Image default
Ondernemen Tips Vastgoed

Investeren in woningen: hier op te letten

Investeren klinkt voor de betrekkelijke leek als het gouden pad naar het maken van grote winsten. Dat kan het ook heel goed zijn, maar vaak alleen als je de markt waarin je je investeringen maakt goed genoeg begrijpt. Daarom zijn aandelen, opties en cryptovaluta niet voor iedereen. Met vastgoedmarkt hebben velen van ons, als ondernemer en als particulier, meerdere malen in ons leven te maken, dus investeren in die markt zal je dan ook niet snel blind doen. Toch zijn er aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je van plan bent te investeren in woningen.

Denk aan duurzaamheid

Denk vooruit wanneer je investeert in vastgoed. Duurzaamheid is het pad waarop we met z’n allen, al dan niet vrijwillig, geslagen zijn. De ontwikkelingen wat betreft het verduurzamen van vastgoed gaan snel. Prijs jezelf niet uit de markt door hierbij achter te blijven. Kun je investeren in een woning die al duurzaam is, dan is dit verstandiger dan investeren in een pand met een laag energielabel. Kun je een gunstige deal sluiten in het laatste geval, hou dan voldoende budget over om het pand te verduurzamen. Een potentiële huurder voelt zich het meest aangetrokken tot woningen waar energieverbruik laag zal zijn. Het gaat immers niet alleen om het milieu, maar ook de portemonnee.

Bedenk goed waar je investeert

Het volgen van ontwikkelingen op de vastgoed is belangrijk voordat je een dure investering aangaat. Vooral de randsteden ondergaan een flinke groei, dus daar is veel vraag naar woningen. Hoe schaarser het goed, hoe duurder het kan zijn en des te hoger is dus jouw rendement. Kijk daarbij ook goed naar de locatie. Is er een snelweg dicht in de buurt? Zijn er opties voor openbaar vervoer dichtbij? Ook woningen buiten de grote steden waar wel een goede infrastructuur is voor woon-werkverkeer naar die steden vinden gretig aftrek. Denk hierbij aan plaatsen als Naarden, Zeist en Delft.

Het is verstandig om gebruik te maken van een aankoopmakelaar om de aankoopprijs zo laag mogelijk te houden.
Vraagprijs is geen vaste prijs

Het rendement van het vastgoed waar je in investeert is ten dele natuurlijk afhankelijk van het bedrag wat je erin hebt geïnvesteerd. Hoe minder je hebt betaald voor het vastgoed, hoe beter. Wees daarom geslepen op de woningmarkt en onderhandel goed. Een vraagprijs is ook maar een vraagprijs. Het is aan jou om je best te doen om daar zoveel mogelijk vanaf te krijgen. Ligt dit je niet, dan is het verstandig op een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat geldt zeker ook wanneer je investeert in vastgoed in een regio die je minder bekend is en waar je minder op de hoogte bent van lokale woningprijzen.

Houd rekening met leegstand

Reken jezelf niet te vroeg rijk. Eén ding is zeker: een woning kan niet meer dan 100 procent van de tijd verhuurd zijn, dus het kan alleen maar tegenvallen in die zin. Houd er rekening mee dat er periodes van leegstand kunnen zijn waarin je geen huurinkomsten kunt opstrijken en je hard op zoek moet naar een nieuwe huurder om het gat te vullen.

Spreid je investeringen

Wanneer je daar de financiële mogelijkheden voor hebt, probeer dan je investeringen te spreiden. Zet in op meerdere paarden, zodat tegenvallers bij het ene pand opgevangen kunnen worden door succes bij een ander pand. Er wordt immers gezegd dat het nooit overal tegelijk regent. Je investeringen spreiden kan natuurlijk alleen als je het je ook daadwerkelijk kunt veroorloven om op meerdere panden in te zetten.

Niet boven je macht investeren

Investeren in vastgoed is niet voor iedere belegger, waarbij naast de hierboven genoemde zaken nog meer is om bij stil te staan. Het gaat om erg hoge bedragen die lang niet iedereen zomaar kan ophoesten, hoewel je natuurlijk een investeringshypotheek kunt overwegen. Moet je schrapen om de investering te kunnen maken, dan is het wellicht niet de veiligste keuze voor jou. In dat geval is beleggen in een vastgoedfonds wellicht een betere optie. In een vastgoedfonds kan je met kleinere bedragen alsnog winsten boeken door stijgingen op de vastgoedmarkt. Het rendement wat je tegemoet kunt zien ligt echter wel een stuk lager en kan verschillen tussen het ene en het andere vastgoedfonds.

Related posts

5 LinkedIn-tips voor bedrijven

Dion

Is een internationale onderneming iets voor jou?

Danny

Alles wat je moet weten over verzenddozen

Danny Bijl

Leave a Comment