Image default
Eigen bedrijf Tips

Waarom goede luchtkwaliteit op kantoor belangrijk is

Hebben jij en je collega’s op kantoor vaak last van droge, branderige ogen, concentratieklachten of hoofdpijn? Valt het je op dat er wel erg vaak mensen op jouw werkplek ziek worden? Dan kan het zijn dat er iets mis is met de luchtkwaliteit in jullie kantoorruimte. Dat is een bron van gezondheidsproblemen die vaak over het hoofd gezien wordt. Denk je dat er bij jou ook sprake is van een slechte luchtkwaliteit? Wij zetten wat zaken op een rijtje voor je over wat kunt doen aan slechte luchtkwaliteit op kantoor.

Wat zijn de oorzaken van slechte luchtkwaliteit?

Ten eerste is het belangrijk om vast te stellen wat nu precies de oorzaken kunnen zijn van slechte luchtkwaliteit. In de lucht die we inademen zit voornamelijk stikstof, zo’n 20 procent is zuurstof en in kleinere mate zit er waterdamp en wat andere gassen in. Hoewel de samenstelling redelijk constant is, is het mogelijk dat de kwaliteit van die samenstelling kan veranderen. Op kantoor, waar veel zuurstof wordt verbruikt, kan het zijn dat de hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht toeneemt. Slechte ventilatie zorgt ervoor dat dit blijft hangen in de ruimte. Daarnaast is de verkeerde luchtvochtigheid ook een boosdoener. Zit er ergens schimmel, dan vind je dit bijvoorbeeld ook terug in de lucht. Komen er bijvoorbeeld veel uitlaatgassen van buiten naar binnen, dan verpest dat ook de luchtkwaliteit.

Zet groene planten neer

Er zijn aantal zaken die je kunt veranderen om te kijken of dit verbetering oplevert. Voor alle gevallen geldt dat het in ieder geval geen kwaad kan om het te proberen. Zo kan het toevoegen van planten aan de kantoorruimte een positief effect hebben op de luchtkwaliteit. Groene gedeeltes van planten zetten namelijk koolstofdioxide om in zuurstof, en dat is precies wat je wilt hebben.

Als je thuis werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de luchtkwaliteit op je werkplek.Zorg voor een aparte kopieerruimte

Een kantoor is natuurlijk geen kantoor zonder printers en kopieerapparaten. Hoezeer we er aan gehecht zijn om ze op korte loopafstand te hebben, ze verplaatsen naar een andere ruimte is beter voor de luchtkwaliteit in de ruimte waar mensen werken. Deze apparaten laten stof van bijvoorbeeld de toner los. Het is niet gek dat je ogen en luchtwegen daar geïrriteerd van kunnen raken. Nu moet je natuurlijk niet met de verhuizing van de apparaten een ruimte creëren waarin al dat stof opgeslagen wordt. Zorg dat de kopieerruimte goed geventileerd wordt.

Goed door blijven luchten is noodzakelijk

Ook in de kantoorruimte zelf moet je zorgen voor goede ventilatie, als het even kan zelfs 24 uur per dag. Even kort een raam open zetten is bij lange na niet genoeg om de slechte lucht voor schone lucht in te ruilen. Lucht moet voortdurende kunnen stromen om ververst te worden. Zorg dus dat er (kleine) ramen open kunnen staan, dat er ventilatieroosters zijn en dat er mechanische ventilatie komt om het stromen van de lucht te bevorderen.

Meet de luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit meten in jouw kantoor kun je zelf doen. Je hebt hier echter wel specifieke apparatuur voor nodig die bijvoorbeeld fijnstof of roet kan detecteren. Een makkelijkere en snellere optie is om het door een bedrijf te laten. Dat kost wat, maar dan weet je ook meteen waar je het eventuele probleem zit. Weet je het op te lossen, dan bevorder je het concentratievermogen van alle werknemers in de kantoorruimte of in ieder geval jezelf als je thuis werkt, en gaan met een beetje geluk ook de verzuimcijfers omlaag. Plus je hebt met die groene planten voor wat leuke decoratie gezorgd.

Related posts

5 zaken die je binnen je bedrijf met regelmaat moet checken

Dion

Adverteren: groot, klein of een beetje van allebei?

Danny Bijl

Wat is ISO 9001 certificering?

Dion

Leave a Comment