Image default
Carrière Eigen bedrijf Strategie

Opnieuw leren fluiten tijdens je werk

Wanneer liep jij voor het laatst, fluitend door je bedrijf? Velen zullen ervan schrikken hoe weinig dat nog voorkomt. Uiteraard gaat het hier om het plezier hebben in je werk. Of je nu fluit of niet, het is belangrijk om plezier te hebben in wat je doet. En dat genieten mag je af en toe best wel even uiten. Weer fluiten tijdens je werk is niet moeilijk maar je moet wel prioriteiten stellen.

De waan van de dag

Als ondernemer ben je inmiddels wel bekend met de waan van de dag. Dit betekent dat je vrijwel geen tijd hebt om na te denken over je bedrijf. Dit komt door het werk wat uitgevoerd moet worden en allerlei randzaken die je aandacht vragen. Juist het nadenken over je bedrijf maakt jou ondernemer. Je bedenkt namelijk de strategie voor de korte, middellange en lange termijn. Die strategie voer je vervolgens door om je onderneming naar een hoger plan te tillen. De waan van de dag staat dit in de weg, je aandacht wordt steeds naar het moment van nu getrokken.

Waar doe je het voor

Als je ondernemer wordt, heb je een bepaald doel voor ogen. Het belangrijkste daarvan is dat je bent gaan doen wat je leuk vindt. Als je realiseert dat je nauwelijks meer met dit doel bezig bent, geniet je waarschijnlijk ook veel minder. Vraag je daarom af en toe eens af waar je het voor doet. Wat is het doel van alle moeite die je in je bedrijf stopt? Vaak helpt het om dit eens met een outsider te bespreken. Gewoon iemand waarmee je een klik hebt, die niet betrokken is bij jouw onderneming. Je zult je realiseren dat je veel zaken doet, die niet bijdragen aan het doel van de onderneming. Dan is het logisch dat je niet meer gaat fluiten tijdens je werk.

Fluiten tijdens je werk

Ondernemen is doen wat je leuk vindt. Want als je niet doet wat je leuk vindt, is er een beperkte houdbaarheidsdatum. En ondernemen is het steeds weer bezig met het uitbreiden en/of in stand houden van je bedrijf. Dus is het niet de bedoeling dat je na vijf jaar spijt hebt dat je ondernemer bent geworden. Bedenk daarom steeds of je weer kunt fluiten tijdens je werk. Het hoeft niet perse fluiten te zijn, als je maar wel geniet. Bij iedere taak die niet leuk lijkt, kun je bedenken of het bijdraagt aan je doel. Is dat zo, dan is het leuk om te doen. Draagt het niet bij, dan kun je deze taak wellicht beter overslaan.

Tips om het leuk te houden

Om je werk weer leuk te maken en te houden, geven we een aantal tips:

  1. Neem maandelijks een half uurtje de tijd om over je bedrijf na te denken;
  2. Maak je doel weer duidelijk of maak het doel beter/leuker;
  3. Elimineer taken die niet bijdragen aan dit doel;
  4. Betrek er af en toe een buitenstaander bij om over je bedrijf te praten;
  5. Geniet van iedere taak, het draagt tenslotte bij aan je doel;
  6. Vier je successen, samen met je personeel of anders je sociale omgeving;
  7. Besef dat je niet alleen maar leuke dingen kunt doen, er altijd wel iets te doen wat niet leuk is. Als het maar bijdraagt aan je doel;
  8. Doe af en toe iets leuk van je inkomsten, dan weet je weer waar je het voor doet.

Fluiten tijdens je werk is een signaal dat je doet wat je leuk vindt. Je bent ontspannen (genoeg) om plezier te hebben. Is het lang geleden dat je hebt genoten van je werk? Pak dit dan aan, anders wordt het alleen maar erger.

Related posts

Hoog springen en opgevangen worden

Danny

Airco op kantoor

Danny

Weet jij waar je het allemaal voor doet?

Mathijs

Leave a Comment