Image default
Personeel

Nieuwe medewerkers vinden in een krappe arbeidsmarkt: 4 tips

Waar werkgevers een aantal jaar geleden de medewerkers nog voor het uitkiezen leken te hebben, moet men nu vechten om de gunsten van nieuw talent. Dat levert op veel plekken personeelstekorten op. Iedereen vist een vijver die te klein geworden is, en dat betekent dat er altijd bedrijven en organisaties achter het net vissen bij het vervullen van hun vacatures. Hoewel het al moeilijk zat is om personeel dat je al dienst hebt vast te houden, is het vinden van nieuw personeel een minstens zo grote uitdaging. Hoe kun je het aanpakken? We geven vier tips.

Gebruik je eigen medewerkers

Onderschat nooit de waarde van wat je al in huis hebt: jouw huidige medewerkers kunnen namelijk een rol spelen bij het opvullen van die vacatures. Iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen netwerk met mensen die men kent van de studie of van eerdere banen, of zelfs familie of vrienden die wellicht geschikt zouden zijn voor een openstaande functie. Vraag daarom uit bij je personeel of ze mensen hebben die ze kunnen aanbevelen waar vervolgens direct contact mee gelegd kan worden. Dat hoeven niet eens mensen te zijn die nog geen werk hebben, want ook mensen die al een baan hebben kunnen verleid worden om over te stappen. Hoe wreed het wellicht ook is, het is immers niet jouw probleem dat een ander bedrijf of andere organisatie een medewerker verliest. Overweeg om een bonus in te stellen voor personeel dat nieuwe mensen aandraagt die geschikt blijken te zijn, dat kan een extra motivatie zijn om hiervoor de moeite te nemen.

Scholen benaderen

Heb je junior functies die je graag wilt invullen? Dan kun je er maar beter zo snel mogelijk bij zijn, want zodra jongeren van de opleiding af komen hebben ze vaak ruime keuze aan banen. Het is daarom belangrijk om voor die tijd al te polsen. Benader scholen of ze evenementen hebben waarop je kunt aanhaken, of werf er actief stagiaires die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot junior medewerker. Misschien mag je zelfs iets uit de praktijk komen vertellen waarmee je je in de kaart kunt spelen bij je doelgroep. Wellicht zijn er mogelijkheden voor jongeren om alvast in de vorm van een bijbaan bij jouw bedrijf te beginnen.

Open dag organiseren

Het kan voor iemand die op zoek is naar een nieuwe baan interessant zijn om een beter beeld te krijgen van een bedrijf of organisatie. Van buitenaf is vaak niet goed in te schatten hoe een bedrijf er van binnen uitziet. Gooi daarom je deuren open om geïnteresseerden te laten zien hoe het er bij jou aan toe gaat. Dat is een gelegenheid om je beste beentje voor te zetten, waar je alle ruimte voor krijgt, aangezien de aandacht volledig op jouw organisatie ligt. Sta open voor het beantwoorden van allerhande vragen en maak er een netwerksessie van waarbij je waardevolle contacten legt die van pas kunnen komen op het moment dat je vacatures in te vullen hebt.

Verder kijken dan je gewend bent

In een tijd waarin er een schaarste aan personeel is, loont het om je horizon te verbreden. Kijk verder dan je normaliter zou doen. In hoeverre is een goede beheersing van de Nederlandse taal cruciaal als iemand bijvoorbeeld wel goed Engels spreekt? De influx van vluchtelingen brengt zeker ook interessante arbeidskrachten met zich mee, en ook los daarvan kun je over de grens kijken naar personeel. Deze tijd noopt daar nu eenmaal toe. Je kunt beter wat meer werk in de begeleiding van een nieuwe arbeidskracht moeten steken dan niet kunnen groeien of zelfs moeten krimpen omdat je je te veel beperkt in je zoektocht.

Het vergt dus een nieuw soort assertiviteit om in deze krappe arbeidsmarkt personeel te vinden. Een vacature uitzetten en afwachten is geen garantie op succes meer. Het leidt er vooral toe dat je lang kunt zitten wachten op niks. Gebruik de netwerken van je eigen mensen, nodig potentieel interessante arbeidskrachten uit om een kijkje te nemen binnen je bedrijf, zoek de samenwerking met scholen en houd vooral een open vizier. Je ontkomt er nu eenmaal niet aan dat je er meer moeite in moet steken dan je gewend bent en je misschien ook lief is.

Related posts

Creativiteit stimuleren in het team

Dagmar

Koffie op het werk

Danny

Een foute kersttrui aan naar je werk

Dagmar

Leave a Comment