Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

Van parttime naar fulltime ondernemer, neem de stap

Nederland kent inmiddels bijna 1,5 miljoen zzp’ers. Een groot deel daarvan werkt parttime nog in loondienst. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend, van alleen maar een uit de hand gelopen hobby, tot niet genoeg werk voor het fulltime ondernemerschap. Om van parttime naar fulltime ondernemer te groeien moet je over een drempel. Toch is het in veel gevallen geen probleem om de stap te zetten. Wees je wel bewust van de risico’s en doe het goed.

Parttime ondernemer

Een parttime ondernemer heeft naast zijn bedrijf nog een werkgever. Veel parttime ondernemers werken vanuit huis. Zij zijn naast hun werk begonnen met het leveren van een product of dienst. Dit kan zijn vanuit een hobby of om meer geld te verdienen. Wanneer je niet volledig zelfstandig bent wordt je netto winst bij je inkomen opgeteld. Je komt niet makkelijk in aanmerking voor een zelfstandigenaftrek. Je zult jaarlijks minimaal 1225 uur aan je onderneming moeten besteden. Een andere bekend verschijnsel is onbalans tussen je baan in loondienst en je uren die je voor je bedrijf nodig hebt. Dit resulteert in minder tijd voor privézaken.

Fulltime ondernemer

Als fulltime ondernemer ben je volledig afhankelijk van je bedrijf. Je volledige inkomen komt vanuit de onderneming. Je werkzaamheden worden gedurende de werkweek uitgevoerd en niet alleen in de avonduren. De planning van je werkzaamheden ligt in principe bij jezelf. Deze zaken zijn belangrijk voor de belastingdienst. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan zijn er namelijk criteria opgesteld. Dit heeft te maken met het aantal opdrachtgevers, wie jouw planning bepaald en of je je bedrijf promoot. Je komt belastingtechnisch in aanmerking voor allerlei fiscale voordelen wanneer je meer dan 1225 uur in je onderneming stopt. Over het algemeen zijn fulltime ondernemers ook erg drukbezet. Maar het is eenvoudiger om te kiezen om bijvoorbeeld ‘s avonds niet te werken.

Van parttime naar fulltime

De voordelen om van parttime naar fulltime ondernemer te gaan zijn onder andere de onderstaande zaken:

  • Je hebt meer tijd om je onderneming te laten groeien;
  • Je komt eerder in aanmerking voor fiscale voordelen;
  • Over het algemeen verdien je meer dan wanneer je in loondienst bent;
  • Er is meer vrijheid van handelen en flexibiliteit in je werkuren;
  • Je komt professioneler over dan wanneer je maar deels met je onderneming bezig bent.

Van parttime naar fulltime ondernemer gaan, betekent wel meer risico’s nemen. Je verliest de zekerheid van een vast inkomen en de opbouw van sociale voorzieningen. Daarnaast moet je vaak investeren om fulltime te gaan ondernemen. Je kunt denken aan de aanschaf of huur van een auto, pand en andere zaken. Als fulltime ondernemer kun je ook prima vanuit huis werken. Maar voor de balans tussen werk en privé is het niet altijd verstandig.

Tips om het goed te doen

Van parttime naar fulltime ondernemer gaan is niet moeilijk. Maar we geven wel een paar tips om het goed aan te pakken:

  • Bespreek eerst met je werkgever dat je weggaat;
  • Is er sprake van een concurrentiebeding, houd je daar dan aan;
  • Zorg voor een financiële buffer want meestal duurt het even voor je weer een inkomen ontvangt;
  • Ga direct je uren bijhouden die je aan je onderneming besteed; (zo zorg je voor de perfecte urenverantwoording als ZZP’er)
  • Overleg met je boekhouder over de stap en vraag of je niets vergeet te organiseren;
  • Denk aan een AOV omdat je geen uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid;
  • Besteed een deel van je tijd in het vinden van opdrachten.

Voor iedere ondernemer zijn weer andere zaken relevant. Maar organiseer je zaken direct goed. Wees je bewust van het risico maar laat je daar niet door tegenhouden.

Het is niet moeilijk om van parttime naar fulltime ondernemer te groeien. Maar je neemt wel een risico, bereid je daarop voor. Weet wat je gaat doen en bespreek dit met je omgeving en boekhouder. Maar vooral heel plezier met het ondernemen.

Related posts

Het nut van een overlijdensrisicoverzekering

Danny

Kan ik zakenlunches nu wel van belasting aftrekken, of toch niet?

Dion

De kunst van het delegeren

Dagmar

Leave a Comment