ander materieel, moeten alle hijsmiddelen zijn gekeurd. Deze jaarlijks keuring kost wellicht geld, maar zeker met zwaardere lasten is het juiste hijsmateriaal van cruciaal belang. Hijsen blijft een risicovolle onderneming en zeker als bijvoorbeeld de hijsbanden al gescheurd zijn. Ben je in bezit van een kraan, of ander hijsapparatuur? Laat deze periodiek keuren. Als er een medewerker of een persoon van een andere onderneming gewond raakt door inferieur hijsmateriaal kost je dit veel geld. Om diezelfde reden is het van belang dat het bedienend personeel over de juiste hijsbewijzen beschikt.

Het uitgangspunt van de meeste regels is de veiligheid van het personeel en alle andere betrokken partijen. Het is niet erg om kritisch te zijn over de opvolging van de regels. Wees je echter wel bewust van het aspect veiligheid.

Related posts

Welke specialisaties heb je bij advocatuur? Bijvoorbeeld ondernemingsrecht advocaat!

Danny Bijl

Effectief werken als zzp ’er, enkele tips

Mathijs

Drone vliegen voor zakelijke doeleinden: dit zijn de nieuwe EU-regels

Danny Bijl

Leave a Comment