Image default
Eigen bedrijf

Occasion lease: uitkomst voor de startende ondernemer

We hebben grote ambities en hoge verwachtingen van de toekomst wanneer we een eigen bedrijf starten, maar geld om een representatieve auto aan te schaffen is er in het begin vaak nog niet. Om het aankoopbedrijf niet te hoeven ophoesten of zelfs lenen, bestaat het leasen van auto’s als uitkomst. Je betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik en onderhoud van je auto en hoeft enkel nog maar om te kijken naar hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Maar ook het leasen van een mooie, nieuwe auto kan te zwaar op de begroting drukken. Gelukkig bestaat er ook voordelige occasion lease: het leasen van een tweedehands auto. We bespreken de voordelen hiervan met je.

Lagere maandelijkse kosten

Het allerbelangrijkste voordeel van occasion lease zijn de lagere kosten. Je betaalt maandelijks voor de lease van je auto, en dat valt lager uit dan wanneer je een nieuwe auto leaset. Dat komt onder andere omdat de afschrijvingen op een tweedehands auto een stuk lager zijn. Het is immers zo dat wanneer je een nieuwe auto van het terrein van de dealer afrijdt, deze meteen een stuk in waarde daalt. Vanaf dat moment is het namelijk een tweedehands auto voor de volgende gebruiker. Daarnaast is door lagere aanschafprijs van de auto ook de BTW lager, en deze moet jij als gebruiker voorschieten. Dit is omdat de auto exclusief de BTW gefinancierd kan worden en BTW later door jou teruggevorderd kan worden bij de Belastingdienst.

Gewoon een prima auto

Tweedehands is niet per se aftands, zou het motto kunnen zijn. Natuurlijk lease je bij occasion lease ook gewoon een mooie, nette auto met een representatief voorkomen. Niemand hoeft zonder op de teller te kunnen kijken te kunnen zien dat jij niet de eerste gebruiker van de auto bent. Je leasepartner verzorgt het onderhoud van de auto, en zorgt er dus voor dat zijn wagenpark op en top in orde is. Hij wil immers ook nadat jij de auto weer inlevert er nog een goede prijs voor kunnen krijgen. Geen deuken, grote krassen, sterren in ruiten en geur van andermans zweet aan de binnenkant dus.

Alleen de brandstofkosten betaal je er zelf nog bij bij occasion lease.

Geen omkijken naar het onderhoud

Wanneer je het bedrag paraat hebt, kun je er natuurlijk voor kiezen om een tweedehands auto aan te schaffen. Hierbij is natuurlijk wel de vraag hoeveel moeite de verkopende partij gestoken heeft in het onderhoud, aangezien deze er geen belang meer bij heeft zodra de auto aan jou uitbesteed is. Vanaf dat moment ben jij daar namelijk zelf verantwoordelijk voor, en betaal je dus ook de rekeningen van de garage. Wanneer je een auto leaset, heb je hier geen omkijken naar. Jouw leasepartner zorgt voor onderhoud en reparaties wanneer dat nodig is, dus ook wanneer je schade maakt. Dit zit allemaal inbegrepen in je vaste maandelijkse leasebedrag.

Kortere leasetermijn mogelijk

Wanneer een leasebedrijf een gloednieuwe auto verhuurt, willen ze deze graag zo lang mogelijk uitbesteedt hebben voor een hoog maandbedrag. Komt de auto terug, dan kan men de volgende afnemer immers een minder hoog maandbedrag in rekening brengen omdat de auto simpelweg op dat moment minder waard is dan dat hij nieuw waard was. Het leasebedrijf heeft er dus belang bij om de auto zo lang mogelijk als nieuw voor een hoog maandbedrag uit te besteden aan een klant. Bij occasion lease zit dit anders. Daar wil het leasebedrijf nadat jij de auto gebruikt hebt er nog wat voor kunnen krijgen. En hoe ouder en hoe meer kilometers op de teller, des te minder de auto nog waard is. Niemand gaat nog een auto van meer dan 10 jaar oud leasen, want dan ben je juist niet voordelig uit.

Startende ondernemer

Kortom, ook als startende ondernemer is leasen een optie. Daarbij is het wel zo dan niet alle partijen zonder jaarcijfers een auto aan jou willen uitbesteden met een leaseconstructie, omdat men er graag van verzekerd wil zijn dat je het ook kunt opbrengen. Gelukkig zijn er partijen die je wel dit vertrouwen geven en ervoor kunnen zorgen dat jij met occasion lease goed voor de dag kunt komen bij je klanten met een mooie, representatieve auto. Zonder dat je daarvoor dus diep in de buidel hoeft te tasten en zonder zorgen over het onderhoud en de verzekering. Het enige wat je moet doen, is zorgen dat je zuinig rijdt om de brandstofkosten zo laag mogelijk te houden.

Related posts

Bedrijfsafval, ken jij de regels?

Mathijs

Welke verzekering moet je als zzp-er kennen?

Danny Bijl

3 redenen om je SEO uit te besteden aan professionals

Danny Bijl

Leave a Comment