Image default
Tips

Infrarood gebruiken om je bedrijfspand duurzaam elektrisch te verwarmen

In deze tijd van bewustzijn van klimaatverandering en hoge energieprijzen is het verwarmen van een pand een uitdaging waar open en creatief over nagedacht moet worden. Een huis verwarmen is al een kostbare aangelegenheid, maar een bedrijfspand verwarmen is al helemaal een uitdaging op zowel praktisch als financieel gebied. Het liefst doe je dat op een duurzame manier. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee. Met de enorm gestegen prijzen van gas en minder mate ook elektriciteit is het hoog tijd om nu actie te ondernemen. We leggen uit hoe je je bedrijfspand duurzaam elektrisch kunt verwarmen met behulp van infrarood, wat waarschijnlijk niet de eerste optie is waar je aan zou denken.

Infrarood en zonnepanelen

Met infrarood verwarming verwarm je niet met behulp van gas, maar op elektriciteit. Dat maakt het al meteen duurzamer, omdat elektriciteit niet meer enkel opgewekt hoeft te worden met behulp van fossiele brandstoffen. Beter nog: je kunt het zelf produceren. Om écht te profiteren van de voordelen van elektrische verwarming, is het verstandig om ook te investeren in zonnepanelen. Veel bedrijfsdaken zijn plat en daarmee uitermate geschikt om zonne-energie op te wekken door middel van het plaatsen van zonnepanelen. Is dat bij jou bedrijfspand ook het geval, dan is het zonde om hier geen gebruik van te maken.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood kennen we van de lampen die je op je rug kunt richten als je last van je spieren hebt, of van infrarood sauna’s waar het zweet met bakken aan je lichaam ontsnapt. Het is niet voor de hand liggend dat zoiets zich dan ook leent om ruimtes in je bedrijfspand op een comfortabele manier te verwarmen, maar toch kan dat zeker het geval zijn. Met infrarood verwarming haal je eigenlijk een beetje het effect van de zon in huis. Ook infrarood werkt met straling. Het kan de ruimte opwarmen, maar vooral ook de huid van degene die zich in de ruimte bevinden, waardoor het eerder behaaglijk aanvoelt.

Ruimte besparen

Gebruik je nu radiatoren om de ruimtes in je bedrijfspand te verwarmen? Dan kan overstappen naar infrarood verwarming je een hoop ruimte schelen. Je hebt geen cv-ketel meer nodig, geen buizen meer en ook geen radiatoren. Al die ruimte kun je dus anders gaan inzetten of vrijlaten om een ruimtelijker gevoel te creëren. Waar je dan de infrarood verwarming zelf kwijt moet, leggen we hieronder uit.

Infrarood vloerverwarming

Er zijn verschillende manieren om infrarood verwarming aan te leggen in je bedrijfsruimtes. Eén van die opties is infrarood vloerverwarming. Dat is ideaal voor kantoorruimtes. Daar zitten mensen vooral stil, waardoor men al snel koude voeten krijgen. De verwarming van onderaf zorgt voor warme voeten, en warme voeten zorgen ervoor dat je sneller weer behaaglijk en opgewarmd voelt terwijl het risico op droge ogen ook nog eens kleiner is dan bij radiatoren. Echter is het wel van belang om hierbij te vermelden dat infrarood vloerwarming niet geschikt is voor alle vloeren.

Infrarood plafondverwarming

Andere optie is plafondverwarming met infrarood. Net als infrarood vloerverwarming is dit een ruimtebesparende optie. Verwarmen vanaf het plafond klikt onlogisch, omdat we immers allemaal geleerd hebben dat warmte opstijgt. Met infrarood werkt dit echter warmte, omdat hierbij wordt gewerkt met straling. Bij infrarood plafondverwarming komt die straling dus vanaf het plafond naar beneden. Ook dit is een goede optie voor kantoren, vooral wanneer vloerverwarming geen optie blijkt te zijn. Let er wel op dat de hoogte van de ruimte een factor is in de geschiktheid van infrarood plafondverwarming: tot een plafondhoogte van drie meter werkt het naar behoren, bij een hoger plafond is het geen goede keuze.

Infrarood wandpanelen

De laatste optie is infrarood wandpanelen, eigenlijk een directer alternatief voor radiatoren. Ook deze zijn ruimtebesparend ten opzichte van radiatoren, omdat infrarood wandpanelen een stuk dunner dan zijn dan een normale radiator. Ook kun je de wandpanelen zo hoog of laag hangen als je zelf wil. Het is niet nodig om de hele wand vol te hangen met infrarood panelen om een ruimte te verwarmen. Daar waar je een wandpaneel hangt, kun je dat stuk muur niet meer voor iets anders gebruiken, maar dat was bij een radiator natuurlijk ook zo.

Infrarood verwarming is dus een duurzame manier van elektrisch verwarmen die ook nog eens ruimtebesparend is en in verschillende vormen mogelijk is. Het is natuurlijk niet de enige manier van elektrisch verwarmen, dus je kunt je ook nog oriënteren op de alternatieven.

Related posts

4 voordelen van webshop koppeling

Danny

Hoe trek jij het juiste personeel aan?

Danny Bijl

Hier moet je op letten bij de koop van een zakelijke smartphone

Danny

Leave a Comment