Een innovatieve ontwikkeling van de laatste jaren is de 3D printer. Hoewel het concept met open armen werd ontvangen, wordt de techniek nog niet volledig benut. Voor veel ondernemingen zou een 3D printer van toegevoegde waarde kunnen zijn. Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan maar er zijn allerlei toepassingen. Ook toepassingen die voor jou van belang kunnen zijn. We helpen je op weg.
Wat is een 3D printer?
Een 3D printer is vergelijkbaar met een ‘gewone’ printer, alleen het eindproduct is totaal anders. Net als een papierprinter gaat een printkop heen en weer. Echter komt er geen inkt maar materiaal uit de printer. Door niet alleen in de langsrichting te bewegen, maar ook in de dwarsrichting kun je dus materiaal aanbrengen in twee richtingen. Voeg daar een hoogte instelling aan toe, en je kunt in drie vlakken materiaal aanbrengen. Door steeds een laagje materiaal aan te brengen op de vorige laag, ontstaat er een 3D model. Naast de industriële vorm, die Additive Manufacturing wordt genoemd, zijn er ook printers voor een meer laagdrempelig gebruik. Het materiaal wat gebruikt wordt is vooral kunststof. Door het aan elkaar smelten van het kunststof is iedere vrije vorm mogelijk. Aangestuurd door een 3D model op de computer creëer je eenvoudig de mooiste producten.
Prototyping
Diverse bedrijven zijn actief in het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen van de meest uiteenlopende producten. Waar je eerst voor een fysiek prototype terug moest vallen op bijvoorbeeld klei, is er nu de 3D printer. Naast klei worden nog vaak conventionele technieken gebruikt, door materiaal te verspanen. Bij een enkelstuks productie is dat een dure methode. Heb je een 3D model op je computer van het product dat je fysiek wilt testen, dan kun je deze zelf afdrukken. Naast de snelheid van het printen, kost het nauwelijks arbeidstijd. Wil je een wijziging doorvoeren, kun je eenvoudig het model aanpassen en opnieuw printen. Als je snel een order wilt scoren kun je je product alvast ‘voor printen’ zodat je de klant kan laten zien wat hij gaat krijgen. Wijzigingen kun je vervolgens direct bespreken en wellicht ook direct printen.
Relatiegeschenken
Een tweede toepassing die minder voor de hand ligt, is het printen van relatiegeschenken. Het klinkt niet belangrijk. Maar als je je wilt onderscheiden kun je op beurzen een persoonlijk relatiegeschenk maken. Vraag de naam van een bezoeker, en produceer vervolgens ter plaatse een leuk product met de gewenst tekst. Je kunt hier van alles voor bedenken. Je kunt immers printen wat je wilt. Bereid enkele 3D modellen voor, dan kan men kiezen wat men leuk vindt. Denk er wel aan dat hoe meer lagen de printen moet opbouwen, hoe langer hij over het printen doet. Op een beurs kan dit natuurlijk geen uren duren.
Niet afhankelijk van leveranciers
Met name in de prototyping is het fijn dat je zelf je model kunt vervaardigen. De meeste ontwerpers hebben geen productiehal met allerlei verspaningsmachines. Waar je dit voorheen moest uitbesteden, kun je dit nu zelf printen. Dit bevordert niet alleen de snelheid van leveren, maar ook enorm in de kosten. De kosten van de printer en het toevoegmateriaal is dan snel terugverdiend.
Creativiteit
Een bekend gegeven is je personeel tijd geven voor een vrije invulling van de werktijd, om de creativiteit te bevorderen. Wat helpt daar beter bij dan een 3D printer? Zeker als je allerlei designs moet ontwerpen. Geef een enthousiaste medewerker een brainstormmoment en een 3D printer, en je zult verbaast zijn over de creatieve uitkomsten.
Vrijwel iedere ondernemer kan dus met een 3D printer zijn voordeel doen. De aanschafprijzen van de printers neemt steeds meer af door de marktwerking. Daarom is het interessant om nu met de trend mee te gaan. Onderscheid jezelf ten opzichte van anderen door voorop te lopen. Heb jij ook een idee hoe je een 3D printer in kunt zetten voor een onderneming? Laat dan een reactie achter.