Image default
Tips

Slecht internet op je thuiswerkplek, wat nu?

Ben jij net als vele anderen met je aan het thuiswerken vanwege de coronamaatregelen? Ook als baas moet je als het kan het goede voorbeeld geven. Maar thuiswerken brengt natuurlijk weer zijn eigen uitdagingen met zich mee. Dat is niet alleen het feit dat er andere afleidingen zijn, maar ook dat de infrastructuur die je gewend bent van je eigenlijk werkplek in aanzienlijk mindere mate aanwezig zal zijn. Veel valt en staat met een snelle, stabiele internetverbinding. Maar wat als je ondervindt dat het internet op je thuiswerkplek je werkzaamheden onvoldoende kan ondersteunen? Met andere woorden: wat te doen als het internet op je thuiswerkplek slecht is?

Stap 1: aan de kabel

Maak je gebruik van wifi op de computer waarop je werkt? Dit is altijd minder stabiel dan een internetverbinding via een kabel. Heb je de mogelijkheid om een internetkabel aan te sluiten tussen je router en je computer, probeer dit dan eens uit. Je ontvangt dan op je computer het signaal ononderbroken. Wellicht lost dit je probleem al meteen op en heb je dan gewoon een internetverbinding die wél voldoet om je werkzaamheden te ondersteunen.

Stap 2: router verplaatsen

Is een kabel aansluiten geen optie voor jou, omdat de afstand tussen je thuiswerkplek en je router te groot is en je niet overal gaten in muren of plafonds wilt boren? Dan ben je aangewezen op het draadloos internetsignaal dat je router uitzendt. Wat je wel kunt doen om het signaal dat je op werkplek ontvangt te verbeteren, is je router verplaatsen naar een plek in huis die wat strategischer is ten opzichte van je werkplek. Dit zou het signaal op je thuiswerkplek wat sterker moeten maken omdat er minder in de weg zit.

Stap 3: router op ander kanaal zetten

Blijf je last houden van een instabiele internetverbinding? Dan kan het lonen om het kanaal waarop je router het draadloos internet uitzendt aan te passen. Dit heeft vooral zin als je te maken hebt met buren die dichtbij zitten en een eigen internetverbinding hebben. Routers kiezen vaak voor dezelfde kanalen, met als gevolg dat er te veel mensen in de buurt op hetzelfde kanaal zitten en elkaar dus in de weg zitten. Probeer een aantal andere kanalen uit om te kijken of er een bij zit die beter werkt voor jou. Hoe dit moet, kun je aan je provider vragen.

Stap 4: router vervangen

Heeft ook het aanpassen van het kanaal geen noemenswaardige verbetering tot gevolg? Overleg dan met je internetprovider of je router aan vervanging toe is. Het kan zijn dat hij verouderd is, of simpelweg een firmware update nodig heeft. Updates of vervanging door een nieuwer model kunnen ook verbetering zorgen.

Stap 5: abonnement upgraden

Denkt je provider dat er niets mis is met je router, dan kan het zijn dat je internetabonnement simpelweg te beperkt is. Heb je bijvoorbeeld internet via de telefoonlijn (DSL), dan heb je vanzelf te maken met een tamelijk gelimiteerde downloadsnelheid die ook nog verder begrensd wordt door de afstand tussen jouw woning en de wijkcentrale. Een upgrade kan dan sowieso geen kwaad. Kabelinternet kan al een stuk sneller en stabieler zijn, maar heeft als nadeel dat je er gedwongen een televisieabonnement bij moet nemen. Hoewel kabelinternet best fors sneller kan zijn internet via DSL, is er ook daar een bovengrens. Deze ligt lager dan bij internet via glasvezel, dat superstabiel en snel is en als enige soort internetverbinding een uploadsnelheid biedt die even hoog is als de downloadsnelheid.

Stap 6: wifi netwerk verbeteren

Heb je een nieuw en beter internetabonnement genomen en ben je nog steeds ontevreden over de kwaliteit van het draadloos internet op je thuiswerkplek? Dan heb je weinig andere keuze dan het toevoegen van apparaten die het bereik van je draadloos internet vergroten. Dat kan met behulp van access points, wat in feite satellieten van je router zijn die met een kabel aan de router zitten aangesloten. Hier moet je dus wel wat voor boren, maar niet per se helemaal tot aan je werkplek. Daarnaast heb je ook nog mesh wifi. Dat zijn apparaatjes waarmee je een systeem van verschillende zenders kunt creëren. Deze werken samen en zorgen zo voor een goede dekking door het hele huis. Je hoeft een zender enkel op het stopcontact aan te sluiten en daarna met behulp van een app te installeren.

Werkt je draadloos dan nog steeds goed op je werkcomputer, dan is er gewoon iets mis met die computer. Dan is de netwerkkaart of misschien zelfs de hele computer schijnbaar aan vervanging toe.

Related posts

Koffiepauzes op je werk en waarom ze belangrijk zijn

Danny

Tips om te blijven ontwikkelen als organisatie

Danny Bijl

6 redenen om een bedrijfsanimatie te maken

Danny

Leave a Comment